Versterken culturele infrastructuur

‘Nieuwe kansen voor het netwerk’

Victor Thissen, directeur Bibliotheek De Boekenberg (Nissewaard) en tijdelijk directeur Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta
Versterken culturele infrastructuur

Projecten binnen 'Versterken culturele infrastructuur'

De Bibliotheek was ooit vooral een plek met veel boeken. Inmiddels is het zoveel meer. Een maatschappelijke speler. Een samenwerkingspartner. Een kas vol ideeën. En het eind van die transformatie is nog niet in zicht.

Binnen de branche is het af en toe zoeken naar de invulling van die nieuwe maatschappelijke rol. De Bibliotheek heeft er immers heel wat taken bij gekregen en fungeert nu bijvoorbeeld ook als digitaal rijk. Als plek om vaardigheden op te doen. Als huis voor debat, of om als mens te groeien. Het zijn stuk voor stuk schone taken, maar het is van levensbelang voor de branche om van ideeën door te groeien naar concrete innovatieve concepten. Denk aan projecten als de gratis bieb, de bètabieb en de pop-upbieb. En om niet steeds weer het wiel uit te moeten vinden, smeken concepten en vernieuwing ook om strategische samenwerking. Met elkaar, en met partners van buiten de branche.

Die nieuwe rol van de Bibliotheek vraagt tevens om een andere positionering. Wie ben je eigenlijk als Bibliotheek anno nu? Welke keuzes maak je, en welke mogelijkheden heb je op lokaal niveau? Hoe vul je die maatschappelijke taak in? En hoe krijg je je medewerkers en je leden daarin mee? 

ProBiblio kan daarin een faciliterende en adviserende rol spelen.

Want wij zien in die nieuwe Bibliotheek meer dan een lastige transitie. Een vat vol kansen, bijvoorbeeld. Zullen we de krachten bundelen? 

  • De Bibliotheek verandert rap en speelt een andere rol dan vroeger
  • Innovatieve concepten versterken de maatschappelijke functie
  • Strategische samenwerking is onontbeerlijk
  • ProBiblio helpt de vertaalslag van landelijk naar lokaal te maken
‘ProBiblio houdt ons scherp’

‘ProBiblio zorgt voor innovatie in de Bibliotheek. Zij adviseren en ondersteunen individuele of groepen bibliotheken, maar zetten zich ook in voor het gehele netwerk. Door partijen bij elkaar te brengen, kan ProBiblio brede ontwikkelingen versnellen. Een voorbeeld is de Gratis Bieb.

De Gratis Bieb is nu nog een visie. De essentie is dat iedere inwoner van Nederland toegang zou moeten hebben tot de Bibliotheek. Deze ontwikkelt zich steeds meer tot een centrale maatschappelijke, educatieve en culturele plek, middenin de samenleving. Daarom zouden we de financiële drempels weg moeten nemen. Een aantal bibliotheken is bezig deze visie verder uit te werken. ProBiblio begeleidt dit proces. Zij zorgen dat wij scherp blijven en toewerken naar concrete resultaten, waar het hele netwerk van profiteert. Het is fijn om met mensen samen te werken die even enthousiast zijn als jijzelf!’

Victor Thissen, directeur Bibliotheek De Boekenberg (Nissewaard) en tijdelijk directeur Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta

Meer weten?

Bel of mail Sabine Margés!
Onze expert op het gebied van Versterken culturele infrastructuur

Sabine Margés

Sabine Margés

06 41 56 49 89

Wil je teruggebeld worden?

Vul hier je e-mailadres of telefoonnummer in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Blog

Lees meer blogberichten