Teamleider Collectieadvies & Programmering

Teamleider Collectieadvies & Programmering
32 tot 36 uur per week

Heb jij een groot netwerk in de bibliotheekwereld en wil je als teamleider het bibliotheekwerk inhoudelijk vernieuwen? Lees dan snel verder!

Wie zijn wij?

Probiblio is een full-service organisatie voor bibliotheken en ondersteunt de provincie Noord- en Zuid-Holland bij het uitvoeren van de taken in de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob). We zijn een actieve en innovatie netwerkpartner voor openbare bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Een zeer interessante werkomgeving, want verandering en vernieuwing staan hoog op de agenda. De veranderende samenleving vraagt om een bibliotheek die zich meer en meer ontwikkelt als brede maatschappelijke en educatieve samenwerkingsorganisatie. Probiblio neemt initiatief om vernieuwingen en verbeteringen door te voeren waarmee zij hun unieke rol in de maatschappij optimaal kunnen vervullen.

We beschikken over een gepassioneerd en betrokken team van collega’s, met een schat aan ervaring en deskundigheid, die gemotiveerd zijn om een bijdrage te leveren aan de rol van bibliotheken in de maatschappij. Dat kan heel praktisch zijn, bijvoorbeeld door het overnemen van de salarisadministratie of het leveren van logistieke oplossingen, maar ook met strategische adviezen op terreinen als bedrijfsvoering, marketing en collecties.

De tien medewerkers van Collectieadvies & Programmering vormen samen een nieuw team dat bibliotheken adviseert en (praktisch) ondersteunt op die twee terreinen. Zij functioneren op HBO-niveau en werken grotendeels zelfstandig. Er is een hoge mate van samenwerking met de bibliotheken waarvoor ze werken.

De adviseurs denken bijvoorbeeld mee met bibliotheken over vernieuwende leesbevorderingsactiviteiten en programmering voor specifieke doelgroepen zoals jongvolwassenen of senioren. Of over de aansluiting van de collectie op de programmering van de vestiging, contentcuratie, het collectiebeleid of de meest efficiënte manier om een goede collectie in huis te krijgen en te houden. En de collectiespecialisten ondersteunen bibliotheken bij de selectie van de juiste titels, maken advieslijsten, verzorgen een bijscholing voor de frontoffice van een bibliotheek of voeren ter plekke het saneerplan uit. Al met al een zeer divers palet aan werkzaamheden!

Wat ga je doen?

Je geeft leiding maar werkt ook nauw samen met het team Collectieadvies & Programmering. Je hebt een initiërende en coördinerende rol bij het inrichten van vernieuwingsprojecten en bent eindverantwoordelijk voor de acquisitietrajecten van je team. In overleg met de medewerkers verdeel je de werkzaamheden en zet je de koers uit. Je bent inhoudelijk goed op de hoogte van de werkzaamheden en kunt bibliotheken informeren, adviseren en enthousiasmeren. Je stuurt operationeel tien medewerkers aan en legt verantwoording af aan de unitmanager Collectie & Infrastructuur.

Wie ben jij?

Je bent positief ingesteld, enthousiast en houdt van het werken in een hecht team. Je bent ondernemend, ziet kansen en ontwikkelingen binnen en buiten de branche en weet dit te vertalen naar de huidige en toekomstige dienstverlening. Je omarmt verandering en vernieuwing en hebt zin om je in te zetten voor een organisatie waar passie en betrokkenheid voor bibliotheken de drijfveer zijn.

Competenties

 • Leidinggeven
 • Coachen
 • Organisatie-sensitiviteit en omgevingsbewustzijn
 • Plannen en Organiseren
 • Voortgangsbewaking
 • Overtuigingskracht
 • Probleemanalyse
 • Adviseren

Wat heb je nodig?

 • HBO werk- en denkniveau
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden
 • Leidinggevende ervaring
 • Minimaal 3-5 jaar (brede) werkervaring in het bibliotheekwerk
 • Project- en procesmanagement vaardigheden
 • Uitstekende digitale vaardigheden
 • Ervaring met advisering en relatiebeheer
 • Ervaring in procesverbetering is een pré

Wat krijg je terug?

Wij bieden je een uitdagende rol, met een grote mate van zelfstandigheid en ruimte voor eigen inbreng, binnen een gedreven en professioneel team. Werken bij Probiblio is fijn en geeft je voldoening. Naast de belangrijke, maatschappelijke rol die de organisatie speelt in de transitie van bibliotheken, krijg je een prettige en collegiale werksfeer en een ruim opleidingsbudget.

We bieden je een jaarovereenkomst met uitzicht op een vast dienstverband. Het salaris is passend bij je opleiding en ervaring (indicatie schaal 10 CAO OB).

Reageren?

Voor vragen over deze functie kun je contact opnemen met Esther Westerveld (Unitmanager Collectie & Infrastructuur). Reageren kan tot 20 juli via vacatures@probiblio.nl.

Bij de selectie voor de eerste gesprekken zal openbaar toegankelijke informatie over de sollicitant geraadpleegd worden.

Acquisitie stellen we niet op prijs.