Werken met vrijwilligers - archief

De inzet van vrijwilligers is een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering van bibliotheken. In de maatschappij zien we een verschuiving van vrijwilligerswerk naar actieve burgerparticipatie. Dit biedt kansen en mogelijkheden en vraagt bibliotheken strategische keuzes te maken. Wij ondersteunen bibliotheken bij het professionaliseren van het werken met vrijwilligers.

Hieronder lees je welke resultaten er allemaal zijn behaald. 

In 2018 ontwikkelde Silvia Dobbelsteen van Tracé in samenwerking met bibliotheek Dommeldal de e-learningmodule 'Bibliotheek in beweging - Startmodule voor vrijwilligers'. Vrijwilligers leren daarin over de huidige trends en innovaties bij bibliotheken. Op 11 november organiseerde Bibliotheek Langedijk een introductieworkshop over de module. Lees verder.

In de zomer van 2019 maakte Cubiss een podcast over vrijwilligers in de bibliotheek. Vier adviseurs trokken het land in om gesprekken te voeren over het onderwerp vrijwilligers in de bibliotheek. Een deel van de podcast bestaat uit een gesprek tussen Marjolein Laninga van Rijnbrink, Lonneke Jans van Cubiss en Maaike Verhoeven van Probiblio. Verder in de podcast een gesprek met Cyril Crutz, directeur-bestuurder van BiblioPlus, die dit jaar het NOV keurmerk Goed Geregeld voor professionele vrijwilligersorganisaties behaalde. We horen ook Corinne Griep, adviseur flexibel netwerk van Bibliotheek Rotterdam. Veel luisterplezier!

Veel bibliotheken werken samen met vrijwilligers om activiteiten aan te kunnen bieden. Hoe pak je dit aan zodat vrijwilligers met veel plezier een optimale bijdrage kunnen leveren? Op woensdag 1 oktober namen 11 vrijwilligerscoördinatoren van bibliotheken in Noord- en Zuid Holland deel aan de training 'In gesprek met vrijwilligers'. Lees hier het verslag.