Workshop 'Bibliotheek in beweging' inspireert vrijwilligers bibliotheek Langedijk

Op 11 november 2019 volgden de vrijwilligers van Bibliotheek Langedijk de workshop 'Bibliotheek in beweging', over de trends en ontwikkelingen in de branche. Tot dan toe kregen ze vooral informatie over praktische zaken rond de uitleen, maar Karin van Loon van Bibliotheek Langedijk wilde hen eens iets anders bieden. "Vrijwilligers zijn maar een paar uur per week werkzaam in de bibliotheek en hebben vaak geen weet van alle ontwikkelingen en veranderingen in de branche. Maar ze hebben een warm hart voor de bibliotheek en veel interesse in achtergrondinformatie."

De workshop had een interactief en sociaal karakter. De vrijwilligers bogen zich in groepjes over bibliotheektrends. Ze reflecteerden op de zichtbaarheid van vernieuwingen in hun bibliotheek en de behoefte van inwoners van hun gemeente. Dat zorgde voor geanimeerde gesprekken. "Voor vrijwilligers is een workshop ook een belangrijk sociaal moment", aldus Karin.

Reacties van de deelnemers: "De bibliotheek doet echt veel meer dan ik dacht!" en "Goed dat de bibliotheek insteekt op jeugd, een goed begin is het halve werk!" Kritische denkers zorgden voor een boeiende discussie. "Waarom doet de bibliotheek zoveel nieuwe dingen? Ze zou in deze tijd juist vooral lezen moeten promoten, in plaats van allerlei andere thema’s."

Aan het einde van de workshop presenteerde Karin de Bibliotheekcampus en de bijbehorende online training. "Door de workshop is de interesse van vrijwilligers gewekt en gaan ze ook de online training volgen. Dat lukt niet met alleen een email." 

"Vrijwilligers hebben vaak geen weet van alle ontwikkelingen en veranderingen in de bibliotheekbranche. Maar ze hebben een warm hart voor de bibliotheek en veel interesse in achtergrondinformatie." - Karin van Loon, Bibliotheek Langedijk

In 2018 ontwikkelde Silvia Dobbelsteen van Tracé (foto rechts) in samenwerking met bibliotheek Dommeldal de e-learningmodule 'Bibliotheek in beweging | Startmodule voor vrijwilligers'. In deze e-learning worden de huidige trends en innovaties bij bibliotheken beschreven en de programmalijnen waarmee we werken. De workshop 'Bibliotheek in beweging' is een introductie op de module. De trainer zorgt voor een interactief programma waarin een paar thema’s verder worden uitgediept.

Wil je vrijwilligers ook inspireren, prikkelen en voeden met achtergronden van het bibliotheekwerk? De e-learningmodule 'Bibliotheek in beweging | Startmodule voor vrijwilligers' is voor iedereen beschikbaar via Bibliotheekcampus. Binnenkort kun je hier ook de bijbehorende workshop vinden; hier zijn kosten aan verbonden. Neem voor meer informatie contact op met Maaike Verhoeven van Probiblio (06-36223399).