Professionele vrijwilligersorganisatie: inrichting, impact en kosten

Event HR en vrijwilligers
Gepubliceerd op 19 september 2023

We zien de inzet van vrijwilligers veranderen. Het aantal actieve vrijwilligers bij de bibliotheek groeit flink en ze worden op andere taken ingezet. Wat gebeurt er met je organisatie als deze op belangrijke onderdelen afhankelijk is van vrijwilligers? Heb je hier een visie op en welke strategische keuzes maak je? Hoe is de interne samenwerking met de medewerkers? We zien ook een trend bij vrijwilligers, of de actieve burgers, die zelf anders naar vrijwilligerswerk kijken en liever voor een kortere periode een zinvolle bijdrage willen leveren. Hoe borg je dan de inzet van vrijwilligers?

Datum:
07 november 2023
Tijd:
10:00 – 16:30
Locatie:
De Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32
Kosten:
Kosteloos voor bibliotheekorganisaties in NH en ZH vanwege subsidies, overige organisaties betalen € 100,00.
Aantal deelnemers:
Max. 100 personen
Deadline:
Inschrijven vóór 31 oktober

Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op de vraag hoe je een professionele vrijwilligersorganisatie inricht als onderdeel van de bibliotheek. Tegen welke vraagstukken en dilemma’s loop je aan en hoe kun je dat aanpakken. Wat is jullie strategische visie op de inzet van vrijwilligers, en waarom is het zo belangrijk deze te hebben. We gaan onder leiding van een expert hierover in gesprek en ervaringen uit wisselen.

We gaan kijken naar de waarde en de kostenkant van vrijwillige inzet. Vrijwilligers dragen bij aan de maatschappelijke waarde van de bibliotheek. Om dit zichtbaar te maken hebben we een Theory of Change voor de inzet van vrijwilligers ontwikkeld. Deze kun je gebruiken om het effect te meten van het werken met vrijwilligers. Ook al zijn vrijwilligers onbetaald, ze kosten toch wat. Hiervoor is een rekenmodel ontwikkeld. We presenteren de TOC en het rekenmodel en vertellen hoe je deze in kunt zetten.

Voor wie?

Deze bijeenkomst is voor directeuren en managers die verantwoordelijk zijn voor de inzet van vrijwilligers. Vrijwilligerscoördinatoren zijn ook van harte welkom!

Programma

In de ochtend gaan we in op de inrichting en aansturing van de vrijwilligersorganisatie als onderdeel van de bibliotheek. Chris Rabbers zal ons meenemen in strategie en organisatie-inrichting, veel voorbeelden geven en interactief de deelnemers bevragen hoe zij het geregeld hebben.

In de middag presenteren adviseurs van Probiblio een model (Theory of Change) waarmee je het effect van de inzet van vrijwilligers kan meten. We sluiten de dag af met de presentatie van een rekenmodel dat door de nieuwe bibliotheek, Rijnbrink en Probiblio is ontwikkeld. Met dit rekenmodel kun je inzichtelijk maken wat de inzet van een vrijwilliger kost.

Inschrijfvoorwaarden

Inschrijven is mogelijk tot 31 oktober 2023. Deelname voor bibliotheekorganisaties in Noord- en Zuid-Holland is kosteloos vanwege subsidie. Overige bibliotheekorganisaties betalen € 100,00. Inschrijving is bindend. Natuurlijk kun je je kosteloos laten vervangen door een collega. Voor afmeldingen binnen een week voor de bijeenkomst brengen wij € 36,00 annuleringskosten in rekening aan de bibliotheekorganisaties in Noord- en Zuid-Holland. Overige organisaties betalen de volledige deelnamekosten. Ook bij no-show wordt dit bedrag doorbelast. Genoemde prijzen zijn per deelnemer en exclusief btw. Alleen deelnemers die zich vooraf hebben aangemeld en een bevestiging van deelname hebben ontvangen, zijn van harte welkom. Bij een teveel aan inschrijvingen kunnen wij maximaal twee deelnemers per organisatie toelaten. De bijeenkomst is met name bestemd voor bibliotheekorganisaties uit Noord- en Zuid-Holland. Zij krijgen daarom voorrang bij plaatsing.