Provinciale Projectendag 2022

Provinciale Projectendag 2022

Na twee jaar bijna alleen maar online evenementen online te hebben bijgewoond, kun je eindelijk weer je collega's uit Noord- en Zuid-Holland ontmoeten op een fysieke Projectendag. Wij zijn er blij mee! Dus, werk jij bij één van de Noord- of Zuid-Hollandse bibliotheken, dan nodigen we je van harte uit om er ook bij te zijn. De Provinciale Projectendag vindt plaats op 30 juni 2022 op de (nieuwe!) Probiblio-kantoorlocatie in Hoofddorp.

Wat kun je verwachten?

Zoals elk jaar wordt het een niet-te-missen event, door de inspirerende en leerzame voorbeelden van bibliotheken uit jouw regio, eindelijk dus die live ontmoeting en uitwisseling met collega's, en genoeg kansen voor samenwerking. 

Programma

13.30 uur Ontvangst op de nieuwe locatie van Probiblio, Spicalaan 55 in Hoofddorp.

14.00-17.00 uur 3 rondes met presentaties van best practices uit Noord- en Zuid-Holland (zie het overzicht hieronder). 

17.00-18.00 uur Projectenmarkt, borrel & netwerken. Op de projectenmarkt presenteren Probiblio-adviseurs vanuit alle expertises de projecten waar jouw bibliotheek aan deel kan nemen (onder anderen DigiSnacks en Gecijferdheid) en beantwoorden ze al jouw andere vragen. Ook vind je er recente publicaties op jouw werkgebied. En natuurlijk kun je de borrel gebruiken om ervaringen te delen met collega's van andere bibliotheken.

Best practices

Escapespel Revanche (Bibliotheek Kennemerwaard)

Hoe krijg je vmbo'ers aan het lezen? Bibliotheek Kennemerwaard ontwikkelde samen met een escaperoom een spel gebaseerd op een boek. Leerlingen lezen eerst samen één van de drie geselecteerde titels, waarna ze in groepjes verschillende puzzels oplossen en zo punten verdienen. Inmiddels draait dit programma voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs als pilot. Specialist Educatie 12+ bij Bibliotheek Kennemerwaard Annemarie Kraaier, Femke Hofstede en Lisa Hilberts gaan hierover in gesprek met Geert-Jan Davelaar, adviseur Educatie bij Probiblio.

Lees ook: 'Met escapespel beantwoorden we aan grote vraag van scholen'. Interview met met Annemarie Kraaier.

Ketenaanpak Online Bankieren (Bibliotheek Rotterdam)

Online bankieren, je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. Maar niet iedereen kan meekomen en vindt de weg naar het aanbod van banken. Hoe kunnen bibliotheken deze mensen ondersteunen? Daartoe is vanuit het Netwerk Digitale Inclusie 55+ waar de Bibliotheek Rotterdam regievoerder van is, een werkgroep gestart met de Nederlandse Betaalvereniging, welzijn en de banken ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS en Triodos. Samen met de Alliantie Digitaal Samenleven ontwikkelt de werkgroep een ‘opstapbijeenkomst’. Daarbij enthousiasmeert de bibliotheek mensen voor de mogelijkheden en aandachtspunten bij online bankieren, zonder de inzet van privacygevoelige informatie. De banken zijn heel betrokken: zij hebben al financiële steun toegezegd voor onderzoek naar de ontwikkeling van producten die bibliotheken hierbij kunnen inzetten. Projectleider Digitale Inclusie van Bibliotheek Rotterdam Merit van Breukelen gaat erover in gesprek met Anne-Marie van der Poel, adviseur Basisvaardigheden bij Probiblio.

Cursus 'Slimmer omgaan met geld' (Bibliotheek de Plataan) 

Hoe maak je verstandige keuzes bij het uitgeven van geld? Hoe werkt een huishoudboekje? En waar kan je terecht als je geldproblemen hebt? Op al deze vragen en meer krijgen deelnemers aan de gratis cursus ‘Slimmer omgaan met Geld’ antwoord. Met de cursus bereikt Bibliotheek de Plataan NT1’ers; een doelgroep die doorgaans voor veel bibliotheken moeilijk bereikbaar is. Omgaan met geld staat centraal, maar intussen wordt ook aan andere basisvaardigheden gewerkt: taal-, reken- en digitale vaardigheden. De cursus is bewezen succesvol: na de vestiging Maassluis wordt deze nu ook in de vestiging Vlaardingen uitgevoerd. Aanjager Basisvaardigheden bij Bibliotheek de Plataan Barbara Teuben gaat erover in gesprek met Probiblio’s adviseur Basisvaardigheden Ellie van der Meer.

Bekijk de brochure

De bieb als podium voor jongerencultuur (Bibliotheek Rotterdam)

Het zijn troefkaarten die elke bieb in handen heeft: jongeren die iets willen! Probiblio’s adviseur Programmering Karen Bertrams deelt 3 initiatieven waarmee ook jouw bibliotheek jongerencultuur kan ontdekken als rijke bron voor programmering en collecties. Om te beginnen de floorwalkers van Bibliotheek Rotterdam, die via social media laten zien hoe je publiek ook je programma is. Te gast is floorwalker Cher (Instagram: @bieb010_cher). Verder bespreken we de Leespods: superspeels leesmeubilair voor kinderen. Ze zijn permanent op tournee en op dit moment te bewonderen (en beklimmen) bij Bibliotheek AanZet. En natuurlijk Hip hop in je bieb, waarmee we al 5 jaar jongeren bereiken met masterclasses en andere programmering.

Marketing en communicatie: een gouden koppel (Bibliotheek Rijn en Venen)

Bij de Bibliotheek Rijn en Venen is de afgelopen jaren geïnvesteerd in marketing en communicatie. Charlotte Romijn belicht vanuit Team Communicatie welke groei bibliotheek de afgelopen tijd heeft doorgemaakt. Over hoe de merkpositionering van de Bibliotheek Rijn en Venen leidend is voor alles wat ze doen. Over hoe de bibliotheek data gebruikt om communicatie inspanningen efficiënter te laten zijn. En over hoe Rijn en Venen doelstellingen per doelgroep vertaalt naar een effectieve contentstrategie. Marketingadviseur Iet Wiersma schuift aan namens Probiblio.

World of Books (Bibliotheek Amstelland)

De voorleeshoek neemt bij Bibliotheek Amstelland een centrale plek in. Nieuw is de World of Books in vestiging Amstelveen Stadsplein, een boekenkast met kinderboeken in allerlei talen zoals Turks, Portugees, Japans, Russisch, Arabisch, Spaans en Armeens. De kast wordt gevuld door lezers zelf, die er boeken kunnen achterlaten die vervolgens iedereen kan lenen, lid of (nog) geen lid. Projectmanager Hiske Deinema en Probiblio’s onderzoeksadviseur Jolijn Faber vertellen wat World of Books tot een succes maakt.

Lees ook: ‘Meertaligheid heeft met de ‘World of Books’ echt een plek in de bieb gekregen’. Interview met Hiske Deinema van Bibliotheek Amstelland. 

Bezoek aan Logistiek en Collecties (Probiblio)

Bibliotheken vormen gezamenlijk een uitgebreid netwerk dat bibliotheekleden toegang geeft tot de collecties van de bibliotheken in Nederland. Om al het gevraagde materiaal snel bij de lezers te krijgen, is een efficiënte logistiek onmisbaar. De bibliotheken laten dat graag over aan de afdeling Logistiek en Collecties van Probiblio. Elke dag brengen we IBL-materialen, (nieuwe) boeken, leeskringkoffers en andere collecties naar hun plek van bestemming. Zo zorgen we er ook voor dat bibliotheken een optimale collectie aan scholen kunnen aanbieden. Neem tijdens de laatste ronde een kijkje te nemen bij onze afdeling Logistiek en Collecties in Nieuw-Vennep!

Inschrijven

Inschrijven voor de Projectendag kan tot 21 juni via de button aan de rechterzijde.

Twijfel je nog over wat aanwezigheid op de Projectendag je op kan leveren? We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet. Of bekijk de terugblik van vorig jaar ter inspiratie.

Aanmeldingsvoorwaarden
Aanmelden is mogelijk tot 21 juni 2022. Graag per deelnemer een formulier invullen. Deelname is kosteloos voor bibliotheekorganisaties uit Noord- en Zuid-Holland. Inschrijving is bindend. Natuurlijk kan je je kosteloos laten vervangen door een collega. Voor afmeldingen na 23 juni 2022 brengen wij € 36,00 annuleringskosten in rekening. Ook bij no-show wordt dit bedrag doorbelast. Genoemde prijzen zijn per deelnemer en exclusief btw. Alleen deelnemers die zich vooraf hebben aangemeld en een bevestiging van deelname hebben ontvangen, zijn van harte welkom.

De Projectendag wordt georganiseerd door Probiblio, in samenwerking met de provinciale directeurennetwerken SOOB en BOZH.

Meer agenda-items