Binnenkort: Podcastserie beschikbaar voor jouw bibliotheek

Samen met een aantal bibliotheken werkt Probiblio aan een podcastserie over mediawijsheid bij ouders. De gezinnen van schrijver Eus en zanger Jan Rot spelen hierin de hoofdrol. Deze podcast serie is binnenkort beschikbaar voor alle bibliotheken en kun je direct inzetten om jonge hoogopgeleide ouders te bereiken. In dit artikel vertellen we je meer over de inhoud van de podcastserie, hoe deze tot stand is gekomen en welke doelgroepen jouw bibliotheek hiermee zou kunnen bereiken.

Waarom deze podcast en wie is de doelgroep?

In 2020 startte Probiblio een project met een handvol bibliotheken om te onderzoeken of het medium podcast mogelijk kon bijdragen aan de doelstellingen van de bibliotheek. Na twee sparringssessies, waar we de Mosaic-segmentatie en mogelijke thematiek als leidraad hebben genomen, kwam de werkgroep tot de conclusie dat podcasts uitermate geschikt zijn voor hoger opgeleide ouders van de segmenten Plannen en rennen en Gewoon gemiddeld. Deze doelgroepen luisteren namelijk regelmatig naar podcasts. Daarnaast heerst er nog veel onbekendheid op het thema mediawijsheid binnen deze doelgroepen en zijn zij er niet altijd van op de hoogte dat de bibliotheek daar een rol in kan spelen. Hierdoor ontstond het idee om een podcastserie voor oogopgeleide jonge ouders en ouders van pubers te ontwikkelen.

Waar gaat de serie over?

Het thema van de serie is mediaopvoeding. Schermen en het internet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en kinderen komen er van jongs af aan mee in aanraking. Als ouder is het soms lastig om een goede balans te vinden. Ook gezinnen van de bekende Nederlanders worstelen met die uitdaging. In deze serie krijgen we een kijkje in het dagelijks leven van twee gezinnen waarbij ze het gesprek aangaan over mediaopvoeding.

Jan Rot en Eus in de hoofdrol

Het eerste gezin bestaat uit muzikant/tekstdichter Jan Rot, fotograaf/schrijver Daan Rot De Launay en hun vier puberkinderen in de leeftijd van 10 tot 21 jaar in Rotterdam. Het is een kleurrijk gezin en Daan deelt via Instagram (@maandagdaandag) al het nodige over het gezinsleven. Tijdens de podcastopnames werd bekend dat Jan ongeneeslijk ziek is. Toch besloot hij mee te blijven doen, omdat het afleiding geeft en omdat Jan, Daan en de kinderen het leuk vinden om het over media te hebben. 

Het tweede gezin bestaat uit schrijver/columnist/televisiepresentator Özcan Akyol (Eus), journalist Anna van den Breemer en hun twee jonge kinderen van 4 en 5 jaar in Deventer. Anna is columnist bij ‘Viva Mama’ en schreef het boek ‘We klungelen als ouders maar wat aan’.  

Wat is het doel van de podcast?

Ouders zijn over het algemeen allergisch voor een belerende toon en veelal op zoek naar een feest der herkenning. Om langzaam te bouwen aan het thema mediawijsheid/mediaopvoeding (het feit dat het bestaat) en de relatie met de bibliotheek, is deze serie vooral geënt op die herkenning en leggen we voorzichtig de relatie naar de bibliotheek. We gebruiken de podcast als marketinginstrument, waar we bouwen aan bekendheid. Daarnaast draagt dit natuurlijk positief bij aan het (eigentijdse) imago van De Bibliotheek en is de serie volledig passend binnen de landelijke merkstrategie. Vanuit het merk de bibliotheek stimuleren we een nieuwe dienst, zonder daar een aparte propositie van te maken.

Wanneer kan jouw bibliotheek gebruikmaken van de podcastserie?

Heerst er in jouw werkgebied nog veel onbekendheid rondom mediawijsheid bij ouders en opvoeders en het feit dat de bibliotheek hier een rol in kan spelen? Dan kan deze serie een middel zijn om te bouwen aan die bekendheid. Bedenk wel eerst of het inzetten van een podcast past bij de contentstrategie van jouw bibliotheek. Lees hier mee over in het artikel (Hoe) passen podcasts in jouw contentstrategie?

De podcastserie, met als afzender De Bibliotheek, bestaat uit vijf afleveringen die in het teken staan van herkenbaarheid op het gebied van opvoeding, kinderen en media. De eerste aflevering is vanaf 24 september 2021 te beluisteren via je favoriete podcastkanalen (Spotify, SoundCloud en iTunes). Probiblio biedt een communicatietoolkit aan de bibliotheken in het werkgebied aan om de Podcastserie te promoten, deze is hier verkrijgbaar.

Tot die tijd kun je je doelgroep alvast warm maken met korte video-teasers:

Heb je vragen over deze podcastserie?

Kijk op de landingspagina over deze serie of neem contact op met marketingadviseur Julia van Haaster, 06 53789769. Voor communicatie over de podcastserie kun je gebruikmaken van de communicatietoolkit

Lees (en luister) ook:

September 2021