Hoe ga je een samenwerking aan tussen een maakplaats en een BSO?

Blog Educatie
Gepubliceerd op 15 september 2023

Door Aniek van Son

Een samenwerking met een BSO kan interessant zijn. Tóch weten bibliotheek en de BSO elkaar nog niet altijd te vinden. Adviseur Digitale geletterdheid Aniek van Son nam de samenwerking van Bibliotheek Gouda met een BSO bij hen in de buurt onder de loep en vertel wat we ervan kunnen leren.

Een samenwerking met een BSO kan interessant zijn: de bieb ontvangt bezoekers voor de maakplaats, kinderen maken kennis met de maakplaats en de BSO heeft een uniek aanbod. Hoe mooi de samenwerking ook lijkt, toch weten de bieb en de BSO elkaar vaak nog niet te vinden. Bij Bibliotheek Gouda werd besloten om wel de samenwerking op te zoeken en gebruikten ze het afgelopen half jaar als pilotjaar. Tijdens deze 6 maanden was ik nauw betrokken bij het bedenken en uitvoeren van de workshops, de gesprekken met de kinderen en een evaluatie met de BSO zelf.

De workshops varieerden van 3D-ontwerpen van pionnetjes voor een spelbord tot aan robots bouwen met BYOR (een combinatie van techniek en technologie). Maar ook van superhelden voor stripverhalen bedenken tot stopmotion filmpjes in elkaar draaien.

Bevindingen en advies

Wil jij graag samenwerken met een BSO en ben je er klaar voor om de eerste stappen te zetten? Neem de volgende punten dan mee tijdens besprekingen met de BSO en bij het samenstellen van je aanbod:

Van tevoren

Het gesprek met de BSO

De workshops

Tijdens de workshops

Na de workshops

Het ontdekken van een nieuwe samenwerking gaat uiteraard niet zonder slag of stoot. Wees je hiervan bewust en communiceer transparant met de BSO. Beschrijf de eerste maanden van de samenwerking als pilot en maak hier dan ook zeker gebruik van: doe, probeer en evalueer. En blijkt naschools toch niet te werken omdat de kinderen dan willen chillen? Tijdens de vakanties is er veel meer enthousiasme om te komen en aan de slag te gaan!

Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!