Communicatietoolkit Ledenwerving

De bibliotheken zijn gelukkig weer open! Dit is een goed moment om te laten zien wat de bibliotheek allemaal te bieden heeft (zoals de Volkskrant ook al schreef) en om (nieuwe) bezoekers te trekken en leden te werven. Vanuit Probiblio ondersteunen we dit door advies te geven en een toolkit aan te bieden met communicatiemiddelen en beeldmateriaal om een ledenwervingscampagne op te starten. De toolkit is zo ontworpen, dat de middelen tijdloos zijn en dus op ieder moment van het jaar ingezet kunnen worden.

Goed om te weten: alle middelen zijn aanpasbaar en tijdloos te gebruiken!

Alle middelen in de toolkit zijn flexibel te gebruiken. Als je de open bestanden download, kun je er zelf mee aan de slag en beeld of tekst aanpassen waar nodig. Kies de beelden en woorden (kinderboek, e-book, cursus, etc.) die passen bij je doelgroep en laat een heel jaar door zien wat jouw bieb allemaal te bieden heeft. 

Je kunt in de titel het woord 'prikkelen' vervangen door 'verrassen', 'inspireren' of iets anders. Op flyers en posters vervang je het algemene logo van de bibliotheek voor je eigen logo en kun je eventueel een QR-code toevoegen. In de online-uitingen kun je de teksten in de knop aanpassen naar 'Kom langs' of 'Word lid' en een link toevoegen naar je website. In de toolkit vind je onder het kopje social media een aantal voorbeelden. 

Planning

We adviseren de bibliotheek om op korte termijn te starten met het actief werven van leden, omdat er nu zoveel positieve aandacht in de media is voor bibliotheken. Je zou bijvoorbeeld in juli/augustus kunnen meeliften op de #mijnbibliotheek-campagne (gebruik actief de hashtag #mijnbibliotheek) en aansluitend actief leden werven via social media. 

Meer weten over het succesvol werven van leden? Lees het blog van marketingadviseur Julia van Haaster:

5 tips om succesvol leden te werven >>

Communicatietoolkit

Download het zip-bestand met alle materialen >>

Communicatieplan

Social media

Banner

Banner om op je website of in e-mail te gebruiken (statisch).

Boekenlegger

Flyer/poster

Flyers en posters om in en rondom jouw bibliotheek, in de buurt of huis-aan-huis te verspreiden. De downloads zijn zip-files, waardoor je kunt kiezen tussen meerdere bestandsformaten (.idml, .indd en .pdf).

Welkomstdoosje

Een feestje om uit te pakken! Het is een brievenbuspakketje dat je op kunt sturen naar nieuwe leden met het pasje erin en aanvullende informatie en bijvoorbeeld een leuke attentie. Wil je het niet opsturen per post, dan kun je het doosje ook gemakkelijk uitdelen bij de balie. Tip: je kunt ook de boekenlegger als welkomstgeschenk in het doosje doen.

Filmcompilatie en filter Ode aan de Bieb

#mijnbibliotheek

Ben je momenteel bezig met meerdere campagnes? Dan kan de toolkit ledenwerving hier een mooie aanvulling op zijn. Zo loopt nu (juli 2021) bijvoorbeeld de #mijnbibliotheek-campagne. Deze campagne is een feel good imago-campagne met focus op de inzet van social media.

Monitoren campagne

Het is belangrijk om te monitoren wat voor effect de inzet van de communicatiemiddelen heeft, zodat waar nodig bijgestuurd kan worden en achteraf duidelijk is welk effect de inspanningen hebben gehad. Wil je advies of hulp bij het evalueren van je campagne? Neem dan contact op met onze marketeers via marketingadvies@probiblio.nl. Meer informatie over monitoren van de campagne vind je in de toolkit.

Doet jouw bibliotheek ook mee? We zijn benieuwd wat je van deze toolkit vindt en hoe je het gaat inzetten. Laat je het ons weten? We denken graag met je mee om nog meer bezoekers en leden te werven. Bij vragen/opmerkingen kun je contact opnemen met marketingadvies@probiblio.nl.