Minecraftworkshops (9-14 jaar)

Dienst Educatie Programmering
Gepubliceerd op 04 september 2023

Hoe krijg je kinderen geboeid door erfgoed en historie? Door het ze te laten beleven in een omgeving die ze fascineert. Het populaire spel Minecraft is daar bij uitstek geschikt voor. De bibliotheek kan Probiblio inschakelen voor workshops voor kinderen van 9 tot 14 jaar.

Wat is Minecraft?

Minecraft is een populair online spel dat draait om het verkennen, bouwen en leren in een open wereld. In het spel kunnen spelers verschillende soorten blokken verzamelen en gebruiken om allerlei creaties te maken, van eenvoudige hutten tot complexe steden en structuren. Deze blokken vertegenwoordigen verschillende materialen zoals hout, steen, glas, en nog veel meer. Eigenlijk is het een soort digitaal Lego. Wat Minecraft zo uniek maakt, is dat het spel creativiteit, verkenning en samenwerking aanmoedigt, en dat wereldwijd geliefd is door spelers van alle leeftijden.

Over de workshop

In de workshop gaan de jongeren een historisch object bouwen in Minecraft. Probiblio combineert de workshops bij voorkeur met een bezoek aan een lokale erfgoedlocatie. Door aan te sluiten bij hun eigen omgeving gaat geschiedenis meer leven. Dit vergroot het leereffect bij de kinderen. En het biedt een mooie kans om samen te werken met erfgoedpartners. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld een echte molen van binnen te bekijken of op bezoek te gaan bij een ruïne en samen te fantaseren hoe het er vroeger uitzag.

Onze adviseurs hebben al veel Minecraft workshops samen met bibliotheken ontwikkeld en uitgevoerd, en denken graag met je mee hoe je de workshop in jouw regio kan aanbieden.

Werkwijze

• De bibliotheek en de Probiblio-adviseur bedenken samen een workshop.
• De bibliotheek maakt afspraken met de beheerders van de erfgoedlocatie.
• In de week voor de workshop (of dezelfde dag) gaan de deelnemers op pad. Ze maken foto’s en aantekeningen en komen met deze gegevens naar de bibliotheek, om heel gericht te bouwen in Minecraft.
• Een trainer, die Probiblio regelt, begeleidt de workshop van 2,5 uur en biedt de historische context. De trainer neemt de iPads en Laptops mee.
• Na afloop presenteren de kinderen hun bouwwerk aan elkaar en hun ouders.
• De bibliotheek zorgt voor een tv, wifi, tafels en stoelen, de ontvangst en iets lekkers voor de deelnemers.

Aanbod standaard minecraftworkshops

Mocht het nou echt niet lukken om op bezoek bij een erfgoedlocatie te gaan, dan kan je ook kiezen uit de 7 standaard Minecraftworkshops:
1. Bouw een bunker (Atlantikwall)
2. Bouw een middeleeuws kasteel (Landgoederenzone)
3. Bouw een Romeins fort (Limes)
4. Bouw een fort uit de Oude Hollandse Waterlinie
5. Bouw de bibliotheek van de toekomst (alleen bij nieuwbouw of herinrichting van de bibliotheek om ideeën te genereren)
6. Bouw een molen
7. Bouw een haven

De kosten

Gratis voor bibliotheken in Zuid-Holland als er een erfgoedthema wordt gekozen. Andere thema’s zijn ook mogelijk, daar wordt € 385 per workshop voor gerekend. Bibliotheken in Noord-Holland betalen € 385 per workshop.

Communicatietoolkit

Ga je aan de slag met de Minecraftworkshops, maak gebruik van de communicatietoolkit voor de standaard workshops met alle materialen (communicatieplan, beeldmateriaal en voorbeeldteksten).