Keti Koti vieren en herdenken: OBA zoekt het in verbinding en verdieping

Interview Praktijkvoorbeeld Programmering
Gepubliceerd op 06 mei 2025

Door Karen Bertrams

In samenwerking met OBA

Edwin Werkman heeft zijn roots in het Welzijnswerk en is sinds 2 jaar Ontwikkelaar Buurtgericht werken voor 4 OBA vestigingen in stadsdeel Zuid in Amsterdam. We kijken met hem terug op de programmering rond Keti Koti van vorig jaar en proeven van een samenwerking die naar meer smaakt.

“De samenwerking met welzijnsorganisatie Dynamo (het publiek dat je normaal vaak niet binnenkrijgt), de ambtenaar van beleidsrealisatie diversiteit stadsdeel Zuid (het geld) en de OBA (de vloer) was een goeie. Het gedenken en vieren van bevrijding van slavernij is een gevoelig onderwerp met veel aspecten om rekening mee te houden. Er moet ruimte zijn voor het gesprek hierbij, met de organisaties en je publiek. We zoeken met buurtgericht werken bij OBA voor het vormgeven van programmering naar persoonlijke interesses van mensen, en juist ook naar haakjes voor het interesseren van publiek dat niet zoveel van het betreffende onderwerp af weet.”

“Een filmavond over de invloed van illegale houtkap in Suriname op de Marroncultuur bracht tijdens het nagesprek met de makers veel emoties los.”
Edwin Werkman

Ontwikkelaar Buurtgericht werken, OBA

“In Amsterdam wordt veel gedaan aan grote vieringen en herdenkingen. De vraag voor OBA is dan ook ‘moeten we iets met dit thema’ en zo ja, hoe moet zich dat dan onderscheiden van- of juist aanvullend zijn op de stads brede programmering? Wij zoeken het in de verdieping, met lichtheid die we erin brengen door randprogrammering. We trokken er vorig jaar een hele maand voor uit in aanloop naar de viering en herdenking op 1 juli.”

Betekenis en rituelen

“Rond de 400 bezoekers meldden zich voor een of meer activiteiten in de 4 vestigingen. De opening was op 5 juni met muziek en een kookworkshop. Er was een dialoogavond rond het samen eten van het Afro-Surinaamse heri heri, georganiseerd i.s.m. ‘Dialoog in actie’, die het verdiepende gesprek op gang brengen bij de betekenis en de rituelen rond het gerecht heri heri dat inmiddels symbool staat voor veerkracht en vrijheid. Een filmavond over de invloed van illegale houtkap in Suriname op de Marroncultuur bracht tijdens het nagesprek met de makers veel emoties los. Op 1 juli zelf was er weer een gezamenlijke maaltijd met sprekers en muziek. De vaste kinderprogrammering met voorlezen en knutselen werd aangepast aan het thema.

De evaluatie met de samenwerkingspartners was overwegend positief; alle programma’s zaten wel vol, de deadlines werden op het nippertje gehaald, veel mensen raakten met elkaar in gesprek en dat waren interessante gesprekken, de doelgroepen van de samenwerkingspartners vulden elkaar aan. Volgende keer wel van tevoren een goeie fotograaf regelen om alles vast te leggen!”

Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!