Landelijke campagnes – hoe haak ik hierop aan met ondersteuning van een POI?
Elk jaar worden er door het CPNB meerdere landelijke campagnes georganiseerd. Veel van die campagnes hebben een grote naamsbekendheid, denk maar aan de Kinderboekenweek of de Nationale Voorleesdagen. Ook in de bibliotheek kan je deze campagnes inzetten om verschillende doelgroepen aan te spreken. Natuurlijk sta je er niet alleen voor. Verschillende POI’s ondersteunen bibliotheken hierbij. Wat kan je precies verwachten en welke toolkits zijn er?
Voor we ingaan op wat je inhoudelijk van de POI’s (Provinciale Ondersteunings Instelling, waarvan Probiblio er één van is) bij een landelijke campagne kan verwachten, zoomen we eerst even uit op hoe de structuur in elkaar zit. De verschillende POI’s hebben 4 van de landelijke CPNB campagnes onderverdeeld. Deze focuscampagnes zijn gekozen door de POI’s, de VOB, de KB, CPNB en vertegenwoordigers van de bibliotheken.
Het gaat om de volgende campagnes:
- Kinderboekenweek, begin oktober (Rijnbrink)
- Heel Nederland Leest, de hele maand november (Probiblio)
- De Nationale Voorleesdagen, eind januari (Cubiss, BiSC, Zeeland)
- Boekenweek van Jongeren, halverwege september (Fers, Biblionet Groningen, Biblionet Drenthe)
Op deze 4 campagnes wordt extra ingezet door bibliotheken en door de ondersteunende POI’s. Zo brengen we landelijk focus en duidelijkheid aan. Tegelijkertijd versterken we samen het merk van de Bibliotheek. Wil je ook graag aandacht besteden aan bijvoorbeeld Zomerlezen of de Boekenweek? Dat kan natuurlijk, hiervoor kun je bij CPNB terecht voor materiaal en informatie.
Waarvoor kun je bij de POI’s terecht?
Elke POI zorgt voor een communicatietoolkit. Hierin vind je een uitgewerkt communicatieplan met doelgroepen, doelstellingen, een planning en programmeringstips. Ook zorgen we voor verschillende teksten die je kan gebruiken voor de website, in nieuwsbrieven of op social media. Hier horen ook kant en klare afbeeldingen bij, die je online kan inzetten, maar bijvoorbeeld ook voor je narrowcasting of voor het drukken van posters. Ook ontvang je een effectmeting met handleiding, zodat je ziet welke resultaten er zijn geboekt.
Je kan de toolkit altijd een paar maanden voor het begin van de campagne verwachten. Natuurlijk kan je ook altijd bij de POI’s terecht als je vragen hebt over de campagne of als je wilt dat er iemand met je meedenkt.
Waar vind je de toolkits?
De toolkits zijn beschikbaar in de contentkalender op biebtobieb. Je zoekt naar de periode waarin de campagne loopt. Voor Heel Nederland Leest kijk je dus bij de CollVervolgens kan je daar op een linkje klikken die je doorverwijst naar de downloadpagina.
Ook wordt een aankondiging van een nieuwe toolkit meegenomen in de VOB-nieuwsbrief en plaatsen we een berichtje op biebtobieb, als reminder. Voor materiaal van CPNB van verschillende campagnes, kan je op hun website terecht.
Wil je meedenken of heb je vragen?
Heb je input of wil je graag meedenken bij een campagne? Neem dan contact op met de desbetreffende POI of reageer in de Biebtobieb-groep.
De contactpersonen per campagne zijn:
- Kinderboekenweek (Rijnbrink): Janneke Bloemheuvel, bloemheuvel@rijnbrink.nl
- Heel Nederland Leest (Probiblio): Karlijn van Oirschot, KvOirschot@probiblio.nl
- De Nationale Voorleesdagen (Cubiss): Renée de Kruif@cubiss.nl
- Boekenweek van Jongeren (Fers): Elly Bouwma boekenweekvanjongeren@fers.nl