“Mijn droom is dat mijn baan in de toekomst niet meer bestaat”

Interview
Gepubliceerd op 25 september 2023

Door Emma Oudhuizen

in samenwerking met Openbare Bibliotheek Amsterdam

Sophie Throsby is ontwikkelaar Buurtgericht Werken bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) in het stadsdeel Nieuw-West en maakt hier programma’s samen mét, voor en door de buurt. De activiteiten lopen flink uit een. Zo faciliteert ze de ene avond een Open Mic Night – waar muzikanten uit de buurt hun muzikale talent delen -, en biedt ze de dag erna ruimte voor de Iraanse gemeenschap uit Nieuw-West. Emma Oudhuizen is trainee bij Probiblio en sprak Sophie Throsby over haar werk.

Hoe hebben de Iraanse gemeenschap en de OBA elkaar gevonden?

“Na de moord op de Iraanse studente Jina Mahsa Amini, en de protesten die daaropvolgend uitbraken in Iran, hadden mensen behoefte om samen te komen. Er is heerste veel verdriet in de gemeenschap, en mensen waren vaak ver verwijderd van hun familie. Er werd een gedeeld gevoel van hopeloosheid ervaren. Samen met Bureau Postjesweg, een van onze samenwerkingspartners, hebben we de handen ineengeslagen en drie avonden gefaciliteerd voor de Iraanse gemeenschap. Uiteindelijk kwamen niet alleen mensen uit Iran op de avonden af, maar werd het een mengelmoes van verschillende culturen. Er werden verhalen gedeeld ­- waarbij veel ruimte was voor kwetsbaarheid en verdriet -, maar ook kunst en muziek. Zo deelden twee gevluchte buurtbewoners uit Syrië hun opstandsliederen. Daarnaast organiseerden we workshops, printten we betrouwbare petities uit, en stelden we boeken uit onze collectie tentoon.”

Zijn er andere momenten die je bij zijn gebleven?

“De groenroute die we hebben georganiseerd door de wijk Geuzenveld! Het stadsdeel Nieuw-West is in de jaren ’50 ontworpen door stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren, als antwoord op het enorme woningtekort destijds in Amsterdam. Zijn motto was ‘licht, lucht en ruimte’. Nieuw-West moest een stadsdeel worden met veel groen, tussen en rond de woningcomplexen. Tegenwoordig wordt dit vaak vergeten als er over Nieuw-West wordt gesproken, terwijl het zo’n kracht van het stadsdeel is.”

“Tijdens een buurtborrel kwam het onderwerp aan bod, en zo ontstond het idee voor een groene route dwars door Geuzenveld heen. Zowel buurtbewoners als lokale partners openden hun deuren, waardoor wandelaars uiteindelijk in zo’n vierentwintig tuinen een kijkje konden nemen. Twee actieve buurtbewoners hebben de route uitgestippeld. De OBA faciliteerde verschillende workshops aansluitend op het thema. Zo hebben we bijvoorbeeld compost gemaakt uit gft-afval met behulp van wormen.”

Wat drijft jou in je werk?  

“Ik vind dat alle bewoners van Amsterdam het gevoel moeten hebben dat er een mogelijkheid bestaat om je dromen waar te maken. Als bibliotheek kunnen we mensen daarbij ondersteunen, en ze in hun kracht zetten. We kunnen meedenken in het opzetten van een activiteit, en daar ook de benodigde materialen voor faciliteren. Ik vind het mooi dat de OBA aan die dromen bij kan dragen, al is het maar voor een klein stukje. Zo hadden we bijvoorbeeld een buurtbewoner die graag een (amateur)toneelgroep wilde beginnen. Als OBA konden we hem repetitieruimte bieden. Zo geef je mensen soms net het duwtje in de rug dat ze nodig hebben om de eerste stap te zetten.”

Loop je ook wel eens tegen lastige dingen aan?

“Constant! Er is zoveel te doen, het buurtgericht werken biedt oneindig veel mogelijkheden. Helaas hebben we maar beperkte tijd. Het is daardoor soms lastig om de juiste afwegingen te maken, of ergens veel tijd in te steken. Daarnaast woon ik zelf ook in Nieuw-West. Veel buurtbewoners kom ik dus ook in mijn vrije tijd tegen. Werk en privé lopen daardoor soms door elkaar heen, je staat altijd ‘aan’. Aan de andere kant ken ik de buurt daardoor juist ook heel goed. Ik ben goed op de hoogte van wat er gebeurt in de omgeving, en snap wat er speelt in de belevingswereld van de bewoners.

“Het is essentieel om in contact te staan met mensen in de buurt. Ken ze!”

Wat zijn jouw tips in het bereiken van de buurt?

“Daar kan ik heel kort over zijn. Het is essentieel om in contact te staan met mensen die buurt en de bewoners goed kennen. Zij zijn je toegang tot de buurt. Het is namelijk onmogelijk om in je eentje de hele buurt te bereiken. De een noemt het sleutelfiguren, de ander lokale helden. Dat kan bijvoorbeeld een lokale ondernemer zijn van een broodjeszaak in de buurt, maar ook een betrokken moeder die veel kinderen uit de buurt kent. Om met deze mensen in contact te komen is het belangrijk om naar veel evenementen in de buurt te gaan, bijvoorbeeld markten, buurtbbq’s en borrels. Ook moedig ik iedereen aan om veel contact te leggen met lokale ondernemers. Door je boodschappen bijvoorbeeld te doen bij een lokale supermarkt, en vervolgens een praatje aan te knopen met de eigenaar.”

Hoe zie jij de toekomst van Buurtgericht Werken voor je?

“Het klinkt misschien raar, maar mijn droom is dat mijn baan in de toekomst niet meer bestaat. Ik ben nu nog veel bezig met het opzoeken van de buurt en het opzetten van activiteiten. Ik hoop dat de rollen in de toekomst omgedraaid zijn. De buurt weet de OBA te vinden, en initieert en verzorgt de programmering zelf. De OBA hoeft dan slechts nog de ruimte te faciliteren. In mijn droomscenario geven we de sleutel écht aan de buurt.”