Bibliotheek AanZet en Probiblio werken samen aan pilot met beweegvloer

Bibliotheek AanZet en Probiblio werken samen aan pilot met beweegvloer

Afgelopen zomer startten Bibliotheek AanZet en Probiblio met een pilot waarbij een beweegvloer voor kinderen getest wordt. Deze interactieve en virtuele vloer, ontwikkeld door Springlab, zorgt ervoor dat kinderen van 2 tot 6 jaar bewegend leren terwijl ze worden voorgelezen.

Kinderen leren door te spelen: ze ontdekken letterlijk met vallen en opstaan en gebruiken daarbij hun hele lichaam. Door bewegen te combineren met leren onthouden ze beter wat ze geleerd hebben.

Springlab heeft voor bewegend leren een mobiele beweegvloer met beweeggames ontwikkeld. Peuters en/of kleuters worden voorgelezen door een medewerker uit een boek met een bepaald thema. Tijdens of na het voorlezen spelen ze op de vloer een educatieve game die een koppeling heeft met het thema. Zo moeten de kinderen bijvoorbeeld helpen bij het maken van een soep door de juiste ingrediënten te kiezen en ze in stukken te hakken. Hiermee wordt op een leuke manier het leesplezier en de leesmotivatie gestimuleerd.

Voorleeshelden maken gebruik van de beweegvloer

Tijdens de pilot zet Bibliotheek AanZet de beweegvloer in bij activiteiten van de Voorleeshelden in verschillende vestigingen. Bij deze activiteit lezen de Voorleeshelden (getrainde vrijwilligers) op een interactieve manier voor aan peuters en kleuters. Deze activiteit sluit bij aan een van de missies van Bibliotheek AanZet: het creëren van een structureel, stimulerend voorleesklimaat.

Verder hopen Probiblio en AanZet met de beweegvloer leesplezier en -motivatie te stimuleren en de woordenschat van kinderen te vergroten. Het aantrekkelijke aanbod moet meer bezoekers genereren, met name ouders van jonge kinderen die zich niet direct aangesproken voelen tot voorlezen en boeken, en ouders van jonge kinderen uit de kwetsbare doelgroep voor wie het voorlezen een drempel kan zijn door een lagere taalvaardigheid.

In de pilotperiode testen we hoe kinderen de combinatie tussen bewegen en voorlezen ervaren, en ook hoe ouders en grootouders deze activiteit waarderen.

Andere bibliotheken kunnen gebruik maken van de resultaten

Na een pilotperiode van ongeveer 3 maanden leveren we een handleiding op voor een implementatie voor andere geïnteresseerde bibliotheken. We zullen hier ook ingaan op tips en adviezen om dit product verder te optimaliseren. We verwachten de resultaten en de handleiding voor het einde van 2021 te delen.

Sfeerimpressie

Benieuwd hoe de beweegvloer er uitziet? Afgelopen augustus is een filmploeg bij Bibliotheek AanZet langs geweest om een sfeerimpressie te maken van de beweegvloer.

Bekijk hier het filmpje >>

Beweegvloer is onderdeel van project Digitaal Lokaal

Deze pilot is onderdeel van het project Digitaal Lokaal; een project dat we voor het derde jaar uitvoeren vanuit Probiblio. In dit project krijgen bibliotheken de kans om te experimenteren met een innovatief idee met als doel klantervaringen verbeteren en de bibliotheek professionaliseren. De bibliotheek fungeert als proeftuin voor de rest van het netwerk. Slaagt een pilot, dan schalen we het idee op naar een volwaardig product voor meerdere bibliotheken. Twee voorbeelden van een geslaagde pilot zijn de BiebApp waarmee je zonder abonnement toch materialen kunt lenen en de app Wolk waarmee gedichten tot leven worden gebracht. 

Meedoen met een pilot?

Heb je een idee en mag jouw bibliotheek in 2022 de proeftuin zijn, stuur je aanmelding dan naar marketingadviseur Gré van Brakel, 06 12 98 50 50. 

Meer weten over de Springlab beweegvloer pilot?

Neem contact op met marketingadviseur Marjolein Brood, 06 40 64 58 18.

Meer weten over Springlab? Springlab bestaat uit een groep innovatieve creatievelingen die de wereld meer in beweging willen krijgen. Springlab is voortdurend bezig om daar innovatieve oplossingen voor te verzinnen. Een van die oplossingen is dus de beweegvloer, maar ook andere beweeggames. Springlab combineert creativiteit en vindingrijkheid met onderzoek en wetenschappelijke kennis om een duurzame verandering teweeg te brengen.

Dit artikel hoort bij onze campagne De effectieve bibliotheek. Probiblio zet zich in voor een gestroomlijnde en effectieve bibliotheek. De komende weken besteden we extra aandacht aan deze activiteiten. Lees meer op de pagina De effectieve bibliotheek.

Meer nieuws