Bibliotheek Bollenstreek en Bibliotheek Vlissingen winnaars van de etalagewedstrijd GROEI!

Bibliotheek Bollenstreek en Bibliotheek Vlissingen winnaars van de etalagewedstrijd GROEI!

Het voorjaar is in volle gang en mensen gaan massaal naar buiten. Extra belangrijk dus om als bibliotheek goed zichtbaar te zijn voor het publiek. We daagden bibliotheken uit om met een frisse blik naar hun ramen te kijken als potentiële creatieve en interactieve etalages voor hun programmering en collecties. Dit keer was het thema: GROEI! Winnaars van deze derde editie zijn Bibliotheek Bollenstreek en Bibliotheek Vlissingen.

Foto boven artikel: Bibliotheek Vlissingen

De jury heeft gekozen voor een winnaar in de regio Noord- en Zuid-Holland en een winnaar voor buiten Probiblio's werkgebied.

Winnaar van Noord- en Zuid-Holland is duidelijk Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Noordwijk. De jury geeft aan: ‘Een mooie etalage die zowel vanuit de binnen- als buitenkant van de bibliotheek zichtbaar is en constant kan worden aangepast. Qua uitvoering prachtig gemaakt met minimale productiekosten. Simpel, maar doeltreffend, en volledig aansluitend op het thema ‘Groei’. Ook kun je met de QR-code direct een boek reserveren/lenen, dus ook als de bieb dicht is.’ Bibliotheek Bollenstreek ontvangt een privé-etaleersessie met tips en tricks hoe je de perfecte etalage maakt.

 
Foto: Bibliotheek Bollenstreek

De tweede winnaar is Bibliotheek Vlissingen, die van de etalage een heus kunstwerk heeft gemaakt. Samen met kunstenaar Agnes den Hartogh zijn leerlingen van Highschool Urban Sketching Scheldemond College aan de slag gegaan met de ramen in de bibliotheek. Het resultaat is een tijdelijk en steeds veranderend kunstwerk, gebaseerd op het gedicht ‘Schelde Westerschelde’ van Joke van Leeuwen. De jury: ‘Wauw, deze etalage springt er echt uit en verandert ook nog eens gedurende de tijd. Een samenwerking met studenten en een kunstenaar levert verrassende resultaten op, wij zijn fan!’

Alle inzenders: bedankt!

Met het thema ‘groei’ is van alles mogelijk en bibliotheken werden uitgedaagd om dit te ontdekken en te laten zien. En dat is goed gelukt. Er kwamen mooie inzendingen binnen waarin het thema groei op verschillende manieren zichtbaar was. We zijn heel blij met alle inzendingen vanuit het hele land en willen alle deelnemers bedanken voor hun inzending. 

Een echte kanshebber was Bibliotheek Oost-Achterhoek, vestiging Lichtenvoorde. Met hun interactieve en opvallende ‘groeiramen’ nodigden ze jong en oud uit om te ‘meten’ hoe zij willen groeien met boeken. Een andere opvallende inzending was van Bibliotheek Rijn en Venen, die een prachtig concept gemaakt hebben met een heuse boekenrups die zich ontpopt tot vlinder.


Foto: Bibliotheek Oost-Achterhoek, vestiging Lichtenvoorde


Foto: Bibliotheek Rijn en Venen

De jury

De jury bestond dit keer uit Probiblio’s adviseur programmering Karen Bertrams, marketingadviseur Julia van Haaster en gastjurylid Tim Krauter, visual merchandiser bij boekhandel Scheltema. Tim: ‘Bij Scheltema zijn we altijd opzoek naar hoe we onze klanten kunnen verbazen, verwennen en inspireren. Ik ben ervan overtuigd dat een visueel aantrekkelijke winkel de sleutel is tot een hogere omzet, betere klantbeleving en een prettige werksfeer voor het personeel. Doormiddel van visual merchandise kan het publiek keer op keer worden verrast, geïnspireerd en worden aangezet tot herhaalbezoek.’

'Een visueel aantrekkelijke winkel is de sleutel tot betere klantbeleving.'

Ga aan de slag met jouw etalage

Wil je meer tips voor een prachtige etalage? Probiblio schreef al eerder een artikel om bibliotheken op weg te helpen. Tipje van de sluier: focus op waar jouw bibliotheek voor staat en laat dit op al jouw communicatie-uitingen zien, zowel in de bibliotheek als online. Je vertelt als het ware één verhaal. Lees hier alle tips.

Doe je mee met onze volgende etaleerwedstrijd?

Rond november organiseren we een nieuwe etalagewedstrijd! Heb jij goede ideeën voor het nieuwe thema van de volgende wedstrijd? Mail deze dan naar Julia van Haaster. Het thema onthullen we na de zomer. Heeft jouw bibliotheek ook een mooie etalage en wil je graag meedoen? Houd de website en nieuwsbrief van Probiblio en Bibliotheekblad in de gaten voor de meest recente informatie.

Meer informatie? Neem contact op met Karen Bertrams.

Meer nieuws