Boekenweek 2018: meer bezoek en uitleningen Bibliotheek!

Boekenweek 2018: meer bezoek en uitleningen Bibliotheek!

De Boekenweek is hét jaarlijkse evenement voor bibliotheken en boekhandels. Eén week per jaar staan boeken landelijk in de spotlights. Uiteraard had de Bibliotheek een vol programma tijdens deze thematische week in maart, die dit jaar in het teken stond van ‘Natuur’. De activiteiten en prachtige collectie zorgden ervoor dat er beduidend meer bezoeken met uitleningen plaatsvonden! 

Elf procent meer uitleenbezoeken

Er waren tussen 10 en 18 maart gemiddeld elf procent* meer uitleenbezoeken door volwassenen dan in een vergelijkbare periode. Als we kijken naar het bezoek met uitlening bij senioren van 65 jaar en ouder dan was dit zelfs 13 procent. 

Het meeste aantal uitleningen betrof fictie, in totaal gingen ruim 75 duizend* fictieve verhalen over de balie, vooral naar de senioren. Het grote aantal uitgeleende fictieboeken bestond met name uit thrillers van de groten der schrijvers, zowel van eigen bodem als internationale auteurs.

Non-fictie werd bijna 21 duizend* keer uitgeleend, hier verslond de groep ‘volwassenen tussen de 45 en 64 jaar’ de meeste boeken. Nederlands trots Jan Terlouw schreef het essay voor de Boekenweek van 2018, getiteld Natuurlijk. Uiteraard vind je deze ‘ode aan de natuur en pleidooi voor duurzaamheid’ terug in de top tien van meest uitgeleende non-fictie in de Boekenweekperiode.

Bij de Bibliotheek

De Bibliotheek had in 2018 een exclusief en uniek cadeau voor leden: de Literaire Landkaart. Op deze uitvouwbare kaart zijn de twaalf provincies opgetekend uit boekfragmenten die een natuurlandschap omschrijven. Op de achterzijde de omslagen van de gekozen boeken en een toelichting van de bibliotheekmedewerker die het fragment over zijn/haar provincie koos. De literaire plekken kunnen ook bezocht worden want elk fragment verwijst naar een wandelroute! 

* Deze cijfers zijn gebaseerd op gegevens van 26 bibliotheken die op het Probiblio Wise systeem zijn aangesloten.

Meer informatie via de adviseurs van Marktkennis

Meer nieuws