JBN bijeenkomst: de kunst van het overtuigen

JBN bijeenkomst: de kunst van het overtuigen

Als jonge werknemer komt er nogal wat op je af. Na de studie op zoek naar een baan, solliciteren en ‘joepie!’ je komt bij de Bibliotheek terecht. Soms één van meerdere jonge collega`s, maar meestal verlaag je de gemiddelde leeftijd aanzienlijk. Er gebeurt van alles; er is ruimte voor ontwikkeling en daar heb jij ook hele goede ideeën over. Maar of daar nu altijd naar geluisterd wordt? Want ‘Dat hebben we al eens geprobeerd’ of ‘We doen het al jaren zo’. Dat dus. Gelukkig was daar het lichtpuntje in de duisternis: de kunst van het overtuigen.

Op dinsdag 23 mei vond een inhoudelijke bijeenkomst voor alle Jonge Bibliothecarissen plaats in de Blauwe Kamer, Bibliotheek AanZet, te Dordrecht. We wilden ons in deze bijeenkomst, en volgende bijeenkomsten, vooral richten op de persoonlijke ontwikkeling van alle JBN’ers.

Wat je hebt meegemaakt of hebt gemist…

Jacoline, collega bij Bibliotheek AanZet, verwelkomde iedereen in de Blauwe Kamer. Vervolgens vertelde zij over hoe de Blauwe Kamer tot stand is gekomen. Dit kwam door de gemeente die de Bibliotheek niets meer vond dan een dure opslag voor boeken die bovenal niet voldoende zichtbaar was. Van daaruit kwam de noodzaak om snel te innoveren, beter zichtbaar te zijn en samen te werken met partners. De geboorte van de Blauwe Kamer. Waarom niet roze of oranje? Daar gaan verschillende verhalen over de ronde, maar blauw is vooral een neutrale kleur. Wil je meer weten over wat er is veranderd bij AanZet sinds de komst van de Blauwe Kamer en welke tips Jacolien heeft?

Lees haar bijgevoegde aanbevelingen.

Vervolgens ging de workshop ‘Kunst van het overtuigen’ door Richard Koekoek van start. Specialist in gedragsverandering bij Zieffect. Wat de JBN’ers wilden leren, dat stond centraal. Zo gezegd zo gedaan en er ontstond al snel een flap met persoonlijke leerdoelen. Vervolgens gingen de groepjes met elkaar in gesprek over wat zij doen om een ander te beïnvloeden, op welke manieren wij zelf het beste te overtuigen zijn, wat juist niet werkt wanneer een ander iets van ons wil en wat we doen wanneer we weerstand bij de ander merken. De verschillen tussen beïnvloeden, overtuigen en manipuleren zijn haarfijn uitgelegd.

De sfeer was goed, er werd gepraat en geleerd en toen was het tijd om het geleerde en de persoonlijke leerdoelen in de praktijk te brengen door middel van een rollenspel! ‘Wie heeft een casus en wilt dit uitspelen?’ Dankzij de enkele JBN'ers die deze taak aandurfden, leerden de aanwezigen hoe je 'die ene collega kan overtuigen dat jij zelfstandig iets kan aanpakken en haar daarmee ook nog werk uit handen neemt'. Daarnaast ook informatie over hoe andere collega`s beter te overreden waarom een bepaalde werkwijze beter/efficiënter is. Dat allemaal met behulp van een aantal inzichten en technieken. Ben je hier benieuwd naar?

Bekijk hier de presentatie 'Kunst van het overtuigen’ en een hand-out over waarneemposities

Meer nieuws