Lonkende Leestafel: nieuw aanbod voor en door bibliotheken

Lonkende Leestafel: nieuw aanbod voor en door bibliotheken

De Lonkende Leestafel is in 2019 hard van start gegaan met nieuwe activiteiten voor Zuid-Hollandse bibliotheken. We zoeken bibliotheken die mee willen doen aan bijvoorbeeld de Lonkende Luistertafel, Lezen & Daten en Het maken van Verhalen.

Lonkende Luistertafel

De Lonkende Luistertafel stimuleert kennisdeling over muziek. Iedereen kan aanschuiven, het gesprek gaat over muziek in al haar facetten. De database van Muziekweb staat open voor de geluids- en beeldfragmenten. Er is een gastheer/vrouw die het thema bespreekt. Muziekkenners sluiten aan. De luistertafel valt uit te breiden met een popquiz, het uitnodigen van muzikanten of zelfs een karaokeavond. Er is veel mogelijk en wij kunnen je daarbij ondersteunen

Doelen:

  • Ontmoeting en interactie stimuleren op een inhoudelijke thema: muziek.
  • Collectie (on/offline) op dit thema ontsluiten voor een nieuw publiek.
  • Experimenteren met kleinschalig, laagdrempelige activiteiten.
  • Lezen en Daten: een datingprogramma rond lezen

Lezen en Daten: een datingprogramma rond lezen

De datingmarkt is groot en bibliotheken kunnen hierin een rol spelen. Bij Lezen & Daten leren mensen elkaar kennen aan de hand van teksten rondom een thema. Door samen over een onderwerp te praten kunnen mensen laten zien wie zij zijn en hoe zij in het leven staan. Gedacht wordt aan een programma van 2 à 3 uur, waarin een groep deelnemers onder leiding van een bibliothecaris of andere leesexpert actief aan de slag gaat met teksten, maar ook met filmpjes, krantenartikelen, gedichten, enzovoorts. De vorm  kan per bibliotheek anders worden ingevuld. Wij denken romantisch met je mee.

Doelen:

  • Mensen de kans geven elkaar te ontmoeten op basis van een gedeelde interesse voor tekst en taal. Dit kan leiden tot het vinden van een partner.
  • Nieuwe services ontwikkelen naar aanleiding van een bestaande vraag, voor nieuwe doelgroepen en andere samenwerkingspartners, zoals dating platforms. 

Het Maken van Verhalen

Schrijven lijkt net zo populair als lezen. Bibliotheken bieden regelmatig schrijfworkshops aan of bieden onderdak aan amateurschrijvers. Met dit project worden bibliotheken gestimuleerd meer te doen aan schrijfactiviteiten en om zich te positioneren als een plek waar schrijvers elkaar vinden en waar verhalen worden gemaakt.

Probiblio biedt hiervoor – naast de eigen expertise – een online platform voor het organiseren van schrijfwedstrijden (Sweek) en een aantal schrijfdocenten. Het inschakelen van deze experts is voor Zuid-Hollandse bibliotheken gratis. Informeer naar kosten en mogelijkheden voor de overige provincies.

Bekijk hier ons panel van experts

Heb je interesse, mail ons:

Alek Dabrowski, adabrowski@probiblio.nl | 06-24546027
Karen Bertrams, Kbertrams@probiblio.nl | 06-24556381

Meer nieuws