SPOENK* Zomerse Uitpakparty verslag

SPOENK* Zomerse Uitpakparty verslag

Ter bevordering van de dynamiek voor 0-100 op de biebvloer: DOK DELFT maandagmiddag 26 juni 2017 van 12.00 – 17.00 uur

 

Hier moet je zijn als je de nieuwste ontwikkelingen
en bevindingen over multimedialiteit en leesplezier op de vrije biebvloer wilt beleven en onderzoeken. Het is gezellig, informeel maar ook nuttig en verfrissend. De zon schijnt fel, heerlijk zomers weer, de vogels fluiten… Hoogste tijd om ons naar DOK Delft te begeven waar om de hoek een heuse 3D straattekening van de beroemde Leon Keer prijkt… een ondergrondse Bibliotheek, speciaal voor ons? ‘Wat een gave Bibliotheek is dit eigenlijk, modern!’ Er liggen interessante hebbedingetjes en games verspreid over de tafels, broodjes en verkoelende drankjes staan klaar. Laat het uitpakken van ideeën maar beginnen!

 

Robots in je klas & Pixel Game Herrie in het Westfriese

Robots Beep en Slash, coderen en Pixel Herrie, bij de Westfriese bibliotheken draaien ze hun hand niet om voor een beetje digitaal. Mariska Bremen en Marlous Manshanden laten zien hoe ze succes hebben met hun aanpak van mediawijs maken van kinderen en hun leerkrachten. Die robot is toch super gaaf! Duur wel, maar op scholen maken Beep en Slash furore omdat ze door de kinderen zelf ontdekt mogen worden. Over de financiering worden geheime tips uitgewisseld door het creatieve Spoenk* publiek. En aangezien retro helemaal HOT is en generaties verbindt, gaan we even zelf aan de slag met Pixelige sleutelhangers maken van miniatuur-ministeck, retro printjes, Space invaders en Super Mario. Maar er is ook echte, originele ministeck, long time no see! We bouwen met Bloxels en het uur vliegt om.

Check voor meer info het YouTube kanaal van de West Friese bibliotheken. Met gave filmpjes die iedereen mag gebruiken!

Zomerklooien cadeau van SPOENK*

Het eerste lees- en doe programma primeurt… in Bibliotheek Bollenstreek. Spoenk* is een royale bliksem, daarom presenteren we een kant en klaar zomerlees- en doe programma. Waarbij kinderen optimaal geactiveerd worden om boeken niet alleen te lezen maar er juist mee aan de slag te gaan. Een lichtgevende drilpudding maken, stropdas strikken of een tank besturen? Na elk boek verdien je een heuse stempel(sticker) op je zomerklooienkaart. En je maaksels komen in een interactieve zomerklooitentoonstelling in de Bibliotheek. Leuk voor als je je verveelt, ook voor grootjes en ouders.

Kijk maar, het is echt waar, met alles erop en eraan en gratis en voor niks!

WERELD 0-14 : revolutionaire andere presentatie van de collectie

Stoute plannen van het nieuwe DOK Delft: de hele jeugd- en jongerencollectie wordt anders gepresenteerd en beleefd in WERELD (0-14). Ingericht samen met kinderen op de Lekker Klooien manier van Astrid Poot.

Tineke Kistemaker had al lang een lievelingswens: de collectie indelen en presenteren zoals kinderen ‘m zelf het liefst beleven en consumeren. Met verbindingen tussen wat je graag leest, routes om je de weg te wijzen of je te laten avonturieren. In drie avondsessies met 9 kinderen, pizza en het team van Astrid Poot wordt uitgevonden hoe we die starre indelingen kwijt raken en collecties bouwen van thema’s die kinderen verzinnen. Verhalend of informatief? Die staan naast en door elkaar. Lust je graag Potter? Dan vind je ook de weg naar zijn magische collega’s. We beleven Tineke’s kraakheldere verhaal en maken samen in twintig minuten een Zomerklooiencollectie met uitstapjes naar Ibiza en andere oorden waar je alleen in je verbeelding kan komen.

Wij van SPOENK* gaan DOK Delft empoweren en volgen, voor revoluties op de jeugdvloer zijn we altijd in.

Uitpakken maar!

Dan is het tijd om uit te pakken, verhalen over de biebvloer van iedereen die trots is op een eigen aanpak, inzicht of project. Meliza de Vries, bezoekerskanon van bieb Haarlemmermeer vertelt over catwalk shows, projecten met vluchtelingen, gedichten zaaien en oogsten, verhalen vertellen en de organisatie van gezellige Boekenborrels ten tijde van het uitverkochte boekenbal… Haar energieke aanpak werkt en vaak wordt uitgeweken naar grotere locaties voor haar events. YES we need this!

Emma Eigenraam presenteert de Biebexperts van de OBA. Inmiddels werken meer bibliotheken met biebdirecteuren en experts, wachtlijsten om mee te mogen doen zijn regel. De aantrekkingskracht van het rode OBA Bieb Expert t-shirt is groot: want zeg nou eerlijk, wie wil dat nou niet aan? Emma deelt haar ervaringen in het Jonge Bibliothecarissen netwerk, om kinderparticipatie naar het volgende niveau te brengen en te zorgen dat het de gewoonste zaak van de wereld wordt.

Karen Bertrams / Probiblio gaat samen met TopNotch een HipHop programmering rond LOL in Taal ontwikkelen, met jongeren als hiphop professors (ze weten VEEL!) en de biebvloer als multimediaal podium. Wie doet er mee? (Niet) allemaal tegelijk...

Je eigen Ex Libris

Gertie Jaquet maakt de meest geweldige stempels die je kunt bedenken. Haar boek STEMPELEN! Is net verschenen en haar stempelworkshop is een heerlijk iets om tot rust te komen en even heel geconcentreerd aan je eigen kunstwerkje te werken. Na een korte masterclass maakte iedereen zijn eigen Ex Libris in een reuzengum met de guts. De ultieme Zomerklooien activiteit! Er hoefden gelukkig geen pleisters aan te pas te komen en waarlijke talenten komen vanzelf bovendrijven. Niet stempelen in de biebboeken mensen!

Neem een kijkje bij Gertie (en tip: boek een workshop)!

Meer informatie over SPOENK*?

Neem contact op met Karen Bertrams, kbertrams@probiblio.nl 

Meer nieuws