Stichting FutureNL presenteert lesprogramma Find It!

Stichting FutureNL presenteert lesprogramma Find It!

De afgelopen maanden werkte een groep van 23 bibliotheken samen met Stichting FutureNL aan een nieuw lesprogramma rondom informatievaardigheden en het maken van een werkstuk. Want zeg nou zelf: als er al een 21ste-eeuwse vaardigheid op het lijf van bibliotheken is geschreven moet dat wel het zoeken, vinden en verwerken van informatie zijn. Eerder ontwikkelde FutureNL al het lesprogramma Pitch It! - waarin leerlingen alle ins en outs van een goede presentatie leren. Afgelopen vrijdag werd in lijn van dit programma op feestelijk wijze het lespakket Find It! gepresenteerd.

De officiële presentatie vond plaats in de Koninklijke Bibliotheek en was in Koninklijke handen van Prinses Laurentien, erevoorzitster van de Vereniging van Openbare Bibliotheken en oprichtster van Stichting Lezen en Schrijven. Na de officiële opening door de prinses en een keynote van tech-entrepreneur Ruben Nieuwenhuis was het aan groep 7 van Basisschool De Regenboog uit Reeuwijk om het lesmateriaal meteen uit te testen. Best knap! Werken aan je werkstuk terwijl tientallen volwassenen, de bekende vlogger Kalvijn én een Koninklijke Hoogheid op je vingers kijken.

Over het lesprogramma Find It!

Find It! is ontwikkeld voor kinderen van de midden- en bovenbouw van het primaire onderwijs en voor de brugklassen van het voortgezet onderwijs. Leerlingen leren zoekvragen te formuleren bij een zelfgekozen onderwerp en de gevonden informatie in hun eigen woorden te verwerken. Voordat ze op zoek gaan, onderzoeken zij eerst wat voor type informatiezoeker ze zijn: een lezer, kijker, kletser, doener of een combinatie hiervan. De gevonden bronnen en informatie worden uiteindelijk beoordeeld op hun betrouwbaarheid en bruikbaarheid en het werkstuk wordt gemaakt.

Find It! is tot stand gekomen in samenwerking met de bibliotheken Eindhoven, Kennemerwaard, West-Achterhoek, Amsterdam, Groningen, DOK Delft, Utrecht, Amstelland, Hilversum, Vlaardingen, Oostland, Lek & IJssel, Midden-Brabant, Aan den IJssel, de Koninklijke Bibliotheek, Probiblio en NBD Biblion. Het project is mede mogelijk gemaakt door kennispartner Het Rijksmuseum.

Zelf aan de slag met Find It!

Al het materiaal van Find It! is gratis te downloaden via de Lesson Up pagina van FutureNL. Hier vind je onder andere het projectboek, de docentenhandleidingen en presentaties voor op het digibord (inclusief de superleuke filmpjes met Darryl, de voormalig kinderdirecteur van de OBA). Kijk zeker nog even rond op deze pagina van FutureNL, want er is daar nog veel meer bruikbaar lesmateriaal te vinden, waaronder de lesbrieven van het Lab Out of the Box-project van Probiblio.

Als je liever met een uitgeprinte versie werkt, kan dat kosteloos via de dienst Smooth Publish. Deze service is aangekocht door de KB en gratis beschikbaar gesteld voor alle bibliotheken. Voor meer informatie over Smooth Publish kun je kijken op de website van de KB.

Copyright foto: Stichting FutureNL

Meer nieuws