Verplichtstelling arbodienst of bedrijfsarts per 1 juli 2018

Verplichtstelling arbodienst of bedrijfsarts per 1 juli 2018

Heeft u als werkgever geen (basis)contract met een bedrijfsarts of arbodienst? Er is een wijziging doorgevoerd in de Arbowet om de positie van de bedrijfsarts te versterken. Dit houdt in dat elke werkgever vanaf 1 juli 2018 moet beschikken over een basiscontract met een bedrijfsarts of een arbodienst.

Taken en onafhankelijkheid

In het basiscontract moet helder worden vastgelegd welke taken de bedrijfsarts vervult en op welke wijze deze taken worden uitgevoerd. Als werkgever ben je in eerste instantie verantwoordelijk voor de juiste begeleiding van een zieke werknemer. De bedrijfsarts of arbodienst is adviseur van de werknemer en werkgever. In deze adviesrol moet de bedrijfsarts zijn onafhankelijkheid bewaren.

Verplicht bij één werknemer

Heb je geen basiscontract of in het geheel nog geen contract met een arbodienst of bedrijfsarts? Dan is het aan te raden dit zo spoedig mogelijk op te pakken. Ook al heb je slechts één werknemer in dienst of één werknemer met een nul-uren contract dan ben je vanaf 1 juli 2018 verplicht een basiscontract te hebben met een arbodienstverlener. Indien er geen basiscontract aanwezig is, riskeer je een boete van 1.500 euro. Bron: Grant Thornton

Meer nieuws