
Podcast Ontwikkelplein
Ben je geïnteresseerd in het inrichten van één plek waar maatschappelijke hulp, non-formeel leeraanbod en collectie bij elkaar komen? Wil je inspiratie opdoen voor jouw inrichting van een ontwikkelplein? Beluister dan deze podcast.
Klik hier om de interactieve transcriptie te lezen (turboscribe.ai) of lees het hieronder.
Welkom bij Probiblio maakt een ommetje met. Ik ben Joyce de Boer, adviseur educatie en ik ben vandaag bij de afsluitende kennisdelingsbijeenkomst over het ontwikkelplein. Deze wordt georganiseerd ter afsluiting van een reeks online bijeenkomsten over het ontwikkelplein.
En dit hebben we samen georganiseerd met Kelly Oostlander, zelfstandig adviseur op het gebied van ontwikkelpleinen in de bibliotheeksector. We hebben het gehad over het concept ontwikkelplein, de ambities, de kaders, maar we hebben het ook over gehad van hoe richt je een ontwikkelplein in. Hoe zorg je ervoor dat mensen naar je toe komen en de marktstrategie.
En vandaag sluiten we af met een bezoek aan het ontwikkelplein in Rotterdam om vanuit dit praktijkvoorbeeld te leren. En daarnaast gaan we met Cees van Probiblio en Corine van Bibliotheek Krimpenerwaard de wereld induiken van collectie. Want hoe zorg je dat je collectie aansluit bij het ontwikkelplein? In deze podcast kun je luisteren naar de lessen die we hebben geleerd over het ontwikkelplein en collectie.
Mijn naam is Kelly Oostlander. Ik werk eigenlijk veel rondom ontwikkelpleinen binnen de bibliotheeksector. En wij hebben samen een reeks kennisdelingen georganiseerd waarvan drie online bijeenkomsten.
En vandaag heb je de fysieke bijeenkomst in Bibliotheek Rotterdam onder andere gehost. Wat heb je vandaag de bibliotheken mee willen geven? We hadden al drie online bijeenkomsten gehad waar we vooral vanuit de theorie gekeken hebben. Waar moet je aan denken? Wat moet je doen? Wie moet je betrekken? En vandaag konden we echt zien hoe het in de praktijk is.
Dus met name door de verhalen van een ambo en een gastvrouw komt dat stuk samenwerken waar het uiteindelijk om draait kwam heel goed tot z’n recht en dat is leuk. Ja en want het is dus de vierde bijeenkomst. Wat is jou eigenlijk ook het meeste bijgebleven? Wat ik hier zie, maar eigenlijk wel op meer plekken, is dat heel veel mensen of heel veel bibliotheken al heel veel doen in de richting van een ontwikkelplein.
Er zijn al vaak veel digi-activiteiten. Er worden faciliteiten geboden voor andere partijen om hun ondersteuning te bieden. En waar je dan ziet is dat de brug is naar hoe gaan we dat echt integreren? Hoe gaan we dat samen doen? En dan zie je dat elke bibliotheek wel een stukje van de puzzel heeft en dat het gewoon leuk is om met elkaar dat verder te brengen en de ideeën uit te wisselen.
Dus ik denk dat dat de grote kracht is van de kennisdelingen. Als je de luisteraar meeneemt in de kernboodschap die je in ieder geval ook vandaag heb geprobeerd over te dragen. Kan je die kort vertellen aan de luisteraar? Ja als je het heel krachtig wil is het verbinden, verbinden, verbinden.
Binnen de organisatie, met de partners, met de verschillende functies op en rond het plein. Dus dat is echt de kern. Kijk waar jouw kracht zit.
Kijk waar de kracht van de andere partijen zit. Denk niet aan concurrentie, maar denk aan plus en plus. 1 plus 1 is 5. Want dat is het.
Heel veel mensen, heel veel partijen, iedereen bereikt een deel van de groep. Maar de groep die we willen bereiken is zoveel groter dan dat we alleen kunnen. En juist door dat samen te brengen en mensen die toevallige ontmoeting te faciliteren.
Zie je dat ze stappen zetten die ze zelf niet hadden verzonnen. En dan ben je goed bezig. En want nou ja dat klinkt inderdaad natuurlijk super goed als je dat op die manier voor elkaar krijgt.
Ik kan me ook voorstellen dat je dan op zoek bent van een praktische tip van oké maar hoe begin ik daar dan mee om dat samen te brengen? Wat is mijn eerste stap? Ja dat is kijken waar je zelf goed in bent. Waar ben je van? Wat doe je goed? En waar begint eigenlijk het verhaal van de ander? Dus als je kijkt, bibliotheken doen vaak veel rondom digivarigheden, taalvaardigheden, maar hebben vaak niet de inhoudelijke kennis van die praktijkcasus op schulden of op werk of wat dan ook. En door te kijken welke vragen komen er veel voor, daar beginnen met het zoeken van partners.
Zodat je niet als concurrenten begint maar echt hier voor beide die meerwaarde kan creëren. En dan is het gewoon doen en vooral open met elkaar in gesprek gaan. Wat zijn jouw verwachtingen? Wat zijn die van mij? En hoe kunnen we dat samen sterker neerzetten dan alleen? En dan merk je soms dat de partijen die je voor ogen hebt niet altijd de eerste partijen zijn die inspringen.
Maar dat er vaak hele leuke samenwerkingen ontstaan die op een andere manier gewoon kunnen leiden tot meer bereik en dus meer mensen de juiste ondersteuning. En zou dat dan ook je voornaamste tip zijn aan de bibliotheken of heb je daar nog een andere voor? Nou ja wat je ziet is dat bibliotheken beginnen vaak met waar komt het ontwikkelplein? Hebben we een plek? Hebben we de faciliteiten? Terwijl ik veel meer zoiets heb. Je kan een ontwikkelplein al heel snel faciliteren.
Denk vooral over het waarom en voor wie. Want door dienstverlening echt op doelgroep niveau op elkaar af te stemmen is de kans dat je die verbinding en die stapjes van ondersteuning naar leren of van informatie naar praktische hulp die kun je veel sterker maken als die dienstverlening op doelgroep niveau bij elkaar klopt. Dus sta wat langer stil bij het begin om een goede visie neer te zetten om intern daar ook over eens te zijn.
Dat het niet alleen de visie van de coördinaten ontwikkelplein is. En dan kun je daarna heel heel makkelijk zeg ik nu mee te maken. Wat is jouw droom voor de toekomst nog voor de ontwikkelpleinen? Ja ik denk dat het heel tof zou zijn als we landelijk gezien gewoon een gelijksoortig concept neerzetten waarbij lokale landelijke regionale partners hun plek vinden.
Zodat je ook in het naar buiten treden, het bekendmaken van de bibliotheken en zijn maatschappelijke waarden een duidelijk platform hebt. En dat we dat niet allemaal individueel binnen onze eigen gemeente moeten gaan bevechten. Want dat maakt het intensief om je opdracht te houden.
Dat maakt het voor klanten lastig om die herkenbaarheid te krijgen. Dus ik zou het heel tof vinden als we als sector à la IDO, à la Taalhuis kunnen zeggen dat ontwikkelplein is de kapstok en met onze lokale partners vullen we hem in. Maar de basis is gelijk.
Ik hoor jou dat eigenlijk met terugwerkende kracht ook vaak uit de reeks zeggen van gebruik ook bijvoorbeeld biebtobieb van deel met elkaar. Dat we in ieder geval een centrale plek die gegevens met elkaar kunnen delen. Past dat hier nog een beetje in of? Jazeker.
Ik denk enerzijds gewoon door hele praktische zaken te delen. Wat is een format voor een samenwerkingsovereenkomst? Of hoe kan ik een programma opzetten? En hoe deel ik dat? Maar ook gewoon in partners. Er zijn gewoon best wel veel partners die boven lokaal werken en al verbindingen hebben.
En als we dan met elkaar optrekken en daar ook gewoon goede afspraken maken dan kun je gewoon veel meer. En dat is natuurlijk ook waar de POIs denk ik een mooie rol kunnen spelen. Om te kijken waar zit provinciaal dan wel landelijk de kans om die grote partijen te verbinden.
Je ziet de regionale werkcentra, maar ook welzijn, schuldhulpmaatjes. Er zijn tal van partijen die een landelijk netwerk hebben. De AMBO, daar kunnen we volgens mij slimmer mee omgaan.
Nou ja en vandaar dus de tip verbinden, verbinden, verbinden. Ja dat is echt de kern. Je hoeft niet zo wezenlijk heel veel anders te doen.
Het enige waar ik echt wel altijd voor opteer is een open oefenplein. Met een open inloop waarbij iedereen zijn eigen leerlijn kan volgen. En niet alleen maar cursorisch per thema.
Dat raad ik wel altijd iedereen aan. Maar verder is het vaak echt gewoon meer doen van wat je al deed. En vooral continu die bruggen slaan.
En niet de piep zet een ontwikkelplein neer, maar je zet lokaal met elkaar een ontwikkelplein neer. En dat nou ja dat is in beleving en in afspraken met partners maken wel echt belangrijk. Want anders groeit de weerstand terwijl het juist de kans moet zijn.
Een rode draad, samenwerken, verbinden. Ja superfijn. Dankjewel voor het overdragen van al je kennis.
Ik wil je heel erg bedanken voor je tijd. Ja het was superleuk. Ik vond het hartstikke leuk om mee te doen.
Dus ik hoop dat we daarmee weer een paar goede ontwikkelpleinen erbij krijgen. Ga maar voor. Dankjewel.
Ik ben Cees Cremer. Ik werk als collectieadviseur bij Probiblio. Dus ik hou me bezig met strategische vragen rond collectie.
Maar begeleid ook bibliotheken bij collectioneren. Geef cursussen. En hou me heel erg bezig met de basisvaardigheden collectie.
Wat dan weer aansluit op de ontwikkelplein collectie. En dat is waarom ik jou ook vragen wil stellen. Want hoe past collectie bij het ontwikkelplein? Ik denk dat collectie sowieso in de bibliotheek het unique selling point is.
Dus dat het eigenlijk overal mee verbonden is in de bibliotheek. En daarin past het dus ook bij het ontwikkelplein. En is het ook waar de bibliotheek zich kan uitdragen.
En je kan daar verschillende keuzes in maken. Je kan zeggen van oké wie zijn degenen die de leervragen hebben. En daar kan je je collectie op aanpassen.
En dat kan een basisvaardigheden collectie zijn. Maar je kan ook de keuze maken om mensen die wel al zelfredzaam zijn. Daar ook een collectie voor neer te zetten met leervragen.
Dus je kan daar eigenlijk een palet in neerzetten. En een soort verdieping geven aan mensen die willen leren. En dat kan zowel met fictie als met non-fictie.
Want ik denk dat je met fictie ook goed kan ontwikkelen. En zie je dan ook nog ontwikkelingen wat betreft de collectie en het ontwikkelplein? Zijn er nieuwe trends, lijnen? Valt je iets daarin op? Ik denk dat er sowieso een ontwikkeling is in collectie. Er wordt nu heel erg aangeschaft op basis van uitleenscijfers.
En er moet er eigenlijk toe dat er meer wordt aangeschaft met de doelgroep. Of met doelgroepen die nog niet vertegenwoordigd zijn in de bibliotheek. En de doelgroep voor de ontwikkelplein is eigenlijk ook een doelgroep die nog niet per se altijd heel erg gebruik maakt van de collectie.
Sommige misschien wel, maar sommige niet. Dus moet je samen met de doelgroep gaan kijken van wat past en welke leervragen zijn nodig. En hoe sluit de collectie daarop aan? Dus ik denk dat dat een ontwikkeling is waar de collectie goed bij kan aansluiten.
En zie je dan ook nog kansen liggen voor collectie en ontwikkelplein? Ja, het enige andere aan de bibliotheek dan alle andere instellingen is de collectie. Ik bedoel, buurthuizen hebben ook ruimtes. Je hebt welzijnsinstanties.
Die hebben eigenlijk ook mensen en werk en ook ruimtes. Alleen de bibliotheek heeft ook die collectie. En dat kan een verdieping geven.
En het kan ook ontmoetingen bijvoorbeeld faciliteren door een leesclub. Je kan er allemaal dingen rond gaan doen. Dus je moet dat eigenlijk als een soort geheel zien en alles op elkaar laten aansluiten.
En ik denk dat daar de meeste kansen liggen. En hoe ga jij na vandaag zelf verder? Wat zijn jouw vervolgstappen? Goeie vraag. Ik denk dat ik nog steeds wel bij bibliotheken langs ga om te helpen om na te denken van waarom heb je bepaalde delen van de collectie en hoe wil je die inzetten? En daar ook zeker de basisvaardigheden collectie mee te nemen en ook de ontwikkelplein collectie mochten ze een ontwikkelplein hebben.
Dus ik denk dat ik ga helpen om na te denken van waarom wil je dit en wie wil je ermee bereiken en wat zijn je doelen daaraan vast? Dus ik denk dat daarin verder gaan. Ik ben Corine de Haaij. Ik ben Taalhuiscoördinator en coördinator ontwikkelplein van de Bibliotheek Krimpenenwaard.
Ja en jullie zijn op zoek gegaan naar de combinatie van collectie en ontwikkelplein. Hoe combineer je dat nou samen? Kun je daar iets over vertellen over dat onderzoek? Ja daar zijn we nu volop mee bezig inderdaad. We zijn ooit begonnen met het Taalhuis en we zagen dat daar in de collectie sowieso al bepaalde vragen naar voren kwamen en we wilden natuurlijk aan de slag met het ontwikkelplein.
Dus vandaar de uitdaging inderdaad. Hoe gaan we dan collectie op dat ontwikkelplein vormgeven? En wat zijn dan je eerste inzichten? Want hoe doe je dat inderdaad? Nou daar zijn we nu volop mee bezig natuurlijk. We hebben wel gezegd van het ontwikkelplein dat is niet alleen voor mensen die lage taalvaardigheden hebben of lage digitale vaardigheden hebben.
We willen het eigenlijk wel breder trekken op diverse thema’s maar wel werken aan een stukje basisinformatie of basisvaardigheden op dat thema. Dat kan dus ook gezondheid zijn of een cv maken en daar moet de collectie dus ook ingaan voorzien. Ja want je zegt verbreding.
Waar kan ik me dat bij voorstellen? Nou wij gaan beginnen eigenlijk bij het ontwikkelplein met thema’s waar partners op aangehaakt zijn. Want daar zit de energie en daar zit de kracht zeg maar om om te gaan starten met het ontwikkelplein. En dat is heel concreet zijn dat nu de thema’s nou ja taal digitaal.
Ja dat doen we zelf en we zijn zelf erg enthousiast. En we hebben ook het werkcafé bereid gevonden. Dus werk en studie is ook een thema waar we dus ook in de collectie aandacht aan willen besteden.
En gezondheid en welzijn gaan we ook mee starten. En wat snel gaat volgen is jeugd en gezin omdat de gemeente heel actief is met de gemeentelijke gezinsaanpak. Dus dat krijgt bij ons in de gemeente ook een hele boost.
En dat is juist het mooie om vanuit die energie te gaan werken. En dan te kijken met partners, met de doelgroep die er gebruik van maken, de leners. En ons vanuit de bibliotheek van ja wat waarin moet de collectie dan gaan voorzien.
Ik hoor daar dan eigenlijk ook heel erg het samenwerk in om het samen op te zetten. Ja dat klopt inderdaad. En zelfs ook samenwerken binnen de bibliotheek.
Want tot voor kort had ik me eigenlijk weinig met collectie bezig gehouden. Terwijl ik nu met mijn collega die over de collectie gaat een intensief contact heb. Je zag eigenlijk dat er twee verschillende werelden waren.
Maar ook inderdaad met partners van buiten de bibliotheek. Want zij weten ook van waar is behoefte aan. Waar vragen mensen om.
Of waar moeten mensen in ondersteund worden. Want soms moeten mensen die met de vaardigheden aan de slag willen wel ook een stukje sturing krijgen. Of in ieder geval inspiratie krijgen.
Laat ik het zo noemen. Van ja als je je verder wil ontwikkelen. Dan zijn dit misschien handige boeken of materialen om daar ook zelf mee verder te gaan.
Nou ja en ik kan me voorstellen dat in dit onderzoek wat je aan het doen bent. Dat je zelf ook best wel trots bent op bepaalde zaken. Kan je daar eentje van uitlichten? Ja dat klopt.
Het is en een stukje trots ook wel een stukje nog zoeken met elkaar. Dus het is ook wel de toekomst staat nog open. Maar trots ben ik wel dat we ja dat die beweging en die flow met interne medewerkers.
Maar ook met collega’s van andere organisaties. Dat door die flow dat je dit dus kan bewerkstelligen met elkaar. En ja daar ben ik eigenlijk op iedereen eigenlijk wel trots.
Dat we dat gewoon al werkende weg kunnen ontwikkelen. Dat kan ik me heel goed voorstellen. En heb je dan misschien als afsluitende vraag ook nog een tip voor bibliotheken die hiermee zouden willen starten? Ja mijn tip is wel wat ik eigenlijk net zei.
Die twee werelden tussen Taalhuis en dan nu door ontwikkelend naar een ontwikkelplein. En eigenlijk de reguliere bibliotheek met zijn reguliere collectie zeg maar. Ga alvast bij elkaar snuffelen en verkennen van hoe gaan we die twee dingen bij elkaar brengen.
Want ik ben er eigenlijk al werkende weg achter gekomen. En eigenlijk dacht ik waarom ben ik daar niet eerder mee begonnen. Super fijn dankjewel voor deze tip en dankjewel voor je tijd.
Graag gedaan. Wil je je even voorstellen alsjeblieft? Ja mijn naam is Marike den Hollander. Ik ben coördinator van het ontwikkelplein in Rotterdam.
Centrale bibliotheek. Sinds een jaar. En als je het succes aan zou moeten wijzen van jullie ontwikkelplein.
Hoe zou je dat omschrijven? Dat is vooral dat we zien dat mensen ons wel echt weten te vinden. Dus dat we bepaalde activiteiten hebben die meer rond de ontmoeting om de ontmoeting gaan. En een beetje zingeving.
En we zien die mensen ook echt terug bij andere activiteiten. En we merken dat mensen het aan elkaar vertellen. Dat ze weten dat ze in de bibliotheek terecht kunnen voor hulp.
En soms ook dat mensen iets iets hebben waarmee ze geholpen moeten worden. En helemaal niet weten of dat hier kan. Maar denken ze kunnen mij in ieder geval doorverwijzen naar de plek waar ik wel hulp kan krijgen.
En dat vind ik wel heel mooi. Dat ze denken ik heb een probleem. Ik weet echt niet wat ik ermee moet.
Ik ga naar de bibliotheek. En dan zijn wij er. Dan kan je inspelen en hun helpen met die hulpvraag die ze hebben.
Of ondersteunen moet ik eigenlijk beter zeggen. Ja precies. Dat is waar we voor zijn.
Want als een bibliotheek zou willen starten met een ontwikkelplein. Heb je een tip voor hun? Kijk naar wat je al hebt. Heel vaak heb je al allerlei samenwerkingen lopen.
Met partners die wat meer zouden kunnen betekenen. En dan misschien niet direct kijken naar spreekuren. Maar bijvoorbeeld naar workshops die ze geven.
En vanuit daaruit kijken of er nog iets meer is dat ze zouden kunnen doen. Dus ja. Kijk eerst naar wat je hebt.
En kijk dan hoe je het kan uitbreiden met de vragen die je krijgt. Goeie tip. En als je naar de toekomst kijkt.
Waar zou je naartoe willen met je ontwikkelplein? Wat zijn je ambities? Nog eigenlijk breder. Meer vragen. Meer hulp kunnen bieden.
Op allerlei wat bredere vlakken. En dat we misschien andere doelgroepen ook kunnen bereiken. We hebben nu veel activiteiten voor mensen die digitaal niet zo vaardig zijn.
En dan kom je toch snel bij senioren. Veel senioren komen op dat aanbod af. En anderstaligen.
Maar bijvoorbeeld bij workshops over werk. Komen toch weer andere mensen. En we willen die mensen dan ook weer naar ons andere aanbod krijgen.
Dus het lukt wel om wat uit te breiden. Maar het zou wel mooi zijn als het dus. Wat duidelijk is dat het niet alleen maar is voor mensen die Nederlands willen leren.
Of niet met de computer kunnen omgaan. Maar dat het wel ietsje meer is dan dat. Dat zou mooi zijn.
En heb je. Misschien is dat nog de lastige vraag hoor. Maar heb je een idee hoe je dat zou kunnen gaan doen? Nou we willen echt rondom thema’s gaan werken.
We gaan binnenkort hebben we een grote verbouwing. En dan hebben we tijdelijk een locatie waar we ook een beschikking hebben tot een keuken. En dan kunnen we ook wat meer experimenteren met andere thema’s.
En zo bekijken waar er nog meer behoefte aan is. Dus ik weet dat er heel veel bibliotheken met gezondheidsvaardigheden bezig zijn. En nou daar neigen we dan ook naar om daar naar te kijken.
Dus dat is wel een beetje de wens. Om daar dan op die manier eerst te inventariseren. En dan toch ook weer net wat andere mensen te bereiken daarmee.
En dan weer naar die verbreding te gaan wat je net inderdaad ook zei. En wat maakt je trots? Wat maakt je trots omtrent het ontwikkelplein wat jullie hier in de bibliotheek Rotterdam hebben? Dat er wel organisaties zijn die hier heel graag hun steentje willen bijdragen. En die de bibliotheek als een heel belangrijke plek zien.
Ja dat is eigenlijk denk ik wat me wel het meest trots maakt. En ook wel als mensen horen over de bibliotheken. Mensen hebben er gelijk echt een hele positieve associatie mee.
En het is wel nog vaak zo dat mensen dus niet zo goed weten wat er dan op een ontwikkelplein gebeurt. Maar mensen zijn altijd blij verrast om dat dan te horen. Dan doen jullie dat ook al.
En ja dat vind ik wel heel erg mooi. Mooi werk wat je neerzet. Dank je wel voor je tijd en voor het beantwoorden van mijn vragen.
Graag gedaan. Hallo ik ben Marie-Claire van Roy. Ik ben gastrouw op het ontwikkelplein in Rotterdam.
De centrale bibliotheek. En dat doe ik één keer in de week op dinsdagmiddag. En zou je het ontwikkelplein kunnen beschrijven qua plek en sfeer? Op het ontwikkelplein Rotterdam komen echt heel veel mensen samen.
In eerste instantie het grootste van ons ontwikkelplein in Rotterdam is wel DigiCafé. Mensen komen daar voor vragen. Ze hebben problemen met laptop, telefoon, tablet.
En dan gaan we met ze op zoek van hoe kunnen we u helpen. Van daaruit helpen we ze dan ook weer verder als er daar weer vervolgvragen op komen. We kunnen dan ook verder helpen met bankwerk of met energiebank of allerlei andere zaken.
De sfeer vraag je naar. Het is wel een hele fijne sfeer want mensen worden echt geholpen. In Rotterdam krijgen ze ook een kopje koffie, een kopje thee.
Mensen zijn soms heel verbaasd en voelen zich heel erg in de watten gelegd. Oh, krijg ik ook nog thee of koffie? Of soms met koekjes. Mensen komen ook natuurlijk soms wel ontredderd binnen.
Want ja, je komt hier met een probleem. Maar over het algemeen gaan ze toch wel, en dat is het allerfijnste, gaan ze echt blij weg. En wat vind je het mooiste aan je werk? Toch wel luisteren.
Mensen komen soms echt wel heel erg paniekerig binnen. En dan met elkaar uitkomen. En dan kunnen ze ook weer relativeren.
Dan kunnen ze ook weer relativeren van ja, het is niet eind van de wereld. Als dat wel was, dan ben ik nu verder geholpen. Mensen gaan me soms echt heel opgelucht de deur uit.
Nou ja, ik kan me voorstellen dat dat heel mooi werk is. Stel, je zou iets willen veranderen aan het ontwikkelplein. Wat zou er dan, wat jou betreft, morgen veranderd zijn? Ik zou het fijn vinden als we nog meer mensen zouden kunnen helpen.
Dus dat de publiciteit wat nog uitgebreider zou kunnen zijn. Hoe dan ook. Ik snap ook wel dat het lastig is, want deze Doekgroep zit niet altijd op social media.
Dus dat is echt lastig. Maar nu is het ons ook best wel een beetje zonde. Bij de diercafés loopt het echt heel goed.
Dat wordt echt gevonden. Maar de andere onderdelen, daar kunnen echt wel wat meer mensen langskomen. En het is natuurlijk een fantastische dienst.
Want wie heeft nou niet problemen met allerlei energiekwesties, bankkwesties, rechtszaken. Nou, niet rechtszaken, maar juridische kwesties. Dat zou ik wel in willen duiken, om nog meer mensen te vinden om hier… Meer mensen te ondersteunen met de hulpvraag die ze hebben.
En dat ze dus weer blij naar huis zijn. En die is er, absoluut. En dat we die nog beter weten te vinden.
Maar dat is niet altijd makkelijk. Maar wel een hele mooie ambitie. En ik denk dat je er dan dus met de juiste intenties en een intrinsieke motivatie staat.
Waardoor je werk ook leuk blijft. Ik kan niet een publiciteitscampagne opzetten. Dat is natuurlijk het werk van de bibliotheek.
Maar als jij zegt, als ik iets mag veranderen, dan zou ik dat veranderen. Nou ja, veranderen en nog meer werk insteken. Super, dankjewel voor je tijd.
En dat ik nog even wat vragen aan je mocht stellen. Graag gedaan, dankjewel. Hoi, ik ben Sabrina Dame.
En sinds drie weken ben ik adviseur ontwikkelplein bij Probiblio. En jij bent aanwezig bij de kennisdeling ontwikkelplein. Wat heeft jou vandaag doen verbazen? Nou sowieso, wat ik heel erg fijn vond, is dat de voorgaande reeksen, dus de online bijeenkomsten, dat ik die gewoon kon terugkijken.
Waardoor het eigenlijk voor mij voelt alsof ik bij alle reeksen ben geweest. En wat mij eigenlijk heeft doen verbazen, is hoeveel bibliotheken eigenlijk al op hun eigen manier bezig zijn met een ontwikkelplein. Of het nu een ontwikkelplein heet of niet.
De een heeft dan een stevig plein staan en weer een ander is zich aan het oriënteren of het een en ander aan het uitproberen. En ik zie dat een ontwikkelplein echt enorm maatwerk is. En alhoewel het nooit overal hetzelfde zal zijn, is het wel fijn om met elkaar kaders te stellen en van elkaar te leren.
Want je ziet dat er heel veel bibliotheken tegen dezelfde dingen aanlopen. Dus dat heeft mij wel positief doen verbazen. Wat heb je vandaag nieuw gehoord? Het is misschien niet zozeer gehoord, maar meer gezien.
Want ik vond het echt heel fijn om een echt fysiek ontwikkelplein te zien. Want los van alle activiteiten doen, is het ook gewoon echt een plein waar men terecht kan. Ik vond het heel fijn om de ervaringen te horen van de mensen die op een ontwikkelplein werken en langskomen.
En waar ik altijd heel erg aan moet denken, wat me eigenlijk ook bijblijft in deze serie, is dat het echt belangrijk is als bibliotheek om uit te zoeken waar de behoeften liggen van de mensen in je gemeente. Dus niet, ik wil een ontwikkelplein om een ontwikkelplein. Nee.
Welke problemen ervaren de mensen in je gemeente? Welke problemen ervaren zij die jij met een ontwikkelplein kan oplossen? Welke behoeften hebben mensen? Ja, wat is eigenlijk de meerwaarde van het ontwikkelplein? Is het echt het waarom? En dat zie je hier wel echt heel goed terug, dat daar echt goed over na gaat. Dat is eigenlijk gewoon het hele begin. Dat vind ik heel mooi om te zien.
Ja, en ik kan me zo voorstellen dat je dan na vandaag ook het enthousiasme hebt, of ik hoop dat je geënthousiasmeerd bent om hiermee natuurlijk verder te gaan. Hoe zie je dat voor jezelf om na vandaag eerste stappen te zetten? Wat ga je doen? Ja, zoals ik al zei, het is mijn derde week bij Probiblio en ik heb echt al heel veel gezien en gehoord. En het feit dat ik dus adviseur ben op ontwikkelpleinen betekent ook dat Probiblio zich nog breder gaat inzetten op dit onderwerp.
Dus ik ga daar eigenlijk al mijn energie en aandacht op zetten. Wat daar ook wel heel erg bij helpt is, ook al ben ik nieuw bij Probiblio, ik heb zelf heel lang bij bibliotheken gewerkt en dat maakt eigenlijk dat ik snel de inhoud eigen kan maken. En ik wil eigenlijk dan ook van de bibliotheken in Noord en Zuid-Holland eigenlijk horen waar hun behoeften en wensen liggen en eigenlijk ophalen waar behoefte aan is.
En dat ligt natuurlijk vanuit Probiblio en vanuit andere bibliotheken ligt er al een hele mooie basis. Er ligt bijvoorbeeld een hele mooie handreiking en eigenlijk wil ik de basis verder uitbouwen, uitbreiden. En ik kom natuurlijk op een ideaal moment, de zomervakantie komt eraan, dus een zomertour langs alle nochten ontwikkelen of ontwikkelde pleinen hoort daar natuurlijk ook bij.
Want als de bibliotheken met jou in contact willen komen, hoe kunnen ze dat het beste doen om dat gesprek met jou aan te gaan over ontwikkelpleinen? Ik hou heel erg van persoonlijk contact, dus ik ben sowieso altijd wel in voor een kopje thee. Maar ik ben ook goed telefonisch of digitaal te bereiken. Ik zit ook in de biebtobieb groep rondom het ontwikkelplein.
Kortom, ik ga de aankomende maanden op tour langs bibliotheken. En weet mij te vinden met al je ideeën, vragen, problemen of behoeften. Ik ga jullie in ieder geval vinden.
Ik hoop dat jullie mij ook weten te vinden. We zullen in ieder geval een linkje neerzetten met jouw e-mailadres en jouw telefoonnummer, zodat ze je daarop kunnen bereiken. En ik wens jou heel veel succes in deze nieuwe baan en in deze mooie uitdaging die je te wachten staat.
Dankjewel, ik heb er heel veel zin in.
Probiblio-adviseur Joyce gaat in gesprek met onder andere Kelly Oostlander (adviseur op het gebied van ontwikkelpleinen) en Corine de Haije (Bibliotheek Krimpenerwaard) over collectie in het ontwikkelplein.
Afgelopen periode hebben we een sessie online kennisdelingen georganiseerd over het ontwikkelplein waarbij we een heel aantal onderwerpen met elkaar hebben besproken.
Van concept en inrichting naar ambitie, uitgangspunten en kaders naar marktstrategie en werving tot de laatste bijeenkomst over collectie en samenwerken.
Dit is een hele rijke kennisdelingsreeks geworden waarbij eerste 3 online bijeenkomsten terug te kijken zijn en we afsluiten met een podcast.
Bekijk hier de bijeenkomsten terug:
- Bijeenkomst 1: Ontwikkelplein online bijeenkomst – 2 november 2023
- Bijeenkomst 2: Ontwikkelplein online bijeenkomst 2 – 18 januari 2024
- Bijeenkomst 3: Ontwikkelplein online bijeenkomst 3 – 19 maart 2024