Programma Bibliotheekplaza 2022

Programma Bibliotheekplaza 2022

Kom op donderdag 29 september naar Expo Greater Amsterdam in Vijfhuizen, en duik in de wereld van nieuwe technologie. Bibliotheekplaza is hét jaarlijkse event voor bibliotheekprofessionals, georganiseerd door Probiblio. Een inspirerend en verrassend congres voor iedereen die betrokken is bij de toekomst van bibliotheken. Schrijf je hier in!

9:15 uur Inloop

10:00 uur Aftrap programma

16:30 uur Afsluiting & borrel

Maak onder het genot van een hapje en drankje samen met je collega’s plannen om de nieuw opgedane kennis tot leven te laten komen bij jouw bibliotheek.

Dagvoorzitter: Marit van Bohemen

Dagvoorzitter: Marit van Bohemen

Bij het grote thema van Bibliotheekplaza dit jaar kunnen we een evenwichtige dagvoorzitter als Marit van Bohemen goed gebruiken. Marit ken je vast als presentatrice, actrice, schrijver of dagvoorzitter en geniet in haar eigen woorden ‘het meest als ze mag verbinden, geruststellen en verzorgen’. 

‘Een leven lang leren’ is zeker op Marit van toepassing. Vanuit de behoefte zich te blijven ontwikkelen en verbreden heeft zij zich geschoold tot professioneel scenarioschrijver en geeft zij masterclasses ‘discussiëren’ aan kinderen en jongeren via Stichting Discussiëren Kun Je Leren.

In haar dagvoorzitterschap komen al haar werkzaamheden samen. Ze kan zich goed inleven in mensen en situaties en dankzij haar ervaring als schrijfster van columns, interviews en presentatie teksten, is ze geoefend in het structureren, samenvatten en het trekken van scherpe conclusies.

Met haar unieke combinatie van luchtigheid en serieuze aanpak, entertainment en inhoud is Marit de ideale dagvoorzitter van Bibliotheekplaza 2022. Ze is geen tech-expert en stelt onbevangen de vragen die misschien ook in jou opkomen. Laat de dag beginnen!

Fotocredit: Marjolijn Lammerts.

Plenaire spreker: Roanne van Voorst

Plenaire spreker: Roanne van Voorst

Wat is de impact van nieuwe technologie op onze belevingswereld? Roanne van Voorst is onderzoeker, schrijver, journalist, (Tedx)spreker en universitair docent. Als ‘antropoloog van de toekomst’ richt haar onderzoek zich op wat een duurzame en wenselijke toekomst van onze wereld zou kunnen zijn. Door veel van de dingen die ze bestudeert persoonlijk uit te testen ontdekt ze wat de implicaties van technologische of sociologische veranderingen zullen zijn in ons dagelijks (gevoels)leven.

Tijdens Bibliotheekplaza bespreekt ze wat robotificering en kunstmatige intelligentie voor de toekomst van de mensheid betekenen. Ze vertelt bijvoorbeeld welk effect dit heeft op de interactie met andere (visuele) wezens. Hoe een mens omgaat met de ‘overload’ aan data die het te verwerken krijgt. Ook vertelt ze hoe innovaties het ons makkelijker maken, maar ook zorgen dat we  vaardigheden verleren.

Met een optimistische blik laat Roanne zien hoe we ons op deze toekomst kunnen voorbereiden.

Plenaire spreker: Jarno Duursma

Plenaire spreker: Jarno Duursma

Jarno Duursma is een onafhankelijk technologie- expert, publicist, onderzoeker en spreker op het gebied van digitale technologie en is veelvuldig te zien in dagbladen en landelijke media. Hij schreef boeken over onder andere kunstmatige intelligentie, creatieve machines, deepfake technologie en blockchain.

Onze fysieke wereld en digitale wereld versmelten al veel langer, maar door de coronapandemie zijn zaken in een digitale stroomversnelling terechtgekomen. Dit verandert ons leven. Jarno neemt ons mee in deze nieuwe werkelijkheid. Samen navigeren we in alle mogelijkheden.

Zo vertelt Jarno over de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Slimme software die steeds meer taken van ons mensen kan overnemen en zelfs onze creativiteit enorm kan stimuleren. Ook vertelt hij over deepfake; moderne AI-software die nieuwe digitale content kunnen creëren, zoals gezichten, video’s, menselijke stemmen en andere audio-opnames. Ook hoor je welke menselijke vaardigheden kunstmatig intelligente software van ons gaat overnemen en welke menselijke vaardigheden door software nooit zou kunnen worden overgenomen.

Een onmisbare sessie om in de digitale dynamiek het overzicht en de controle te houden!

Plenair: Panelgesprek over desinformatie

Plenair: Panelgesprek over desinformatie

Naast Roanne van Voorst belichten nog 3 experts het onderwerp vanuit hun eigen expertises. De thema’s die langskomen zij o.a. wat is de impact van media, waarom zijn mensen vatbaar voor desinformatiew, wat is de rol van technologie en hoe ga je zelf om met fakenews?

Annique Mossou is trainster en onderzoekster voor Bellingcat (een internationaal onderzoekscollectief). Hiervoor was ze onderdeel van een OSINT(Open Source Intelligence)-team bij de Nederlandse Politie, waar ze zich specialiseerde in jidhadist-propaganda. Bij Bellingcat houdt ze zich bezig met wereldwijde mis-en desinformatie en samenzweringen.

Michael Hameleers (PhD 2017, Universiteit van Amsterdam) is Universitair Docent Politieke Communicatie en verbonden aan de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR). Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op de effecten van desinformatie en populistische communicatie. Specifieker heeft hij onder andere gepubliceerd over de effecten van visuele desinformatie en deepfakes, de effectiviteit van fact-checks en de invloed van mediawijsheid interventies.

Erik Reuvers is Adviseur Digitale geletterdheid bij Probiblio en geeft zijn visie op het onderwerp vanuit de bibliotheekbranche. Hij wordt gedreven door (digitale) innovatie bij bibliotheken op het snijvlak van digitale geletterdheid en digitaal burgerschap.

Intermezzo's: Jochem Nooyen

Intermezzo's: Jochem Nooyen

Jochem Nooyen neemt je mee in een wereld vol magische verrassingen. Jochem is theatermaker en illusionist. Als acteur werd hij vooral bekend door zijn rol als Barteljaap in de komedie serie Rundfunk. Als illusionist heeft hij met zijn theatershows bijna elk theaterzaal van Nederland gezien.

Tijdens Bibliotheekplaza zorgt Jochem er door zijn intermezzo’s voor dat wij de energie hoog houden gedurende de dag. De intermezzo’s van Jochem zijn interactief, verfrissend en wonderlijk. Jochem speelt met de werkelijkheid, verrast en verbindt. Vanuit zijn unieke perspectief gaat hij gaat in de op de thema’s van de dag.

Deelsessies

Jalila Essaidi vertelt over BioArt Laboratories. Deze community fungeert als toegangspoort tot een wereld van onbegrensde mogelijkheden waar wetenschap, natuur, technologie en creativiteit hand in hand gaan.

VPRO; Archief van de Toekomst: Met behulp van kunstmatige intelligentie is het archief van meer dan 500 uitzendingen op nieuwe manieren beschikbaar en doorzoekbaar gemaakt.

Fabrique des Lumières: Directeur Patrick Alders vertelt over deze digitale expositie waar gebruik wordt gemaakt van state-of-the-art technologie.

Nick van Breda, zelfstandig ondernemer, vertelt hoe hij samen met jongeren wereldvraagstukken oplost met ondernemerschap en techniek.

Interactieve sessie: Ervaar nieuwe technieken aan den lijve of bezoek de expositie The Glassroom.

Deelsessie: Jalila Essaidi

Deelsessie: Jalila Essaidi

Jalila Essaidi is oprichtster van BioArt Laboratories: een broedplaats om te experimenteren met ideeën op het gebied zijn van wetenschap, technologie en natuur. Hierbij wordt de grens tussen domeinen opgerekt om tot innovatieve materialen en creatieve oplossingen te komen. 

Vanuit Jalila's passie voor BioArt startte zij in 2011 met BioArt Laboratories; een plek waar iedereen kan experimenteren en zijn of haar droom werkelijkheid kan maken. In 2014 ontstond het idee om uit te breiden van een laboratorium naar een heel BioArt-dorp. In 2016 verhuisde BioArt Laboratories van hun locatie op Strijp-T in Eindhoven naar vijf Duitse bunkers midden in het bos in Eindhoven. 

BioArt Village is een campus waar kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers kunnen experimenteren met chemische processen en levende materie als microben, schimmels en planten. ‘De natuur is in vier miljard jaar geëvolueerd. Daar kunnen wij heel veel van leren. Als we de natuur willen bewaren, moeten we haar juist integreren in de technologie’. Zo bedacht Essaïdi al eens een procedé om textiel te maken van koeienmest. Ze vervaardigde er een modecollectie van. Een van de ontwerpen, een jurk van koeienpoep, werd onderscheiden met de H&M Global Change Award ter waarde van 150 duizend euro. Eén melkkoe produceert per jaar 27 duizend kilo mest. ‘Daarvan kun je vijftienduizend T-shirtjes maken’, is Essaïdi’s vergezicht.

Alvast in de stemming van Bibliotheekplaza komen? Jalila vertelt op 8 september tijdens een livestream alles over BioArt Laboratories en beantwoordt live al jouw vragen. Zet de stream in je agenda! 

VPRO; Archief van de Toekomst

VPRO; Archief van de Toekomst

VPRO’s Archief van de Toekomst is een levend, digitaal archief van meer dan 500 documentaires van het programma Tegenlicht. Samen met VPRO Medialab en het Instituut voor Beeld en Geluid en met steun van NPO Innovatie is er 2 jaar gewerkt aan het archief. Hierbij is de technologie van de toekomst, kunstmatige intelligentie, toegepast om oude toekomstscenario’s en actuele vergezichten te verbinden.

Deze erfgoedcollectie van Tegenlicht’s toekomstbespiegelingen is nu een online archief waarin gebruikers zelf kunnen zoeken naar specifieke fragmenten, citaten en zelfs losse shots. Met gebruik van algoritmes voor beeldherkenning en spraak- en tekstanalyse zijn alle uitzendingen omgezet in een dataset.

Geert-Jan Strengholt is creative director in het VPRO Medialab en als innovatie-lead verbonden aan de afdeling Innovatie en Digitale Media van de VPRO. In deze deelsessie neemt Geert-Jan Strengholt je mee door het gevolgde proces, langs prototypes en gemaakte keuzes, en licht het voorlopige eindresultaat toe. Ontdek hoe digitale techniek kan helpen ontsluiten!

Deelsessie: Fabrique des Lumières, Patrick Alders

Deelsessie: Fabrique des Lumières, Patrick Alders

Patrick Alders is Managing Director van Fabrique des Lumières, een digitaal kunstcentrum in Amsterdam dat een unieke kijk biedt op de grote meesters in de schilderkunst. Op dit moment is het werk van kunstenaar Gustav Klimt te zien; een overrompelende ervaring bestaande uit 3500 vierkante meter projecties. 'Een state-of-the art huwelijk tussen kunst en digitale technologie.'

Patrick ziet Fabrique des Lumières als een museum, maar dan wel een van het nieuwe soort. Laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen. Hij hoopt dat het de liefde voor kunst bij veel Nederlanders aanwakkert en nieuwe doelgroepen aanspreekt die niet vanzelfsprekend naar musea gaan.

Nieuwe technologieën hebben een verschillende uitwerking op de samenleving. Het werkt enerzijds polarisatie in de hand (doordat mensen in hun eigen bubbel terecht komen), maar het is volgens Patrick de kunst om het zo in te zetten dat het hoogwaardig en goed toegankelijk is voor iedereen en daarmee kansengelijkheid bevordert. Juist voor de domeinen educatie, media en cultuur kan dit een enorme verrijking zijn.

Graag vertelt hij je hoe Fabrique des Lumières kunst en technologie inzet om met een open blik te kijken. Naar de kunst, en naar elkaar.

Deelsessie: Nick van Breda

Deelsessie: Nick van Breda

Nick van Breda is een veelzijdige ondernemer. Hij ziet problemen als kansen om aan te pakken en is met zijn ondernemerschap door Forbes uitgeroepen tot een van de 1500 onder 30 changemakers en 3 keer T500 Young Digital talent van het jaar door The Next Web & Accenture. Na het overwinnen van zijn gameverslaving is het z’n levensmissie geworden om jonge mensen te trainen om hun passie en kracht in te zetten om een ​​positieve impact te maken. En zo met name samen met jongeren de wereldvraagstukken op te lossen met ondernemerschap.

Hij vertelt hoe hij dit doet door projecten zoals plan Einstein, SamBuddy de vertelknuffel en Urban Living Lab Breda i.s.m. Avans Hogeschool. Een mooie CoCreatie tussen MBO, HBO, gemeente en leesomgevingen. Dit initiatief gaat dienen als blauwdruk voor andere Cocreaties met opleidingen. Daar waar studenten op hun zolderkamer veelal niet meer lezen maar wel wereldvraagstukken kraken met programmeren en het creëren van 3D print oplossingen tot aan Metaverse werkomgevingen.

Interactieve sessie

Interactieve sessie

In deze interactieve sessie staan ontdekken, experimenteren en uitproberen centraal. Maak kennis met unieke en inspirerende technieken, zoals Augmented Reality, robotica, interactieve materialen en sensoren. Laat je verrassen door verschillende mogelijkheden in Virtual Reality: ga virtueel tekenen of kruip in de huid van iemand anders en beleef waar kunstmatige intelligentie al toe in staat is.

Ook is er een bezoek mogelijk aan de tentoonstelling The Glasroom. Hier ontdek je hoe smartphones zijn ingericht om eraan verslaafd te raken, hoe deep fakes tot stand komen en hoeveel we data delen zonder dat we het doorhebben.