Programma Bibliotheekplaza 2022

Programma Bibliotheekplaza 2022

Kom op donderdag 29 september naar Expo Greater Amsterdam in Vijfhuizen, en duik in de wereld van nieuwe technologie. Bibliotheekplaza is hét jaarlijkse event voor bibliotheekprofessionals, georganiseerd door Probiblio. Een inspirerend en verrassend congres voor iedereen die betrokken is bij de toekomst van bibliotheken. Schrijf je hier in!

9:15 uur Inloop

10:00 uur Aftrap programma

16:30 uur Afsluiting & borrel

Maak onder het genot van een hapje en drankje samen met je collega’s plannen om de nieuw opgedane kennis tot leven te laten komen bij jouw bibliotheek.

Plenaire spreker: Roanne van Voorst

Plenaire spreker: Roanne van Voorst

Wat is de impact van nieuwe technologie op onze belevingswereld? Roanne van Voorst is onderzoeker, schrijver, journalist, (Tedx)spreker en universitair docent. Als ‘antropoloog van de toekomst’ richt haar onderzoek zich op wat een duurzame en wenselijke toekomst van onze wereld zou kunnen zijn. Door veel van de dingen die ze bestudeert persoonlijk uit te testen ontdekt ze wat de implicaties van technologische of sociologische veranderingen zullen zijn in ons dagelijks (gevoels)leven.

Tijdens Bibliotheekplaza bespreekt ze wat robotificering en kunstmatige intelligentie voor de toekomst van de mensheid betekenen. Ze vertelt bijvoorbeeld welk effect dit heeft op de interactie met andere (visuele) wezens. Hoe een mens omgaat met de ‘overload’ aan data die het te verwerken krijgt. Ook vertelt ze hoe innovaties het ons makkelijker maken, maar ook zorgen dat we  vaardigheden verleren.

Met een optimistische blik laat Roanne zien hoe we ons op deze toekomst kunnen voorbereiden.

Plenaire spreker: Jarno Duursma

Plenaire spreker: Jarno Duursma

Jarno Duursma is een onafhankelijk technologie- expert, publicist, onderzoeker en spreker op het gebied van digitale technologie en is veelvuldig te zien in dagbladen en landelijke media. Hij schreef boeken over onder andere kunstmatige intelligentie, creatieve machines, deepfake technologie en blockchain.

Onze fysieke wereld en digitale wereld versmelten al veel langer, maar door de coronapandemie zijn zaken in een digitale stroomversnelling terechtgekomen. Dit verandert ons leven. Jarno neemt ons mee in deze nieuwe werkelijkheid. Samen navigeren we in alle mogelijkheden.

Zo maken we een uitstapje naar de metaverse; de volgende fase van het huidige internet. Dit is een oneindig grote (toekomstige) virtuele wereld die alle andere virtuele deelwerelden met elkaar verbindt. Jarno maakt duidelijk hoe NFT-technologie, cryptovaluta en social tokens hiermee samenhangen. Ook vertelt hij over deepfake; moderne AI-software die nieuwe digitale content kunnen creëren, zoals gezichten, video’s, menselijke stemmen en andere audio-opnames. En je hoort over Web3; een gedecentraliseerde versie van het internet waarbij de uiteindelijke regie niet ligt bij grote technologiebedrijven, maar bij internetgebruikers.

Een onmisbare sessie om in de digitale dynamiek het overzicht en de controle te houden!

Plenair: Panelgesprek over desinformatie

Verschillende panelleden belichten het onderwerp vanuit hun eigen expertises. De thema’s die langskomen zij o.a. complotdenkers, factchecken, hoe om te gaan met fake news en het gevaar van desinformatie.

Intermezzo's: Jochem Nooyen

Intermezzo's: Jochem Nooyen

Jochem Nooyen neemt je mee in een wereld vol magische verrassingen. Jochem is theatermaker en illusionist. Als acteur werd hij vooral bekend door zijn rol als Barteljaap in de komedie serie Rundfunk. Als illusionist heeft hij met zijn theatershows bijna elk theaterzaal van Nederland gezien.

Tijdens Bibliotheekplaza zorgt Jochem er door zijn intermezzo’s voor dat wij de energie hoog houden gedurende de dag. De intermezzo’s van Jochem zijn interactief, verfrissend en wonderlijk. Jochem speelt met de werkelijkheid, verrast en verbindt. Vanuit zijn unieke perspectief gaat hij gaat in de op de thema’s van de dag.

Deelsessies

Jalila Essaidi vertelt over BioArt Laboratories. Deze community fungeert als toegangspoort tot een wereld van onbegrensde mogelijkheden waar wetenschap, natuur, technologie en creativiteit hand in hand gaan.

VPRO; Archief van de Toekomst: Met behulp van kunstmatige intelligentie is het archief van meer dan 500 uitzendingen op nieuwe manieren beschikbaar en doorzoekbaar gemaakt.

Fabrique des Lumières: Directeur Patrick Alders vertelt over deze digitale expositie waar gebruik wordt gemaakt van state-of-the-art technologie.

Nick van Breda, zelfstandig ondernemer, vertelt hoe hij samen met jongeren wereldvraagstukken oplost met ondernemerschap en techniek.

Interactieve sessie: Ervaar nieuwe technieken aan den lijve of bezoek de expositie The Glassroom.