QR-codes in de bibliotheek: wat kun je ermee?

Nieuws Collectie Marketing Automatisering
Gepubliceerd op 17 april 2023

QR-codes zijn een manier om de digitale collectie van de bibliotheek makkelijk voor iedereen toegankelijk te maken. Hoe precies, dat onderzoeken bibliotheken, POI’s, SPN en de KB gezamenlijk in het QR-codeproject, onderdeel van het landelijke Fieldlab fysiek-digitaal. De eerste ideeën die uit het project voortkomen kunnen nu al anderen inspireren.

In totaal doen er bijna 20 bibliotheken mee met het landelijke Fieldlabproject. Veel bibliotheken gaan aan de slag met het digitale aanbod en populaire titels van de online Bibliotheek en een aantal focust zich bijvoorbeeld op het aanprijzen van digitale trainingen en workshops of een specifieke (online) collectie.

Benieuwd naar alle pilotvoorstellen? Bekijk een overzicht van de pilots op de Biebtobieb-projectpagina.

QR-codeproject

In het project nemen bibliotheken uit het hele land deel die zich hier in december 2022 voor hebben aangemeld. Zij draaien pilots om (lokale) toepassingen voor QR-codes in relatie tot het digitaal aanbod te onderzoeken en te testen met gebruikers. Ze krijgen hierbij ondersteuning van een projectgroep van de KB en SPN, in samenwerking met de POI’s.

Meer lezen over de kick-off op 16 februari? Het volledige verslag is te vinden op de BiebtoBieb-projectpagina.

Hoe nu verder?

Alle bibliotheken gaan verder aan de slag met het vormgeven en uitwerken van hun pilot. Zij kunnen hierbij gebruik maken een titellijst met linkjes naar de online Bibliotheek en bijbehorende covers. Ook is er een toolkit met marketingmaterialen en open bestanden beschikbaar. Per regio komen bibliotheken in werkgroepen bij elkaar en wordt de voortgang gedeeld. Voor de zomer delen we een nieuwe update.

Meer informatie en vragen

Wil je meer weten over het QR-codeproject, wil je nog meedoen of heb je vragen? Word dan lid van de open Biebtobieb-groep ‘project QR-codes’. Hier vind je op een centrale plek alle informatie en kun je je vraag stellen. Liever persoonlijk contact? Meld je dan bij de projectleider Froukje Stuursma via f.stuursma@biblionetdrenthe.nl of 06-86890094.