
DIG-dag 2025: Verruim je blik en neem iets mee voor morgen
Na een bruisende eerste editie in 2024 nodigen we je van harte uit voor de tweede landelijke bijeenkomst over Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid (DIG) in bibliotheken. Bibliotheekprofessionals uit het hele land komen samen voor een dag vol inspiratie, eerlijke verhalen en open gesprekken.
- Datum:
- 09 oktober 2025
- Tijd:
- 10:00 – 16:30
- Locatie:
- Villa Jongerius; Ingang aan de Doctor M.A. Tellegenlaan in Utrecht
- Kosten:
- Deelnamekosten zijn € 50,00 per persoon, dit is inclusief een lunch en netwerkborrel
- Aantal deelnemers:
- Maximaal 120 personen
- Deadline:
- Inschrijven vóór 1 oktober
- E-mailadres:
- DIGdag@probiblio.nl
Tijdens deze dag:
- Vergroot je kennis over inclusieve dienstverlening en representatie in de bibliotheek.
- Ontvang praktische handvatten om direct toe te passen in jouw werk.
- Leer van collega’s en ervaringsdeskundigen via interactieve sessies en gesprekken.
- Ontwikkel een bredere blik op maatschappelijke thema’s die jouw werk raken.
- Laat je motiveren om met kleine stappen een groet verschil te maken.
Of je nu op de vloer werkt, programma’s ontwikkelt of een team aanstuurt — jij maakt het verschil. Kom zoals je bent, laat je verrassen en ga naar huis met nieuwe inzichten én energie om inclusie in jouw organisatie verder te brengen.
Programma
9.30 – 10.00 uur: Inloop
10.00 – 10.15 uur: Welkom door dagvoorzitter Sacha Martina
10.00 – 11.00 uur: Inspirerende keynote
11.15 – 12.45 uur: Ronde 1 deelsessies. Je heb keuze uit:
Hoe zorg je ervoor dat je collectie aansluit bij je veranderende publiek? Hoe zorg je met spiegels en vensters dat iedereen zich herkent in de collectie? In een panelgesprek met o.a. Marischka Verbeek van boekhandel Savannah Bay en collectieadviseur David Rozema (Probiblio) in gesprek met elkaar en het publiek.
Ieder brein is uniek en nergens wordt dat zo duidelijk als op ons werk. Die verschillen zijn een enorme kracht, want mensen die anders denken, communiceren en prikkels verwerken, komen ook tot andere inzichten en oplossingen. Het is een welkom ander perspectief. Maar de omgeving waarin we werken, past niet iedereen: de werkplek, samenwerking en werkwijzen zijn ingericht op gangbare breinen. Dat zorgt ervoor dat niet ieders talent tot bloei komt. Het is dus tijd voor een breinvriendelijke werkvloer en we gaan samen ontdekken hoe. Een informatief en interactief programma dat je niet wilt missen!
Een goede vacaturetekst is goud waard. Tijdens deze workshop ontdek je wat écht werkt, zoals:
- Van het schaep met de vijf poten naar vijf competenties: richt je op wat echt nodig is.
- Transparantie over taalgebruik, arbeidsvoorwaarden en selectieproces
- Show, don’t tell: laat zien waar de organisatie voor staat.
- Het verlagen van drempels in het sollicitatieproces om meer divers talent aan te trekken.
Het resultaat is een vacature die toegankelijk, helder én effectief is. Stichting BibliotheekWerk biedt deze workshop om laagdrempelig met DIG aan de slag te kunnen. Lisa Molenaar van AWVN neemt de deelnemers mee in het inclusiever maken van vacatures.
Bureau Ruimtekoers heeft samen met inwoners, kunstenaars en beleidsmakers een co-creatieve werkwijze ontwikkeld voor cultuurprogramma’s, waarbij mensen actief betrokken worden bij maatschappelijke thema’s die voor hen belangrijk zijn. Tegelijkertijd zijn er voorwaarden geformuleerd om organisaties in staat te stellen inclusieve en diverse programmering mogelijk te maken. Want hoe geef je als organisatie ruimte aan die stemmen en hoe maak je inclusie en diversiteit mogelijk in je programmering? In de workshop, geleid door Yosser Dekker en Suze van Miltenburg, delen zij hun praktijkervaringen, kijken zij zowel naar de programma’s in de stad als naar interne organisatorische veranderingen, en behandelen zij samen met de deelnemers actuele vraagstukken in co-creatie. Met ruimte voor ieders stem.
Op de foto: theatervoorstelling TOCHT door Bureau Ruimtekoers
12.45 – 13.45 uur: Lunch
13.45 – 15.15 uur: Ronde 2 deelsessies. Je hebt keuze uit:
The boy that doesn’t feel the embrace of the village will burn it down to feel its warmth.” In deze interactieve sessie onderzoeken we wat de bibliotheek kan betekenen in het leven van jongens die zich niet gezien of gehoord voelen. De serie Adolescence liet zo’n jongen zien: vol twijfels, angsten en eenzaamheid. Zijn zoektocht leidde hem naar schadelijke invloeden – met grote gevolgen. Wat kan de bibliotheek bieden als tegenkracht? Is het genoeg om betrouwbare informatie beschikbaar te stellen, of is er meer nodig? We richten ons op het herkennen en aanpakken van genderbias bij jongens – in onze collecties, in onze programma’s, en in onze houding. Bibliotheken zijn voor veel jongeren een veilige haven. Hoe creëer je die ruimte bewust, zodat ook zij zich deel voelen van de ‘village’? Foto: Emanicipator
Als organisatie is het jouw doel om zoveel mogelijk mensen binnen je doelgroep te bereiken, zonder iemand uit te sluiten. Keuzes in foto, video, tekst en mediagebruik hebben direct invloed op de boodschap die je overbrengt naar je (potentiële) publiek. Deze workshop geeft je de tools om communicatie-strategieën te ontwikkelen die resoneren bij diverse doelgroepen – niet door vast te houden aan rigide formules of checklists, maar door bewustzijn en inclusiviteit. Je leert om met intentie te denken en te handelen, zodat je boodschap de gewenste impact heeft. Deze workshop wordt gegeven door Hamza Oumari, een ervaren strateeg/creative en auteur, gespecialiseerd in inclusieve marketing.
Dijkshoorn van Welkom Toegankelijkheid & Evenementen is gespecialiseerd in fysieke toegankelijkheid en inclusie bij kleine en grote publieks- en zakelijke evenementen en bijeenkomsten voor mensen met een fysieke, auditieve, visuele en cognitieve beperking. In haar lezing gaat Marianne in op de toegankelijkheid van uiteenlopende bibliotheek activiteiten; van lezingen en cursussen tot tentoonstellingen en voorleesmiddagen. Daarnaast besteedt zij aandacht aan digitale toegankelijkheid, in het licht van de European Accessibility Act, zodat iedereen de juiste informatie kan vinden en gelijkwaardig kan deelnemen en zich welkom voelt, zowel online als op locatie.
Samira ziet onze identiteit als een tapijt, geweven uit verschillende draden en geïnspireerd op de Perzische cultuur. Perzische denkers en dichters weefden met hun woorden een tapijt van wijsheid en magie, waarin zelfreflectie, heldenmoed en zingeving verbonden werden met maatschappelijke thema’s. Elke draad vertelt iets over wie we zijn. Hoe wij geweven zijn, beïnvloedt hoe anderen ons zien én hoe wij naar de wereld kijken. In deze sessie gaan we ons tapijt ontrafelen. We onderzoeken welke draden ons gevormd hebben en hoe ze bijdragen aan onze blinde vlekken, privileges of juist uitsluiting. Want echte verandering begint bij het herontdekken van je eigen verhaal.
15.30 – 16.00 uur: Wrap up en afsluiting
16.00 – 16.30 uur: Netwerkborrel
Hier wil je bij zijn!
Meld je nu aan en verzeker jezelf van een plek! Er is een beperkt aantal tickets beschikbaar. De inschrijvingen lopen via Rijnbrink Campus. Heb je vragen of opmerkingen? Mail dan naar DIGdag@probiblio.nl.
Toegankelijkheid en inclusiviteit
De locatie is volledig rolstoeltoegankelijk en beschikt over een toegankelijk toilet. Aan de achterzijde van het pand, bij de parkeerplaatsen, is een rolstoelvriendelijke ingang aanwezig, evenals een gereserveerde parkeerplaats voor mensen met een beperking. Heb je nog andere wensen of ondersteuning nodig? Laat het ons weten via het inschrijfformulier, samen zorgen we voor een toegankelijke en prettige ervaring.
Inschrijfvoorwaarden
Als je je inschrijft voor voor deze bijeenkomst is dit niet vrijblijvend. Kosteloos annuleren kan tot twee weken voor aanvang van de activiteit. Tot één week voor aanvang wordt 50% van de kosten in rekening gebracht, binnen een week voor aanvang het volledige bedrag. Ook bij afwezigheid bij een activiteit die vanuit subsidie wordt betaald, kan een factuur voor onkosten worden verzonden. De annuleringsvoorwaarden komen te vervallen wanneer je voor vervanging zorgt. Zie hier onze annuleringsvoorwaarden, en het privacystatement.