Een online toegankelijke bibliotheek: waarom is dat belangrijk?

Marketing Blog
Gepubliceerd op 05 december 2022
Steeds vaker hebben we het over een toegankelijke bibliotheek. Dan denken we in eerste instantie aan een fysieke locatie die voor alle bezoekers bereikbaar en begaanbaar is. Niemand twijfelt aan de noodzaak van parkeerplaatsen voor invaliden. Maar denk ook aan digitale toegankelijkheid, zoals een toegankelijke website of app, een website die goed te begrijpen is en makkelijk te bedienen is zonder muis. Marketingadviseur Mijke Morselt vertelt precies wat digitale toegankelijkheid is en wat het oplevert.

Wat is digitale toegankelijkheid?

Bij digitale toegankelijkheid gaat het erom dat iedereen gebruik kan maken van de mogelijkheden die het internet, smartphones en computers te bieden hebben. Toegankelijke websites en apps zijn niet alleen belangrijk voor mensen met een beperking, maar voor ons allemaal.

Voor wie is digitale toegankelijkheid belangrijk?

Ruim 4,5 miljoen Nederlanders hebben te maken met een vorm van een beperking. Dat is ongeveer 25% van de Nederlandse bevolking. Zij hebben te maken met:

  • Visuele beperkingen
  • Auditieve beperkingen
  • Motorische beperkingen
  • Cognitieve beperkingen

Een digitaal toegankelijke omgeving is ook belangrijk voor laaggeletterden en een groeiend aantal ouderen. Zie onderstaande afbeelding voor een overzicht van het aantal Nederlanders met een beperking.


Afbeelding 1: Aantal Nederlanders per type beperking (bron: startdocument (pdf))

Per situatie verschillend

Naast mensen met een permanente beperking, zijn er ook mensen die tijdelijk of situationeel beperkt zijn. Daar kan iedereen mee te maken krijgen. Een paar voorbeelden:

  • Permanent: Je hebt te leven met een beperking voor de rest van je leven. Bijvoorbeeld: je hebt één arm of bent geheel blind.
  • Tijdelijk: Door een gebeurtenis ben je minder mobiel dan normaal. Bijvoorbeeld: je bent gevallen en hebt je arm gebroken, maar dat herstelt.
  • Situationeel: Je kunt op sommige momenten niet alles doen. Bijvoorbeeld: je hebt een pasgeboren baby die je vasthoudt met één arm.

Wat levert een digitaal toegankelijke omgeving op?

Wil je aan de slag met digitale toegankelijkheid, maar weet je niet precies wat het oplevert? Hieronder noemen we een paar resultaten van digitale toegankelijkheid:

  1. Inclusiviteit: een inclusieve webomgeving zorgt ervoor dat een grote groep mensen zich niet buitengesloten voelt. Belangrijk voor bibliotheken, want die zijn er voor iedereen.
  2. Een groter bereik: een betere online-ervaring zorgt ervoor dat meer mensen jouw bibliotheek weten te vinden (bijvoorbeeld via Google en social media) én meer mensen weten wat jouw organisatie te bieden heeft. Het vergroten van de toegankelijkheid van bibliotheken draagt bij aan de ambitie om te groeien van 4 miljoen leden naar 8 miljoen gebruikers.
  3. Een betere gebruikerservaring: niet alleen voor mensen met een beperking, maar voor iedereen die jouw website/app gebruikt. Websites en apps met begrijpelijke taal, een goede structuur en duidelijke knoppen geven een prettig gevoel, navigeren makkelijker en leiden tot betere resultaten (conversie).
  4. Voldoen aan Wetgeving: sinds 2018 zijn overheidsinstanties verplicht om hun webomgeving toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

Toegankelijker voor iedereen

Ook voor mensen zonder een beperking worden online kanalen en uitingen toegankelijker. Wist je dat zo’n 85% van alle video’s bekeken wordt zonder geluid? Denk maar eens aan het kijken van een filmpje in een stilteruimte. Dan is het wel zo fijn als er een ondertiteling bij je filmpje getoond wordt.

Tip: handig om te doen!

Wil je weten hoe een ervaringsdeskundige toegang heeft tot websites en door een bibliotheek website klikt? Bekijk dan ons webinar terug over Digitale Toegankelijkheid voor bibliotheken:


Video: terugblik webinar Digitale Toegankelijkheid voor bibliotheken

Zelf ervaren hoe het is om met een beperking online je weg te vinden? Doe de accessiblity game (link opent in nieuw venster) en ontdek hoe lastig dit soms is…

Aan de slag met Digitale Toegankelijkheid?

Wil je gelijk aan de slag met Digitale Toegankelijkheid? Download dan ons startdocument.