Gecijferdheid en Bibliotheek Oostland: ontwikkeling rekenmodules voor NT1'ers

Gecijferdheid en Bibliotheek Oostland: ontwikkeling rekenmodules voor NT1'ers

In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd, waarvan 2,1 miljoen mensen ook laaggecijferd. Dat wil zeggen dat ze moeite hebben met rekenen, of met de combinatie taal en rekenen. Hoe kunnen bibliotheken deze laaggecijferden bereiken en ondersteunen? In het kader van het project 'Gecijferdheid telt mee' gaan Probiblio en de bibliotheken Oostland, AanZet en DOK Delft hier de komende periode mee experimenteren. Dat doen we onder aanvoering van Hogeschool Utrecht (HU) en met subsidie van Tel mee met Taal – Experimenten. In deze eerste update zoomen we in op de invulling door Bibliotheek Oostland.

Ilse van der Bilt, Taalhuiscoördinator bij Bibliotheek Oostland: “Al een tijd willen we bij de bibliotheek iets doen met rekenen, maar we waren daarin nog erg zoekende. Uit de wijkscan van Probiblio over financiële zelfredzaamheid bleek dat er in onze gemeente problemen rondom gecijferdheid zijn. Meedoen aan het project 'Gecijferdheid telt mee' was dus een kans die we moesten pakken. Want samen sta je sterker.” 

Bibliotheek Oostland richt zich op het ontwikkelen van twee samenhangende activiteiten: passend aanbod voor inwoners die moeite hebben met rekenen, en een promotiecampagne.

Het ontwikkelen van passend aanbod

In opdracht van de bibliotheek ontwikkelen twee docenten op dit moment verschillende rekenmodules. Dat doen ze op basis van materiaal van Stichting Melkweg en op basis van de methode 'Succes! Rekenen' van Stichting Lezen en Schrijven. En belangrijk: in samenwerking met vrijwilligers en medewerkers van het Taalhuis en van het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). De ervaringen, behoeften en expertise van deze collega's worden meegenomen in het opzetten van het aanbod. De modules zijn gericht op werkende NT1-ers van 40 jaar en ouder, een doelgroep die doorgaans lastig te bereiken is. 

In alle modules staat de koppeling met het dagelijks leven centraal, zowel op het gebied van werk als op het gebied van privé-situaties. Hoe ga je om met geld en budgetteren, en met tijd en het plannen van het dagelijks leven? De modules zijn los te volgen en bestaan uit 4 lessen. Tijdens de lessen kiezen de vrijwilligers de geschikte opgaven en breiden deze uit, met mogelijkheden tot differentiatie: een eenvoudigere, of juist lastigere opgave.

Vanaf oktober gaan de vrijwilligers van het Taalhuis de lessen in de bibliotheek aanbieden. Hiertoe volgen de vrijwilligers de verdiepende training van Stichting Lezen en Schrijven en ontvangen zij een stappen en handelingsplan om op terug te grijpen. 

Het ontwikkelen en uitvoeren van een promotiecampagne

Bovendien promoot Bibliotheek Oostland het rekenaanbod met een campagne. Op dit moment onderzoekt de bibliotheek welke wervingsmethodiek en kanalen hiervoor het meest geschikt zijn. Van groot belang is in elk geval de actieve doorverwijzing naar het aanbod. Onderdeel van het plan is daarom het creëren van bewustwording van laaggecijferdheid bij de medewerkers van het Taalhuis en het IDO.  

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het project 'Gecijferdheid telt mee'? Meld je aan voor onze tweemaandelijkse special De Maatschappelijke Bibliotheek! Wil je gelijk aan de slag met gecijferdheid in jouw bibliotheek? Bekijk dan de leestips hieronder, of neem contact met ons op via basisvaardigheden@probiblio.nl. We denken graag met je mee!

Lees ook:

Reacties (0)

Reageren

Meer blogposts van Josja Pieterse