Cybersecurity-incidenten in het nieuws

De laatste tijd komen veel cybersecurity-incidenten in het nieuws, met vaak negatieve gevolgen rond de privacy van betrokkenen. We zetten de highlights voor je op een rijtje. Raakt jouw bibliotheek betrokken bij een privacy of cybersecurity-incident? Vraag Probiblio’s Privacy Servicedesk dan gerust om hulp via privacy@probiblio.nl.

Miljoenen wachtwoorden en privégegevens op straat door hack webshop Allekabels.nl
De privégegevens en wachtwoorden van zo’n 3,6 miljoen Nederlanders liggen op straat na een hack bij de populaire webshop Allekabels. Volgens experts is dit het grootste datalek met wachtwoorden in Nederland ooit. De gestolen gegevens worden verhandeld en actief misbruikt door criminelen om mensen phishingberichten te sturen, op te lichten of te hacken. Lees meer en lees de reactie van Allekabels.

Lek bij Facebook laat zien hoe moeilijk beveiliging is
Door een datalek bij de techgigant zijn de persoonlijke gegevens van een half miljard gebruikers (waaronder 5 miljoen Nederlandse) gepubliceerd op een hackersforum. Dat geeft criminele munitie voor ‘goede phishing’ volgens de Volkskrant. Wie een Facebook-account heeft, moet de komende tijd extra goed opletten voor rare sms’jes. Het lek stamt uit 2019, maar de gegevens zijn recent op internet gepubliceerd. Lees meer en lees de reactie van Facebook.

Datalek bij autobedrijven treft mogelijk miljoenen Nederlanders
De privéadressen, kentekens, e-mailadressen en telefoonnummers van mogelijk miljoenen autobezitters in Nederland zijn in handen gevallen van criminelen. Op internet wordt de dataset te koop aangeboden. Hoe de data zijn buitgemaakt is niet bekend. Lees meer en lees de reactie van RDC.

Boete Booking.com voor te laat melden datalek
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt Booking.com een boete op van 475.000 euro omdat het een datalek te laat meldde bij de AP. Lees meer.

AP ontvangt 75 datalekmeldingen na lekken in Microsoft Exchange-servers
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de afgelopen weken 75 meldingen gekregen van datalekken bij organisaties die Microsoft Exchange Server gebruiken om e-mail te ontvangen en versturen. Lees meer.

Datalek: cybercriminelen bieden 3,2 miljard inloggegevens met wachtwoorden en mailadressen aan
Omdat de doorsnee internetgebruiker vaak de slechte gewoonte heeft om hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites te gebruiken, waarschuwen cyberdeskundigen dan ook dat de beschikbaarheid van deze dump een enorme impact kan hebben. In het artikel lees je wat kunt doen om je accounts veilig te houden. Lees meer.

Wil je weten of je gegevens op straat liggen? Dat kun je checken op deze website: https://haveibeenpwned.com/. 

Meer informatie

Voor meer informatie over dit artikel of overige vragen, mail naar de privacy servicedesk.

Dit artikel is bedoeld voor Privacy Coördinatoren van openbare bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland.

De informatie verstrekt door de Privacy Servicedesk is informatief bedoeld. Hoewel ze met zorg is samengesteld, kunnen fouten niet geheel worden uitgesloten. De informatie bevat geen juridisch advies. Probiblio aanvaardt derhalve geen enkele aansprakelijkheid voor handelen door uzelf of door derden op basis van de informatie in dit bericht. Voorts zijn de Algemene Leveringsvoorwaarden van Probiblio van toepassing op de Privacy Servicedesk.