Positie marketing in de bibliotheekorganisatie

Dienst Marketing
Gepubliceerd op 04 september 2023

De rol van marketing en communicatie (MarCom) binnen een bibliotheek gaat verder dan alleen het promoten van activiteiten. Het draait om klantgericht werken: ontdekken, begrijpen en vervullen van de behoeften van bezoekers en doelgroepen. Probiblio helpt jouw MarCom-team om deze rol te versterken en meer impact te maken binnen de organisatie.

Wat biedt Probiblio?

Binnen deze doorlopende dienstverlening helpen wij bibliotheken om marketing en communicatie als strategische pijler binnen de organisatie te positioneren. Ons doel is om jouw team te ondersteunen bij het inzichtelijk maken en verbeteren van de huidige situatie en de samenwerking met andere afdelingen.

  • Adviesgesprek en analyse: samen brengen we de huidige situatie in kaart:
    • Hoe is het team samengesteld?
    • Welke kennis en ervaring is aanwezig of ontbreekt?
    • Wat is de positie van marketing binnen de organisatie?
    • Is er draagvlak op MT-niveau?
    • Hoe verloopt de samenwerking met andere afdelingen?
    • Wordt er data-gedreven gewerkt en welke activiteiten staan centraal?
  • Begeleiding en coaching: we ondersteunen MarCom-medewerkers met advies en coaching, zodat zij hun positie binnen de bibliotheek kunnen versterken. Denk aan:
    • Het verbeteren van het interne imago van MarCom.
    • Focus aanbrengen in marketingtaken.
    • Opstellen en uitvoeren van een intern communicatieplan.
    • Ondersteuning bij medewerker- en klantonderzoeken.
    • Optimaliseren van processen en projectmatige aanpak.
    • Advisering rondom marketing voor MFA/MFO.
  • Klantgericht werken als speerpunt: door marketing en communicatie meer prioriteit te geven binnen de organisatie, kan jouw bibliotheek beter inspelen op klantbehoeften en een optimale klantbeleving bieden.

Waarom kiezen voor deze ondersteuning?

Marketing en communicatie spelen een cruciale rol in het behalen van de doelen van de bibliotheek. Door het versterken van hun positie binnen de organisatie kun je:

  • Efficiënter samenwerken met andere afdelingen.
  • Meer impact maken met je campagnes en activiteiten.
  • Strategische doelen van de bibliotheek beter ondersteunen.

Voor wie is deze dienstverlening bedoeld?

Deze dienstverlening richt zich op:

  • Marketing- en communicatiemedewerkers (MarCom).
  • Directie en MT-leden die betrokken zijn bij strategie en organisatieontwikkeling.

Advies nodig?

Neem contact op met Karlijn van Oirschot voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe we jouw marketing en communicatie kunnen helpen groeien.

De kosten

Neem voor de mogelijkheden contact op met Karlijn van Oirschot.

Podcast: wat is de rol van marketing en communicatie in bibliotheken?

Marketing en communicatie kunnen de bibliotheek enorm helpen! Maar hoe kan dat, als er zo veel verschillende interpretaties van het vakgebied bestaan? In deze podcast gaat Probiblio marketingadviseur Thomas de Bruin in gesprek met specialisten uit de bibliotheekwereld én daarbuiten om uit te vinden wat marketing en communicatie precies is.

Bekijk de interactieve transcriptie of lees de transcriptie hieronder:

 

Dus zonder marketing en communicatie is er wat mij betreft geen bibliotheek. Welkom bij de Probiblio podcast. De podcast voor bibliotheken in Noord-Holland, Zuid-Holland en bibliotheekprofessionals in het hele land.

Mijn naam is Thomas de Bruin, ik ben marketingadviseur bij Probiblio. En in deze podcast duik ik in het thema marketing en communicatie in de bibliotheekwereld. Ja, want veel mensen vragen zich af, marketing en de bibliotheek, is dat wel een goede combinatie? Is marketing en communicatie wel nodig? En ik zeg je dat het antwoord ja is.

Want hoe zorg je ervoor dat de juiste mensen de weg naar de bibliotheek weten te vinden? In deze podcast onderzoeken we wat marketing en communicatie precies betekenen voor de bibliotheek. We praten over campagnes, social media, pers, programmering. Maar vooral over hoe marketing bijdraagt aan de maatschappelijke rol van de bibliotheek.

Ik ga in gesprek met collega’s uit het veld van specialisten tot directeuren en stel de vraag. Wat is de rol van marketing en communicatie in de bibliotheek nu en in de toekomst? Want we kunnen wel vanuit de inhoud super leuke dingen bedenken. Maar als die niet goed gemarkt en gecommuniceerd worden, dan bedenken we ze voor niemand.

En dat is gewoon ontzettend zonde. Wat is marketing en communicatie volgens jou? Nou, als programmeur heb je marketing en communicatie hard nodig. Het is de manier om je samen de dingen op de goede manier bij de juiste persoon te brengen.

Wij zijn nu bezig om te kijken van hoe kunnen we voor het komende jaar, voor 2026, bepalen van welke doelgroepen we op welke manier willen bereiken. Dus willen we ze bereiken omdat we nieuwe leden willen hebben? En dat kan ook nog eens per bibliotheekvestiging of werkgebied anders zijn. Nou, ik denk dat programmering en marketing en communicatie niet zonder elkaar kunnen.

Want zonder marketing en communicatie blijft een idee en een programma binnen een bibliotheek. En vanuit marketing en communicatie kunnen we heel gericht kijken van waar kunnen we de doelgroep bereiken. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de mensen weten dat die programmering bestaat in een bibliotheek? Kunnen we ook samen heel goed kijken van waar zijn de ideeën eigenlijk toereikbaar? En waar moeten we eigenlijk vanuit een heel erg soort van kritische blik kijken van kan die programmering die we organiseren eigenlijk wel plaatsvinden omdat daar geen doelgroep voor is? Ja, marketing en communicatie dat is eigenlijk de drijfveer van onze bibliotheek.

Dus zonder marketing en communicatie is er wat mij betreft geen bibliotheek. Ja, de ervaringen met marketing en communicatie zijn dus best wel uiteenlopend, hoorden we net. Men ziet de waarden, maar heeft dus heel veel interpretaties van wat we met marketing en communicatie kunnen.

En op onze afdeling marketing en onderzoek bij Probiblio komen we ook op de meest uiteenlopende vraagstukken. Het kan gaan over contentstrategie, op welke social media platform zet je welke content, voor wie en hoe profileer je daarmee? Hoe kun je de interne communicatie vlotter laten verlopen? Of hoe positioneer je bibliotheek als merk in de samenleving? En vanuit Probiblio proberen we veel met bibliotheken samen te werken op dit soort onderwerpen. Nou, ik zit hier dan ook met mijn manager Miranda de Jong.

Zij is manager van het team marketing en onderzoek. Miranda, van harte welkom. Dankjewel Thomas.

En ja, kun jij ons even meenemen? Wat doen wij met ons team eigenlijk om bibliotheken te ondersteunen? Nou, een heleboel en heel breed. We doen natuurlijk heel veel onderzoek, zaken, vraagstukken met en bij bibliotheken. Maar daarnaast ook heel veel marketing en communicatie vraagstukken.

Dat kan zijn, hoe kan ik doelgroepgerichter werken, contentstrategie, zei je net al even. Maar ook een heel grootzaamheidslepend vraagstuk als CRM of hoe zet ik mijn positionering op, dat soort zaken. Ja, en dat zijn best wel veel onderwerpen.

Maar als je dan kijkt naar wat marketing en communicatie eigenlijk is, hoe zou jij dat omschrijven? Er zijn natuurlijk een heleboel definities van in omloop. Maar wat mij betreft draait het bij marketing om het aantrekken en behouden van je klanten. En klanten is natuurlijk altijd in bibliotheekland een verboden woord, wil ik niet zeggen.

Maar een beetje een woord waar we niet zo van houden. Dus praten we meer over leden en gebruikers. En communicatie is voor mij meer de overdracht van informatie.

Dus tussen je organisatie en je klanten of doelgroepen of gebruikers, net hoe je het formuleert. Dus je kan eigenlijk zeggen dat marketing meer bepaalt wat je zegt en aan wie. En dat communicatie het goed zeg maar voor zijn rekening neemt.

En eigenlijk als je een goede marketing communicatie strategie wil voeren. Dan betekent dat dat je de juiste boodschap op het juiste moment via het juiste kanaal uitbreidt. We hebben nu van Miranda gehoord hoe we vanuit Probiblio over marketing en communicatie denken.

En voordat we gaan kijken bij de bibliotheek zelf, maken we een stapje naar de museumsector. Waar ook veel inspirerende voorbeelden te vinden zijn op het gebied van marketing en communicatie. Ik vind dat heel erg leuk, want voor mijn tijd bij de bibliotheek heb ik gewerkt op de marketing en communicatie afdelingen van een aantal musea.

En net als bij de bibliotheken werken bij de musea superveel gepassioneerde mensen die het belangrijk vinden om een verhaal goed naar het publiek te brengen. En vaak op hele slimme manieren. Iemand die daar meer vanaf weet is Maurice Seleky van het Amsterdam Museum.

Waar ik vandaag ben aangeschoven aan het prachtige kantoorpand, onderdeel van het museum aan de Herengracht in Amsterdam. Maurice, dankjewel dat we hier mogen zijn. Goedemorgen.

Kun je jezelf even voor de luisteraar voorstellen? Ja, dankjewel Thomas. Goedemorgen luisteraars. Mijn naam is Maurice Seleky.

Ik ben hoofdcommunicatie en marketing in het management team van het Amsterdam Museum. Ik werk nu vijf jaar bij het Amsterdam Museum, sinds 2020 in de coronacrisis begonnen. En samen met ons team zijn wij verantwoordelijk voor alle promotie, communicatie, public relations, marketing, sales, ticketing, social media van het Amsterdam Museum.

En ja, het Amsterdam Museum voor de luisteraars die het misschien niet kennen. Wat is het Amsterdam Museum? Waar staat het voor? Het Amsterdam Museum is het officiële stadsmuseum van Amsterdam. Opgericht in 1926, dus volgend jaar bestaan we honderd jaar.

En wij hebben een collectie van ruim honderdduizend objecten die eigenlijk in ongeveer acht eeuwen de geschiedenis van Amsterdam vertegenwoordigen. Dus ontzettend veel verhalen eigenlijk om te vertellen als ik het goed hoor. Ik noemde het net al even, we hebben het vandaag over marketing en communicatie.

Welke rol heeft marketing en communicatie voor het Amsterdam Museum? Laten we beginnen met het woord marketing. We hebben een aantal marketeers die bezig zijn eigenlijk met de marketing, dus de marktbewerking voor de tentoonstellingen die we organiseren. En daar worden allerlei campagnes voor ontwikkeld.

Maar ook voor de vele publieksprogramma’s die we organiseren. En de educatieprogramma’s en de onderwijsprogramma’s. Want al deze mooie inhoudelijke projecten die worden bedacht door onze inhoudelijke collega’s.

Maar die moeten natuurlijk ook nog bij de juiste doelgroepen landen. En die doelgroepen zijn vaak verschillend. Soms is het publiek en dan heb je daar weer allerlei verschillende segmenten in.

Welk deel van het publiek? Zijn het bijvoorbeeld kinderen of zijn het studenten of zijn het juist wat oudere mensen? Daar kun je allerlei verschillen in hebben. Maar soms zijn het ook mensen uit een hele andere groep. Dus is het eigenlijk niet het reguliere publiek.

Maar zijn het bijvoorbeeld de peers en professionals. Dus mensen uit het vakgebied, uit de museumwereld bijvoorbeeld. Dan heb je het bijvoorbeeld over de communicatie of marketing van een congres.

Specifiek voor een heel klein deel van het grotere publiek. Hoe houd je het overzicht op al die werkzaamheden? Ik heb gelukkig een heel kundige team. Die zelf heel goed georganiseerd en gestructureerd zijn.

En samen proberen we natuurlijk het masteroverzicht te bewaken. Wij werken daarvoor heel technisch natuurlijk met verschillende tools. We werken bijvoorbeeld in Asana, dat is een projectmanagement tool.

Maar ook in andere systemen. Slack bijvoorbeeld om elkaar heel snel te kunnen bereiken. En we werken vanuit verschillende plannen.

We proberen ook vaak met de inhoud te communiceren. Het liefst zijn we ook bij de inhoud betrokken. Bij de ontwikkeling en tot standkoming van de inhoud.

Bij de conceptontwikkeling. Want je ziet vaak als dat gebeurt, dat producten het meest naadloos op elkaar aansluiten. Inhoud en de communicatie daaromheen.

Je noemde net al iets over de samenwerking intern. Om tenminste op de vakgebieden die je noemt het overzicht te houden. Hoe heb je dat opgebouwd met de collega’s in de organisatie van misschien hele andere afdelingen? Hoe zorg je dat je daar goed mee samenwerkt? Is daar een soort kerningrediënt in? Ik denk dat het kerningrediënt begint met het besef dat iedere culturele organisatie… vanuit een gemeenschappelijke missie, visie en ook doelstellingen werkt.

Kun je dat misschien voor de luisteraar duiden? Wat is de missie en visie van het Amsterdam Museum? De missie van het Amsterdam Museum is heel letterlijk. We verbinden bewoners en bezoekers van Amsterdam met elkaar en met de stad. Dit doen we door het programmeren, presenteren en verzamelen van Amsterdamse objecten en verhalen.

Dat doen we vanuit vijf kernwaarden. Amsterdams, open, verbindend, verhalend en relevant. Al onze projecten zouden aan die kernwaarden moeten voldoen.

Vanuit die kernwaarden moeten voortkomen en ook binnen die missie moeten passen. Dat is voor ons een soort krachtig onderlegger en een kompas… om te bepalen of we op het juiste koers blijven. Wanneer is dit alles voor jou een succes? Ik denk dat we nu als Amsterdam Museum al heel succesvol zijn geweest.

Dat merken we met name in de reacties van ons publiek en onze andere stakeholders. Het publiek van het Amsterdam Museum… We hadden ons een paar jaar geleden voorgenomen om te richten op meer Amsterdammers… en ook op meer jongere mensen in ons museum. Omdat we dat monitoren, hebben we sinds 2023 bezoekersonderzoek gedaan.

Dat is continu bezoekersonderzoek. We hebben hier op onze locaties letterlijk een zuil staan, een soort belevingsmonitor… waarin bezoekers na afloop van hun museumbezoek een reactie kunnen achterlaten. Daarmee hebben we inmiddels tienduizenden reacties verzameld.

En we zien daardoor ook, want er wordt ook een bezoekersprofiel daarmee samengesteld… dat we en meer Amsterdammers binnen hebben en ook veel meer jongere mensen. En onze gemiddelde leeftijd is ook behoorlijk jong als je kijkt naar ons publiek. Dat zijn eigenlijk twee signalen dat ons voornemen, ons beleid en ons streven… om ook die groepen beter te bereiken, dat dat ook geslaagd is.

Welke tips zou jij hebben voor andere marketingcommunicatieprofessionals… die hun rol ten opzichte van dat inhoudelijke meer willen professionaliseren? Belangrijk is, en dat merken wij ook, dat er veel meningen zijn over marketingcommunicatie. Zeker in de cultuursector, want er zijn relatief weinig mensen… die formiel zijn opgeleid tot cultuurmarketeer. Die ook op die afdelingen werken.

Het komt best vaak voor dat mensen, inclusief mijzelf, ik ben eigenlijk jurist… vanuit een ander vakgebied in de cultuursector terechtgekomen of andere studie… en dus in de cultuurmarketing belanden. Ook juist vaak vanuit de inhoud. Er zijn heel veel kunsthistorici en allerlei anders opgeleide mensen… die dan in de marketing terechtkomen.

Waar de echte marketeers blijven, ik denk dan vaak ook in de commerciële wereld. Dat is op zich dus helemaal niet erg, want dat zijn juist dus hele gepassioneerde mensen… die dus heel hard werken en ook heel kundig zijn. Heel veel mensen leren het natuurlijk ook gewoon in de praktijk, dus daar is helemaal niks mis mee.

Maar inzicht in data en in allerlei kermgegevens, financiële gegevens… is denk ik heel erg belangrijk om subjectieve discussies… weer op een objectieve niveau te kunnen voeren. Dus bijvoorbeeld, wat vindt het publiek ervan? Zouden ze ergens op afkomen? Welk publiek is er dan binnen geweest? Dat werd voorheen vaak kwalitatief ingeschat. Dus meer op basis van kleinschalig onderzoek, als al onderzoek werd gedaan… of meer een soort steekproef.

En door dat continu te doen, door dat grootschalig te doen, professioneel te doen… kun je ook veel meer met feiten onderbouwd uitspraken doen… over bepaalde fenomenen en dus ook keuzes maken voor de toekomst. En overigens hoeft dat niet altijd met zuilen en heel ingewikkelde tools. Je kan natuurlijk ook gewoon enquêtes doen, je kan zelf focusgroepen organiseren.

Er zijn heel veel verschillende manieren om te zorgen dat je gefundeerde bestissingen kan nemen. Ja, dus het is ook een creatief vakgebied in die zin… om constant naar nieuwe manieren te zoeken om ook die response op te halen. Ja, ik denk dat communicatie- en marketingafdelingen… vanwege hun kern vaak heel innovatief zijn.

Veel research- en development-achtige activiteiten ontplooien. Veel onderzoek doen. En ook zeker creatief én strategisch zijn.

Omdat marketeers toch ook vaak vanuit doelstellingen KPIs werken. Nou, dat zijn allemaal een beetje wat hardere, bijna commerciële… wat dus niet erg is, want zij moeten ook kaarten verkopen. Commerciële werkwijzes zijn marketingplannen ook vaak wat anders ingestoken… dan meer inhoudelijke plannen.

Die meer op de kwalitatievere en minder kwantitatievere KPIs zijn gestoeld. Dus ja, als Amsterdam Museum proberen we daar ook een rol in te spelen… als een soort verbinder, want dat is misschien ook nog wel… hoe ik communicatie- en marketing zou willen beschrijven. Uiteindelijk zijn wij een soort verbindingsofficieren… tussen onze collega’s van de inhoud, tussen het publiek… maar ook tussen een heleboel andere belanghebbenden en stakeholders… die je soms in grote getale ziet, maar soms juist ook in klein comité.

Dank je wel voor al je mooie ideeën. Graag gedaan. Ik ben ook heel benieuwd hoe het er in de bibliotheken zelf aan toegaat… op het gebied van marketing en communicatie.

Ik ben te gast bij Bibliotheek Rijn en Venen in Alphen aan de Rijn. Ik zit hier met Jeannette de Ronde en Charlotte Romijn. Charlotte, Jeannette, dank jullie wel dat we hier mogen zijn.

Kunnen jullie vertellen wat jullie doen voor de bibliotheek? Misschien wil jij beginnen, Jeannette. Allereerst welkom natuurlijk hier bij onze bibliotheek in Alphen aan de Rijn. Mijn rol binnen de bibliotheek is die van specialist marketing.

En ik val wel in hetzelfde team als dat van Charlotte… maar ik heb wel een hele eigen rol daarin. Wij werken daarin naast elkaar. Waar ik me vooral mee bezig hou binnen onze organisatie… is de positionering en het impactstukje.

Stukje, dat stukje wordt steeds groter… want impact wordt steeds belangrijker om aan te tonen. En wij vinden het zelf ook heel belangrijk om wat mee te doen. Ik geef ongevraagd en gevraagd advies aan ons MT… op het gebied van de vier P’s in de marketing.

Zoals iedereen wel kent, plaats, promotie, prijs en product. Dus ik hou heel erg het aanbod bij wat we hebben. En de behoefte die er bij de klanten is door middel van onderzoek.

Dus dat is heel erg mijn stukje daarin. En alles wat ik dan heb onderzocht… gaat Charlotte er door het team weer mee verder. En Charlotte, wat is jouw functie eigenlijk voor de BIB? Wat doe je? Ja, wat doe ik? Ik ben teamleider communicatie.

Wij zijn een team van vier in totaal. Jeannette haakt daar dus zeker bij aan. Die voelt als onderdeel van ons team daarin.

En alle data die Jeannette verzamelt… daar doe ik inderdaad met mijn team weer wat mee. En dat is bibliotheekbreed. Dus vooral onze teamvestigingen… voor ons taal- en digitale talenstuk.

Educatie, ons huis van duurzaamheid. Ja, dat en meer, zeg maar. Alle uitingen gaan via onze afdeling.

Ja, mooi. En als ik dan aan jullie vraag… hoe zou je dit allemaal omschrijven aan iemand… die misschien niet zoveel van marketing en communicatie weet? Wat is marketing en communicatie dan eigenlijk? Onze ervaring, ik spreek voor ons samen… is dat dat heel vaak verwart wordt. Als je marketeer bent, dan doe je alles.

En dus ook communicatie. En bij ons in de bibliotheek is dat echt gescheiden. We werken heel nauw samen, maar het zijn wel twee disciplines.

Waarbij, ja, ik al dat gekscherend zeg… Jeannette is de vrouw van de cijfertjes. Maar het is echt dus data… waarbij communicatie de daadwerkelijke uitingen zijn. En hoe kijken de collega’s intern… tegen zowel marketing als communicatie aan? Snappen die ook de vier P’s bijvoorbeeld? Oh, dat is een goede vraag.

De vier P’s hebben we niet vaak. Dat is eigenlijk iets wat natuurlijk gewoon vanzelf gaat. Maar we hebben wel heel veel contacten.

En ik kan natuurlijk alleen maar op mijn eigen functie reageren. Maar dat geldt eigenlijk ook voor Charlotte. We hebben eigenlijk met alle afdelingen heel nauw contact.

Dus er is geen afdeling waar ik niet mee samenwerk. Iedereen heeft behoefte aan informatie over de doelgroepen. Wat heeft een bepaalde activiteit gedaan? We hebben bijvoorbeeld elk jaar… een hele grote groene inspiratiemarkt hier in Alphen aan de Rijn.

Nou, daar komen altijd heel veel mensen op af. Dus dan is het op maandagochtend meteen… Hoeveel mensen hebben ons bezocht? Ja, dat willen ze gewoon heel graag weten. Dat willen ze gewoon heel graag weten.

Dus ze weten ook eigenlijk wel precies bij wie van ons ze terecht moeten. En als er nou mensen zijn die luisteren… Wij horen vaak ook vanuit Probiblio de vraag van… Die willen eigenlijk ook dat al die afdelingen een beetje weten… wat marketing en communicatie inhoudt. Die willen die rol echt verstevigen.

Welke tip zouden jullie dan voor zo’n bibliotheekcollega hebben? Openheid van zaken. Als ik kijk… Wij vieren dus ons achtjarig jubileum, Jeanette en ik. Zolang werken we bij de bibliotheek.

Als je teruggaat naar het begin… was het vooral dat wij opdrachten uitvoerden die gedaan moesten worden. Het liefst iets wat gisteren klaar moest zijn. En nu, acht jaar verder, zijn we zover… dat we bijvoorbeeld intensief gebruik maken van een trello-bord… waarin echt alles staat wat naar buiten gaat via communicatie.

Van alle afdelingen. En iedereen kan daarin. Dus de hele organisatie ziet wat er gebeurt op het gebied van communicatie.

Wanneer er ruimte is, wanneer er dingen uitgaan. En zelfs een stap verder zijn er een aantal personen binnen de bibliotheek… binnen de teams, die eigen bijdrages leveren. Dus ik denk openheid van zaken is het allerbelangrijkste.

En toon aan wat je waarde is. Laat zien wat je bijdraagt. Dat is, denk ik, tip nummer één.

En als we dan praten over de toekomst, ook richting het slot… zijn er dan, ook door aan die tafel te zitten… wat zijn jullie ambities? Wat zouden jullie nog willen neerzetten de komende jaren? Ik zou graag nog meer met impact aan de slag gaan. Dat gaat ook gebeuren, dus dat is heel mooi. Dat gaat ook lukken.

Omdat we ook wel zien dat zowel de gemeente als andere fondsenwervers… maar ook voor onszelf wordt het steeds belangrijker… om te laten zien wat je waarde is als bibliotheek. Het is niet meer genoeg om te laten zien wat je doet… en hoeveel mensen je daarmee bereikt. Maar ook wat het voor die mensen oplevert wordt steeds belangrijker.

En ik denk dat we daar ook wat mee moeten doen. En we krijgen uiteraard ook steeds meer op ons af. Dus het wordt ook allemaal steeds drukker en meer.

Dus die keuzes maken, dat wordt ook steeds belangrijker. Waar zijn wij wel van en waar zijn wij niet van? Zeker ook intern. De vraag is echt oneindig.

Iedereen wil eigenlijk altijd het liefst op de homepage, bovenaan… op de pagina staan, en dat kan nou helemaal niet. Dus keuzes maken, zeker. Ja, nog meer eigen campagnes maken.

Dat is eigenlijk wel een ambitie. Dus dat je zeker meelift op de landelijke campagnes die er zijn. Alle materialen die daarin ontwikkeld worden.

Maar dat dat misschien meer bijzaak wordt dan hoofdzaak. En dat je meer eigen campagnes gaat doen. Zoals een Valentijnscampagne die bij ons heel succesvol was dit jaar.

Of een maakbox die we ontwikkeld hebben. Verder uitbreiden, dat soort zaken. Zo’n groene inspiratiemarkt.

Ja, dat zijn dingen waar we trots op mogen zijn. En dat zijn wel campagnes die we zelf ontwikkelen. Hoe leidde de Valentijnscampagne, als ik vragen mag? Was daar een soort tagline voor? De tagline weet ik eigenlijk niet.

Nee, het was meer, zeg maar, daten met een boek. Daten met een boek? Ja, en dat hebben we vorig jaar in het klein gedaan. Hier alleen in onze hoofdvestiging in het Alpha Centrum.

Oké. Maar goed, we hebben tien vestigingen inmiddels. En dat hebben we nu uitgerold naar ook de andere vestigingen.

En dat is dus zo goed ontvangen dat zelfs vrijwilligers bij ons aan het inpakken waren. Dank jullie wel voor al deze inzichten. Geen dank.

Ja, en we zijn uiteraard ook benieuwd naar de visie van de directeur van Bibliotheek Rijn en Vene op het vakgebied. Bij mij aangeschoven hier inmiddels is Suzanne Verboekert, directeur bij Bibliotheek Rijn en Vene. Ja, Suzanne, bedankt dat we hier mogen zijn.

Ik heb net gepraat met Janette en Charlotte over hun werk op het gebied van marketing en communicatie. En ja, we horen eigenlijk dat het op allerlei manieren onmisbaar is voor deze BIB. Denk jij daar ook zo over? Zeker denk ik daar ook zo over.

Oké. Nee, ik denk dat marketing en communicatie heel erg juist de speel zijn van onze organisatie. Het zijn ook echt twee afdelingen die met de hele organisatie in contact staan.

Van de frontoffice tot alle programmaafdelingen. En ja, uiteindelijk bouwen we geen programma, zoals het goed is, maar betekenis. En dan heb je dus mensen, publiek, deelnemers, bezoekers nodig.

En marketing en communicatie zijn voor ons die verbindingsofficiers van dat wat wij doen naar de samenleving toe en terug. Mooi. En is er ook een specifiek moment waarop je hier als directeur die waarde van marketing en communicatie echt inzag? Dat je dacht, ja, daar komt het fantastisch tot z’n recht.

Ja, ik denk continu. Zonder gebruikers en deelnemers ben je niks. Maar vorig weekend zag ik een heel mooi voorbeeld.

In elk geval van hoe het kan werken en hoe ik hoop dat er in de toekomst nog veel meer gaat werken. Wat ook de groene inspiratie maakt. Dus dat is een middag waarin allemaal partijen die bezig zijn met groen zich gezamenlijk presenteren aan de samenleving, of aan de inwoners in de Alphen.

En marketing en communicatie heeft daar eigen verhaal op gezet, maar heeft ook op de website en de socials ruimte gegeven voor al die partners om via de bibliotheek zich kenbaar te maken. En tegelijkertijd hebben ook al die partners zelf weer reclame gemaakt voordat ze naar de BIB gingen. Die hebben contact gehad met elkaar.

Hoe doe je dat nou slim? Hoe gebruik je elkaars teksten? Ja, en dan zie je ineens, dan ben je niet meer een product aan het verkopen, maar dan ben je gewoon onderdeel van een movement waarin je maakt dat er iets gebeurt. En ja, we hadden zo’n 2000 bezoekers op een zondagmiddag. Dat vond ik toch een heel mooi bereik.

Ja, top. En dan door de slimme collega’s op die manier neergezet. Absoluut, ja.

We zitten hier natuurlijk over marketing en communicatie te praten, ook met marketing en communicatie mensen. Denk je ook dat alle andere collega’s ook zo over marketing en communicatie denken als jij? Of denk je dat er nog wel winst te behalen is om het evangelie intern te verspreiden in die zin? Ik denk dat de hele organisatie gek is, wegloopt met deze twee teams, of in ieder geval met Jeannette als marketeer en team communicatie. Dat onze zorg eerder is, hoe kanaliseren we die interne vraag naar hen? Dus Jeannette wordt steeds vaker gevonden om onderzoek te doen naar doelgroepen, naar markten.

En communicatie natuurlijk, om de mooie dingen die georganiseerd worden, op een goede manier te laten weten aan de juiste mensen. Nee, net wat ik vertelde, het is eerder juist dat ze beide heel goed bezig zijn in hoe zorgen we nou dat dat in balans is wat we doen. En dat begint al aan het begin van het jaar, gaan we met alle teams samen naar het jaar kijken.

Wat zijn de hoogtepunten, hoe verspreiden we die over het jaar, zodat we niet alle hoogtepunten in januari hebben. Dat schept ook wel een soort bewustzijn van, oh, is er nog ruimte of niet? En de team heeft natuurlijk wel degelijk een ruimte van zegt 15%, die niet al ingepland is, om, nou mooie kansen die voorbij komen. En daarin zijn ze ook wel heel sturend en heel duidelijk van, oké, daarin doen we dit wel en dit niet.

En dat creëert een soort rust en vertrouwen die, denk ik, echt wel bijzonder is. Omdat ik ook wel veel situaties ken waarin de afdeling communicatie juist onder vuur ligt. Omdat elke afdeling wil dat ze meer doen voor hen.

En dat kan dus ook lastig zijn voor zijn afdeling communicatie zelf. Maar ik moet zeggen dat ik dat eigenlijk wel heel gaaf vind, hoe dat hier, nou ja, hoe dat dat vormgegeven is. Ja, en als je het hebt over de toekomst van Bibliotheek Rijn en Vene, is er dan voor de komende jaren nog iets moois om echt naartoe te werken? Ook mede door de hulp van marketing en communicatie? Nou, wat ik heel erg, we verwachten met z’n allen dat die groep ouderen groter wordt.

We zien ook wel dat er best wel druk komt te liggen op zorg voor ouderen, maar ook op het onderwijs kan liggen, of juist bijzondere vormen van onderwijs. Niet iedereen past in die stroom van het reguliere onderwijs. Dus mijn droom, hoop is, wat je nu zag bijvoorbeeld bij zo’n duurzaamheidsmarkt, dat dat nog veel groter wordt.

Er zit enorm veel talent in de samenleving die we bedienen. Er zit enorm veel bereidheid om te helpen, om dingen te doen. Nou, een marketeer heeft natuurlijk heel goed zicht al op de samenleving.

Communicatie kan er goed mee communiceren. Dus wat ik heel erg hoop, is dat we dat op veel meer fronten kunnen gaan co-produceren en op die manier ook gezamenlijk weer kunnen communiceren naar onze verschillende achterbannen. Ja, top.

Dankjewel voor al deze ideeën en heel veel succes met deze mooie bibliotheekdoelen. Super bedankt, jullie ook heel veel succes. Ja, mooi dat we hier mochten zijn.

Keuzes maken, intern overzicht creëren, betekenis genereren in de samenleving. Marketing en communicatie kan nog heel veel doen voor de bibliotheek. Wil je nou meer weten hierover, dan kun je contact opnemen met mij of met een van mijn collega’s.

En wil je daar nou meer over weten, dan kun je een kijkje nemen in de show notes. Ontzettend bedankt voor het luisteren en graag tot een volgende aflevering.

(Getranscribeerd door TurboScribe.ai. Upgrade naar Onbeperkt om dit bericht te verwijderen.)

Alles over positie marketing in de bibliotheekorganisatie

Blog
Marketing

Laat jouw impact zien: creatief meten als MarCom-specialist

Blog
Marketing

Zó claim je jouw positie als marketeer

Interview
Marketing

Het marketingplan: Bibliotheek Westland bundelt de krachten