Een Schoone Dag

Blog
Gepubliceerd op 11 januari 2017

Het was koud. Ik stond voor de deur van de Spoorwegkathedraal in Utrecht. In mijn verkleumde hand de toegangskaartjes voor mijn collega-bibliothecarissen op wie ik stond te wachten. Naast mij een lange rij mannen, jongens, vaders en een enkele verdwaalde moeder, die langzaam in beweging kwam toen om 10.00 uur de deuren open zwaaide. Bright Day, hét Techfest van Nederland, begon!

Mijn collega-bibliothecarissen hadden het iets minder koud. Die stonden bijna te springen om naar binnen te gaan. Onze WhatsApp-groep had vooraf vol gestaan met enthousiaste berichten over alle gadgets en goodies die we konden gaan bewonderen. En nu was het eindelijk zover. Bij binnenkomst stoof iedereen een andere kant op om het vrouwenquota in alle rijen eens goed op te krikken. Evenementen binnen onze branche hebben normaal gesproken een overschot aan dames, maar dat was deze keer wel anders. Geen lange rij voor het damestoilet, maar wel lange rijen voor alle VR brillen, drone races, VR flight simulators en het auditorium om André Kuipers of Colin Furze te horen spreken.

De Efteling was er niets bij! Wel misten we de bordjes met ‘de wachttijd vanaf dit punt’ want de rijen waren lang. Ik vond dat een domper op de feestvreugde, want twee uur in een rij staan om twee minuten het gevoel te hebben over huizen en daken te vliegen? Dat ging zelfs mij iets te ver. Maar niet voor de pubers, die vol verwachting en met rode konen, maar geduldig hun beurt afwachtten. Nu begreep ik ook ineens de verdwaalde moeders die mee waren gekomen. ‘Moet ik een tosti en cola voor je halen?’ hoorde ik de dame naast me tegen haar zoon zeggen.

Zelf had ik een teleurgesteld jongetje thuis achtergelaten. Mama ging voor haar werk zoutwater autootjes in elkaar zetten? Drone races kijken? VR brillen op de Playstation uitproberen? En de HoloLens ondergaan? Dat is de meeste coole baan ooit! Ik kon hem alleen maar gelijk geven. Want dat hoort volgens mij bij het beroep van bibliothecaris. Met modderpoten midden in de klei van de samenleving staan. Weten wat er speelt, waar iedereen mee bezig is. En dan ook graag al een stukje vooruit kijken. Mijn zoontje was nog iets te klein om mee te gaan, maar over een paar jaar zal hij zeker van de partij zijn. Misschien hoeven we dan niet eens naar Utrecht! Dan is het bij onze Bibliotheek om de hoek iedere dag Bright Day. Menig bibliothecaris droomt van rijen met mannen, jongens en stoere vrouwen en meisjes voor de deur van de Bibliotheek. Haal een batterij aan gadgets naar binnen en Nederland zal daar als vanzelf achteraan komen! Succes verzekerd.