Geef Oekraïense kinderen in Nederland een gratis leesboek

Nieuws
Gepubliceerd op 05 mei 2022

Scholen, kinderopvanglocaties en gastgezinnen kunnen te maken krijgen met Oekraïense nieuwkomers. Eerder verzamelden we al voorbeelden van bibliotheekiniatieven. Ook is er nu een tweetalig theaterleesboek beschikbaar en heeft Jeugdbieb.nl een pagina samengesteld met handige bronnen voor Oekraïense kinderen (en leerkrachten).

Uitgeverij de Inktvis heeft, in samenwerking met Uitgeverij B for Books, het initiatief genomen om een tweetalig theaterleesboek uit te brengen: ‘Samen Sprookjes Lezen’. (Theaterlezen is een vorm van samen lezen, waarbij een boek als een toneelstuk met verschillende rollen is geschreven.) Het hardcover boek bevat vijf sprookjes, waarvan één sprookje vanuit de Oekraïense verteltraditie.

Een eerste oplage bedraagt 5000 exemplaren en deze worden gratis ter beschikking gesteld aan Oekraïense kinderen. Leesconsulenten kunnen boeken bestellen onder deze voorwaarden:

  • 10 boeken per schoollocatie waar de Oekraïense nieuwkomers les krijgen
  • 5 boeken per kinderopvang van een opvanglocatie
  • 2 boeken per gastgezin, waar de Oekraïense kinderen verblijven

Om dit mogelijk te maken is een Crowdfundingactie gestart en ondersteunen Probiblio en andere POI’s deze actie door het vervoer te regelen via de bibliotheken. Om de boeken zo goed mogelijk te laten landen, vragen we de bibliotheekconsulenten zo mogelijk hierin een rol te spelen. Zij kennen de scholen in het werkgebied én zijn bekend met theaterlezen als motiverende leesvorm. Als de boeken persoonlijk worden overhandigd, is er zeker sprake van ‘een warme ontvangst’ van de boeken, iets feestelijks, wat deze schenking extra bijzonder én effectief kan maken.

Meer informatie over ‘Samen sprookjes lezen’

Ken jij een school, een kinderopvanglocatie of een gastgezin met interesse en wil je hen vast aanmelden? Kijk dan hier: Theaterlezen Nederlands – Oekraïens – Theaterlezen’.

Jeugdbieb voor Oekraïense kinderen

Op Jeugdbieb.nl is, in samenwerking met een Oekraïense collega, een pagina samengesteld met handige bronnen voor Oekraïense kinderen (en leerkrachten). Gevluchte kinderen wordt toegang geboden tot betrouwbare bronnen die verwijzen naar (online) leesboeken, praatkaarten over verschillende onderwerpen en lesmateriaal in de Oekraïense taal. Op deze pagina op Jeugdbieb vind je informatie in het Nederlands en Oekraïens.

Informatie over de situatie in Oekraïne voor Nederlandse kinderen

Het is ook belangrijk dat Nederlandse kinderen goed geïnformeerd worden over de oorlog in Oekraïne. Op deze pagina vinden kinderen informatie en uitleg. Ook vinden ze hier websites waarop tips staan voor kinderen die door de oorlog bang en verdrietig zijn.

Leestip voor boeken over oorlog

Via Wise is nu een boekenlijst toegevoegd met titels over oorlog in het algemeen. Deze is te vinden via cWise, nickname Jeugdbieb – lijst Oorlog in Oekraïne. (cwise/list/18229).