Hoe verliefd is de lezer? Fifty shades & Southern grannies schuiven aan bij de Lonkende Leestafel

Blog
Gepubliceerd op 18 april 2017

Een duoblog van Dabrowski & Bertrams 

Op 6 april strijkt de Lonkende Leestafel neer in het Torpedotheater te Amsterdam. In dit kleinste (voormalige Parool-) theater van Nederland komt een select gezelschap van bibliothecarissen bijeen om kennis te delen, met als lente-thema ‘Hoe verliefd is de lezer?’. 

Karen Bertrams en Alek Dabrowski delen het podium met de deelnemers, om te vertellen over activiteiten die lezen en ontmoeten met elkaar verbinden. De Lonkende Leestafel staat voor gastvrijheid in lezen. Bij de Torpedo-bijeenkomst dragen we de gastvrijheid aan elkaar over. 

Voldoende ideeën rollen er over het podium, een selectie:

  • Leestafels op locatie: Katwijk denkt aan een thema-tafel bij de vuurtoren, met boeken over vissen en een Katwijkkenner eraan.
  • Over de grens: breng mensen uit diverse landen aan één tafel en laat hen praten over waar zij vandaan komen. Haarlemmermeer doet het met succes in de bibliotheek, de plek om vrijuit te praten.
  • Tip van Carel Helder, eigenaar van het Torpedotheater: organiseer een geheime bijeenkomst rond een thema. Juist het verborgene spreekt mensen aan. Je moet er moeite voor doen.
  • Speeddaten met hoofdpersonen uit boeken: nog niet uitgevoerd, maar gaat zeker gebeuren. 

Dat is onder elkaar, binnen de veilige muren van het theater. Later die middag gaan we de straat op. Ideeën zijn mooi, maar breng ze aan de man of vrouw. Deelnemers gaan naar buiten met een foto van het boek Hoe verliefd is de lezer met essays van Doeschka Meijsing. Sophia Loren prijkt prachtig lezend op het omslag. De vraag aan voorbijgangers is of zij weleens verliefd zijn geweest op een boek, of op een hoofdpersoon van een boek. En wat denk je? Het stikt onder de mensen van de mooie verhalen*. Veel bibliothecarissen zien op tegen dit onderdeel van de dag maar kijken met bijzonder plezier en voldoening terug op deze journalistieke actie. Zo eenvoudig blijkt het om een gesprek aan te gaan met wie dan ook! – AD

Gastvrijheid en verliefdheid: meer is er niet voor nodig.

*Eenmaal buiten met La Loren, na een fotosessie met twee Russische meisjes van lichte zeden die niets loslieten over wat ze zoal lazen, was de tweede straatontmoeting helemaal raak. Stand up comedian Hannah Maelstrom uit Little Rock (Arkansas) deelde in 3.40 min. met een privé mini optreden ziel en zaligheid over haar leesgewoontes. Van Huckleberry Finn naar haar Bijbelse oma die nieuwsgierig informeerde naar wat Hannah aan het lezen was op haar mobiel? ‘It’s about love and obedience’ was haar antwoord, met daarna haar vraag aan ons: ‘Do you know Fifty shades, did you read it?!’ We sleepten deze goedgebekte Amerikaanse mee naar het theater, waar we pronkten met onze straatvondst, die het podium innam en het fantastisch vond zichzelf hier terug te vinden met bibliothecarissen als publiek. De Nederlandse verhalen gingen grotendeels aan haar voorbij, maar proostend met de Librarian Cocktail werd onze, betoverend mooie, in gele hoody geklede Meliza omgedoopt tot Pikachu. Het is een gedenkwaardige middag die bibliothecarissen en lezers uit de kast lonkt! – KB

Bekijk hier het straatinterview met Hannah: