Over het MLP

Over het MLP

Een Makkelijk Lezen Plein (MLP) is een speciale voorziening op de jeugdafdeling van de Bibliotheek voor kinderen die niet zo van lezen houden of daar moeite mee hebben. Door een – voor deze doelgroep - geschikte en aantrekkelijke collectie frontaal te presenteren op thema’s en onderwerpen, hebben kinderen beter overzicht en kunnen ze makkelijker een leuk boek zoeken en vinden. Naast de collectie en inrichting zijn deskundige begeleiding en promotie belangrijke aandachtspunten.

Niet alleen in bibliotheekvestigingen is er aandacht voor kinderen met leesproblemen, ook binnen de Bibliotheek op school (dBos) wordt steeds meer aandacht besteed aan het bevorderen van het leesplezier voor deze speciale doelgroep. Omdat een dBos collectie meestal niet zo groot is, is het niet nodig om een apart MLP in de school in te richten. Wel doen we aanbevelingen waar de leesconsulent op school mee aan de slag kan.

Neem contact op Facebookgroep
Uitgangspunten

Uitgangspunten

  • Frontale presentatie
  • Aantrekkelijke, aangepaste en geschikte collectie
  • Naast fictie en non-fictie boeken ook tijdschriften, strips, luister- en gesproken boeken, verfilmde boeken en verwijzen naar Yoleo en Superboek
  • Informatie voor ouders en leerkrachten
  • Goede bewegwijzering en thema- en genreaanduiding
  • Een beperkte en overzichtelijke collectie
Nieuws

Nieuws

Tijdelijk 31 dagen gratis uitproberen: de Kobi-app

De Kobi-app is een app waarmee je teksten aan kunt passen naar eigen smaak. Zo kun je bijvoorbeeld de lettergrootte, de kleur van 'moeilijke' letters en de achtergrondkleur aanpassen, net waar je als lezer behoefte aan hebt als het lezen niet zo makkelijk gaat. Je kunt zelf boeken inscannen, per bladzijde, of je kunt tekstbestanden inlezen en die bewerken. Daarnaast heeft de app zelf een kleine hoeveelheid boeken die je kunt lezen. In dit filmpje legt meester Sander uit wat er allemaal mogelijk is. De Kobi-app is nu in verband met het coronavirus tijdelijk 31 dagen gratis toegankelijk om thuis door te kunnen gaan met leesmeters.

Al het MLP nieuws Bekijk onze agenda
Marketing & communicatie

Marketing & communicatie

Communicatie in en rondom de Bibliotheek over het Makkelijk Lezen Plein is belangrijk. Goede signing, vindbaarheid in de catalogus en aantrekkelijke presentaties zorgen ervoor dat de klant verrast wordt, iets van zijn of haar gading vindt en tevreden de Bibliotheek verlaat.

Tip voor bibliotheken: start met het stickeren van de nieuwe boeken die binnenkomen!

Communicatiematerialen toolkit

Promotieteksten

Digitaal beeldmateriaal

WaaS Banners

Narrowcasting

Social Media 

Drukwerk*

*Het beeldmateriaal dat gebruikt wordt in deze communicatiemiddelen is uitsluitend bestemd voor de promotie van het Makkelijk Lezen Plein en mag niet voor andere doeleinden ingezet worden.


Ideeën om de MLP hoek in de bibliotheek mee in te richten:

Onderstaande producten kunnen met het logo of alleen met Makkie worden bedrukt:

Gebruik hiervoor een van deze logo's (EPS-bestand):

Het Makkelijk Lezen Plein in de bibliotheekvestiging

Het Makkelijk Lezen Plein in de bibliotheekvestiging

Een MLP is een speciale voorziening op de jeugdafdeling van de Bibliotheek voor kinderen die niet zo van lezen houden of daar moeite mee hebben. De boeken zijn uitgezocht op een aantrekkelijke omslag en op spannende, makkelijk te lezen tekst. Er zijn ook luisterboeken, informatieve dvd's en verfilmde leesboeken te vinden. Het MLP richt zich met name op kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Daarnaast kan er in de Bibliotheek ook een 4you! zijn ingericht voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar. Het doel is om het leesplezier van het kind te vergroten. De focus voor het MLP ligt dan ook op het leesplezier en het contact met het kind en de ouders.

Collectie en inrichting

De collectie van het MLP speelt een centrale rol, maar het aanbod van de Bibliotheek is steeds meer aan het verbreden. Denk aan workshops, cursussen en andere programmering die met het Makkelijk Lezen Plein te maken hebben. Om het MLP optimaal te presenteren, is niet alleen het meubilair belangrijk. Er moet gezorgd worden voor een aantrekkelijke leesomgeving, met de mogelijkheid om de collectie frontaal te tonen. Beeld en kleurgebruik spelen een belangrijke rol en denk ook na over een visuele bewegwijzering. De juiste plaatsing van de materialen bepaalt het succes van een MLP. De grootste vijand in deze is de aangeboren drang van bibliothecarissen te willen ordenen. Het is zaak je te verplaatsen in de gebruikers van met MLP: kinderen met een leesprobleem.

Download het inspiratiedocument
Scholing

Scholing

Veel bibliotheken zijn al jarenlang actief met een Makkelijk Lezen Plein (MLP). Sommigen zelfs al vijftien jaar. Probiblio ontwikkelde een workshop die ervoor zorgt dat je weer eens met een frisse blik naar MLP kijkt. Zeker ook interessante kost voor bibliotheken die veel nieuwe mensen in de front-office hebben gekregen!

Als je deze workshop volgt, krijg je inzicht in wat het MLP is, de waarde voor de doelgroepen (kinderen van acht tot twaalf met leesproblemen, ouders en scholen) en de beschikbare materialen. Hij is bedoeld voor bibliotheekmedewerkers (frontoffice) die zich via MLP willen inzetten voor kinderen met leesproblemen.

De workshop kan gegeven worden door een adviseur van Probiblio of door een gecertificeerde Open Boek-trainer of (oud)deelnemer aan de opleiding Leesplezier voor kinderen met een leesprobleem. Zij kunnen de presentatie en de handleiding gratis aanvragen via dwesseling@probiblio.nl.

Workshop MLP frontoffice
Monitor je eigen MLP

Monitor je eigen MLP

De MLP-monitor voor Frontoffice medewerkers is een handig instrument om je eigen Makkelijk Lezen Plein te evalueren en te verbeteren. Door de monitor in te vullen kom je langs alle aspecten van het MLP en zie je snel waar je verbeterpunten zitten. De monitor is opgebouwd rond een aantal deelonderwerpen. Door de monitor regelmatig in te vullen kun je verbeteringen zichtbaar maken doordat je scores beter worden.

Download de monitor
Leestips

Leestips

Makkelijk Lezen TiP25

Het gaat bij de Makkelijk Lezen TiP25 om boeken die aantrekkelijk, toegankelijk en uitnodigend zijn voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar die moeite hebben met lezen. Zo is er voor ieder wat wils: boeken met weetjes – strips – spannende of grappige verhalen – graphic novels – moppen – theaterleesboeken – luisterboeken – speciale ‘makkelijk-lezen’ boeken.

Bij het samenstellen van de Makkelijk Lezen TiP25 kiezen we voor recente boeken die goed verkrijgbaar zijn bij (kinder)boekwinkels, bibliotheken en uitgevers. In de Bibliotheek zijn de meeste boeken te vinden op het Makkelijk Lezen Plein (MLP). De Makkelijk Lezen TiP25 wordt samengesteld met medewerking van het Makkelijk Lezen Plein, een dyslexiespecialist, diverse kinderboekwinkels en uitgeverijen. Ook lezers, leerkrachten en ouders sturen ons tips.

De Makkelijk Lezen TiP25 verschijnt twee keer per jaar. Uitgebreide informatie over de boeken ook op www.makkelijklezen.nl en www.leesletters.nl

De TiP25 voorjaar/zomer 2018

De TiP25 najaar 2018

De TiP25 voorjaar 2019

Doorleeslijstjes

Het is altijd weer jammer, als een goed boek uit is. Want welke ga je nu lezen? Hiervoor ontwikkelde de deelnemers van de opleiding 'Leesplezier voor kinderen met leesproblemen in de Bibliotheek op school' doorleeslijstjes. Zo lees je gewoon lekker verder in een soortgelijk boek!

Titelbestanden

Soms is het prettig om alle MLP-titels van de afgelopen jaren bij elkaar te hebben en te gebruiken in de bibliotheek om de collectie weer helemaal op orde te maken:

Makkelijk Lezen TiP25 Doorleeslijstjes