Meertalige BoekToer-collecties nu ook voor 6-12 jaar

Sinds 2020 zijn via Probiblio meertalige BoekToer-collecties beschikbaar voor 0-6 jaar. Hiermee wordt aandacht voor meertaligheid in de bibliotheek gestimuleerd. Binnenkort zijn er ook meertalige BoekToer-collecties voor 6-12 te bestellen. Een  mooi moment om te onderzoeken of de collecties aan de vraag voldoen en hoe ze ingezet worden. Gebruiker van het eerste uur Jessica Dip, Programmamaker leesbevordering en digitale geletterdheid 0-4 jaar bij de Westfriese Bibliotheken, deelt haar ervaringen.

In 2019 ontstond het plan om te starten met meertalige BoekToer-collecties, om de aandacht voor meertaligheid te stimuleren. Zoals bekend is het vinden en bestellen van anderstalige jeugdboeken voor de bibliotheek niet eenvoudig. Begin 2020 kwamen via Probiblio de eerste collecties voor 0-6 jaar beschikbaar met daarin bekende prentenboeken in het Arabisch, Pools en Turks. Binnenkort zijn er nu ook meertalige BoekToer-collecties voor 6-12 jaar beschikbaar. 

Jessica: ‘Wij hebben de collecties opgenomen in ons jaaraanbod om ze onder de aandacht te brengen, maar tot nu toe slaan ze nog niet echt aan. We hebben een paar keer een BoekToer-collectie met prentenboeken in het Pools uitgeleend aan de kinderopvang, met leesuggesties en de flyer van Probiblio over meertaligheid voor pedagogisch medewerkers en ouders. We hebben zelf de Nederlandstalige versie van het betreffende prentenboek toegevoegd. Eén school was erg enthousiast over de BoekToer-collectie en heeft daarna zelf verschillende titels aangeschaft. Maar bij de meeste bleef het bij die ene keer en ik ben dan ook blij dat we niet zelf in een collectie hebben geïnvesteerd.‘

Gevraagd naar een verklaring geeft Jessica aan dat de onbekendheid met dit onderwerp nog groot is en onbekend maakt onbemind. Verder denkt zij dat kinderopvang en onderwijs er de meerwaarde nog onvoldoende van inzien. Toch brengt Jessica de collecties voortdurend onder de aandacht in de verwachting dat leerkrachten meertaligheid steeds meer als een verrijking gaan zien, in plaats van een probleem. Zij vindt het dan ook heel fijn dat ze in dit stadium gebruik kan maken van de meertalige collecties van Probiblio. Als tip geeft ze nog mee om ook de Nederlandse versie van een (prenten)boek in de collecties op te nemen.

Meer weten over meertaligheid?

Wil je meer lezen over meertalige BoekToer collecties en meertaligheid, kijk dan op deze pagina.

Lees hier de tips terug die leesconsulenten uitwisselden tijdens de Theeducatie over meertaligheid of volg op 13 juni het Webinar Meertaligheid en leesbevordering van Meertalig.nl.