Met jongeren bouwen aan zelfvertrouwen in lezen: 'Ze lezen namelijk wél'

Blog Interview Podcast Praktijkvoorbeeld Programmering Collectie
Gepubliceerd op 10 juli 2023

Door Karen Bertrams

In samenwerking met David Rozema en Bibliotheek AanZet

De Lonkende Leestafel ♥ Lonneke van der Ark, programmamanager collectie en Third place en Jaime Quant, programmacoördinator van de blauwe Kamer en de stadsbibliotheek in Dordrecht, De Bibliotheek AanZet. Een gouden combinatie, blijkt tijdens dit podcastinterview op de zolder van de bibliotheek AanZet. Over hete hangijzers, experimenteren, hoog inzetten, tops en flops, manga werelden, zelfvertrouwen in lezen en… ruimte maken.

Interview door Karen Bertrams en David Rozema.
Foto boven: Jaime Quant en Lonneke van der Ark, jongerenvloer AanZet, foto Karen Bertrams

In de oudste uitleenbibliotheek van Nederland werkte de eerste bibliothecaresse, staat nu de grootste mangacollectie van Nederland en bouwt een ondernemend team op een experimentele manier aan de bibliotheek van de toekomst. Nu nog in het prachtige historische pand aan de Groenmark in Dordrecht maar vanaf 2025 als heuse Third Place & space in een multifunctionele accommodatie aan de Spuiboulevard. We spreken twee zeer bevlogen experts en nieuwe sterren aan het biebfirmament die elkaar fenomenaal aanvullen in visie en daadkracht over onder andere collectie en programmering.

Lonneke & Jaime = collectie x programmering = meer

Sinds een jaar toont Lonneke haar skills in deze grote en diverse bibliotheek, gepokt en gemazeld in het boekenvak vanuit jarenlange ervaring in Fantasy boekhandel Het Verboden Rijk in Oosterhout en Paagman te Den Haag. Ze begon dan ook meteen met een herijking en inhaalslag in de opbouw en samenstelling van de collectie van AanZet, door actief hiaten op te sporen, avontuurlijk en proactief in te kopen en ruimte te maken voor nieuwe onderdelen door heldere keuzes. Dit combineert ze met een master boekwetenschap met specialisatie in middeleeuwse handschriften. Jaime komt vanuit media entertainment management en vindt het leuk om ‘dingen te organiseren, te bedenken, aan elkaar te praten, creëren, eigenlijk een beetje labratten met een voorliefde voor het experiment’. Als gebruiker van de bibliotheek had hij dusdanig veel ideeën dat hij er nu werkt en het mag gaan bewijzen.

‘Experimenteer en maak ruimte’

De Bibliotheek AanZet blinkt al jaren uit in ambitieuze beleidskeuzes en dito team-samenstelling. Deze verzameling bibliotheken van Drechtsteden tot Biblebelt met divers publiek en sfeer kiest voor maatwerk per vestiging, participatie en communitybuilding met publiek en een groei naar Third place met een hybride collectie en programmering. Het experiment kan daarbij nooit geschuwd en glunderend vertellen ze over een succesvolle misser in de vorm van een Halloweenfeest met 200 man verkleed publiek door uitstekende marketing maar een iets mindere flow in het programma. Dat is nu dus de 1.0 versie die zeker voor verbeterde herhaling vatbaar is.

Op alle fronten wordt gebouwd en gewerkt met bestaande en nieuwe communities, waarbij de bibliotheek altijd gastvrij, open en verwelkomend is, zo laagdrempelig mogelijk maar tegelijkertijd het verhitte debat of gesprek over hete hangijzers niet uit de weg gaand. En dat liefst met een zo divers mogelijk publiek, dat in deze regio ruim voorhanden is. De jongeren-doelgroep geniet prioriteit en vertrouwen, hun stemmen worden gehoord en versterkt en resoneren op hun podia (de Blauwe Kamer) en zeker ook in hun gloednieuwe en nu al grootste-van-Nederland- manga-collectie waar Lonneke zich sterk voor heeft gemaakt.

Zelfvertrouwen in lezen

Gouden inzicht is het werken aan zelfvertrouwen in lezen bij de jongeren, die jarenlang moesten varen op goedbedoelde maar slecht uitpakkende leestips van docenten, bibliothecarissen en ouders. Lonneke: ‘Laat ze zelf ontdekken wat en hoe ze graag lezen, dan ontwikkelt zich vanzelf de behendigheid om te navigeren en keuzes te maken in het te grote of juist te kleine aanbod.’ En Jaime merkt dat de behoefte om zich te uiten in spoken word, poëzie en nieuwe taalvormen groeit en dat de bibliotheek daarvoor bij uitstek een veilige en ook stimulerende omgeving is.

Luister meer!

Beluister als je geïnspireerd wil worden door Lonneke en Jaime de podcast, waarin ze je 55 minuten lang verbazen en verrassen met hun inzichten en vergezichten waar iedereen z’n voordeel mee kan doen! Met aan het eind een prachtig poëtische wrap up van het gesprek door Jaime.

Beluister het hele interview in de podcastaflering Een ommetje met … De Lonkende Leestafel

In 2024 bestaat de Bibliotheek AanZet 125 jaar en ze beloven dat het dak er dan afgaat! De Lonkende Leestafel is dol op dakloze bibliotheken en zeker van de partij.

Verder praten met Lonneke of Jaime kan altijd!

Over de Lonkende Leestafel

De Lonkende Leestafel is de community van ondernemende bibliotheekprofessionals. In deze interviewreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types.