Boost je leesclub-service met onze communicatietoolkit en kaartenset

Boost je leesclub-service met onze communicatietoolkit en kaartenset

Het is één van de meest gewaardeerde diensten van de bibliotheek: het beschikbaar stellen van boeken voor leesclubs. Met onze vernieuwde communicatietoolkit kunnen bibliotheken de mogelijkheden voor leesclubs nu nog beter onder de aandacht brengen, ook van nieuwe deelnemers. Ook is er nu de handige kaartenset 'Een Schitterend Gesprek', waarmee samen lezen nog leuker en interactiever wordt. 

In onze toolkit vind je diverse communicatiemiddelen die je in kunt zetten voor jouw bibliotheek. Uit onderzoek van Probiblio blijkt dat de opbouw van de leden van leesclubs voornamelijk bestaat uit vrouwen van 55 jaar of ouder. Het communicatieplan in de toolkit helpt je om leesclubs onder de aandacht te brengen bij verschillende doelgroepen. Met als resultaat zoveel mogelijk nieuwe gebruikers aantrekken voor leesclubs. Verder bevat de toolkit beeldmateriaal en teksten die je direct kunt gebruiken.

Handige kaartenset

Leesclub De Damescoupé uit Enkhuizen ontwikkelde een leuke manier om hen te helpen tijdens hun bijeenkomsten: een set met verdiepingsvragen. Bijvoorbeeld: 'Herken je jezelf in één van de personages en waarom?' Vanaf januari 2020 zal de kaartenset 'Een Schitterend Gesprek', met verdiepende vragen voor leeskringen en leesclubs in alle leeskringkoffers zitten. Bibliotheken kunnen de sets ook bestellen per vijf stuks voor €20,- via adviseur Leeskringen Carla Kouwen.

Meer ideeën en trends

Op maandag 25 november 2019 organiseerde Probiblio de bijeenkomst 'NIEUWE TIJDEN, NIEUWE LEESKRINGEN'. Met een gezelschap van dertig programmeurs, collectieadviseurs en servicemedewerkers spraken we in de Hortus Botanicus in Leiden over de potentie van leesclubs voor bibliotheken en vice versa. Hoe zorg je voor het behoud van bestaande leesclubs? Hoe ontwikkel je nieuwe diensten voor mensen die graag lezen in groepsverband? En hoe maak je nieuwe doelgroepen enthousiast?

Meer nieuws