Deel de podcast Media Ouders tijdens de Week van de Mediawijsheid!

Nieuws
Gepubliceerd op 10 oktober 2022

De Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november 2022) heeft als thema ‘Like en cancel’ en gaat over het stimuleren van sociaal gedrag online. Een thema waar de podcastserie ‘Media Ouders’, ontwikkeld namens de bibliotheek, naadloos op aansluit. Met onze vernieuwde communicatietoolkit deel je deze podcast eenvoudig namens je eigen bibliotheek met leden en online volgers. Zo kun je jonge ouders en professionals op een luchtige manier laten kennismaken met mediawijsheid.

In Media Ouders horen we hoe podcastmaker Marije haar 18-jarige zoon, die constant in een YouTube-werkelijkheid zit, niet kan bereiken. Heel irritant. Of moet ze daar niet over zeuren? Ze probeert antwoorden te vinden bij twee gezinnen van BN-ers: Daan Rot de Launay en haar inmiddels overleden man Jan Rot en het gezin van Özcan Akyol (Eus) en Anna van den Breemer.

De podcastserie bestaat uit vijf afleveringen en is te beluisteren via je favoriete podcastkanalen. Aflevering 4 gaat over likes, zelfbeeld en hoe je jezelf laat zien. En past daardoor extra goed bij het thema van de week van de Mediawijsheid.

‘Daan post al 11 jaar filmpjes en foto’s op social media over boeken en voorstellingen die ze leuk vindt. Hier zie je door de jaren heen steeds meer van het persoonlijke leven van de familie Rot. Wat doet dat met de kinderen, welke positieve maar ook negatieve reacties krijgen ze daarop en waarom wordt dochter Elvis onzeker van Tinder en de UnFollowers app? Anna en Eus zijn zich heel bewust wat ze wel en niet kunnen posten op de socials. Een foto van Mia met een tablet staat garant voor negatieve reacties. Social media zorgt soms voor druk en sociale competitie, hoe doen andere ouders dat toch?’

Beluister aflevering #4 op Spotify >>

3 tips voor het delen van de podcastserie ‘Media Ouders’

  1. Maak ‘Media Ouders’ zichtbaar in jouw bibliotheek met de posters en flyer met daarop een QR-code. Je vindt deze en andere materialen in de communicatietoolkit
  2. Maak een luisterhoekje met kleine tentoonstelling rondom het thema en maak de podcast zo onderdeel van je collectie. Een voorbeeld is de wonderfoon in de Westfriese bibliotheek, die opgeslagen mp3-bestanden afspeelt. Een ander voorbeeld is het luisterhoekje door kinderpodcasts.nl, een splitter waarop verschillende koptelefoons en audiodevices zoals een tablet/telefoon kunnen worden aangesloten.
  3. Geef ‘Media Ouders’ als luistertip mee in je eigen nieuwsbrief en op je sociale mediakanalen. Zie de communicatietoolkit voor banners en voorbeelden voor verschillende kanalen.

Klik hier voor meer informatie over de podcast ‘Media Ouders’.