Probiblio zoekt een Functioneel beheerder

Probiblio zoekt een Functioneel beheerder

Ben jij een ervaren functionele beheerder die de 39 bibliotheken in ons werkgebied wil helpen bij het dagelijks gebruik van het Wise-bibliotheeksysteem? Dan zoekt Probiblio jou!

 • 32 - 36 uur per week
 • Jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband
 • Salaris afhankelijk van opleiding en ervaring (indicatie: schaal 8/9 cao Openbare Bibliotheken)
 • Standplaats Hoofddorp en thuiswerkmogelijkheden

Wat doen we bij Probiblio?

Probiblio werkt voor en mét de openbare bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Dat zijn 39 organisaties met samen 378 vestigingen in 98 gemeentes. De openbare bibliotheek is een toegankelijke plek waar iedereen terecht kan voor cultuur, kennis en studie. Wij willen ervoor zorgen dat de bibliotheken er morgen sterker voorstaan dan vandaag. Daarom kunnen zij bij ons terecht voor ondersteuning en advies bij hun bedrijfsvoering. Praktisch én strategisch. Of het nu gaat om digitalisering, het personeel, marketing, of om de collectie of programma's voor mediawijsheid en educatie.

Vanaf 2021 werken we op basis van de Netwerkagenda. Die zorgt voor versterking en verbinding en geeft de branche een gezamenlijke focus. Probiblio heeft dit vormgegeven in vijf opgaven. De komende jaren groeit Probiblio verder door naar een ondernemende en innovatieve kennis- en netwerkpartner. Wil jij daar je bijdrage aan leveren?

Jouw rol

Als functioneel beheerder ben jij samen met jouw collega’s hét aanspreekpunt en zorg je voor de verbinding tussen het Wise-bibliotheeksysteem en de bedrijfsvoering van bibliotheken. Met jouw kennis en communicatieve vaardigheden weet je de gebruikers van het bibliotheeksysteem uitstekend te adviseren en te ondersteunen. Je onderhoudt hiervoor contacten met leveranciers, specialisten en gebruikers. Met een scherpe analyse zorg je voor de juiste oplossingen bij incidenten en draag je bij aan het continu verbeteren van de dienstverlening. Je vertaalt de behoefte van de gebruikers naar nieuwe functionaliteiten. Je ben accuraat en scherp op de juistheid en volledigheid van de gegevens en instelling in het Wise-systeem.

Hoe doe je dat? Onder andere door:

 • Meldingen te behandelen en de impact en urgentie vast te stellen van binnenkomende vragen en serviceverzoeken;
 • Opdrachten uit te zetten naar de leverancier van het Wise-systeem en deze te bewaken;
 • Het inrichten van het Wise-systeem en zorgen voor de correcte en actuele gegevens;
 • Het informeren van de gebruikers over nieuwe ontwikkelingen via nieuwsbrieven, gebruikersoverleggen en het up to date houden van de handleidingen in de online-leeromgeving BibliotheekWijzer.

Je gaat werken met enthousiaste en betrokken collega’s in het team Automatisering & Digitalisering. Wij doen ons best om het onmogelijke mogelijk te maken voor onze bibliotheken! Ons team van 13 enthousiaste collega’s zet zich dagelijks in om de bibliotheken te ondersteunen. In jouw rol van functioneel beheerder ga je werken met het Wise-systeem. Dit is een complex modulair bibliotheekautomatiseringssysteem dat openbare bibliotheken en scholen ondersteuning biedt voor onder andere collectiemanagement, uitleenprocessen en financiën. Het Wise-systeem is gekoppeld aan landelijke catalogi, lokale bibliotheekwebsites, randapparatuur in de bibliotheken en het interbibliothecaire leenverkeer in heel Nederland.

Wat vragen we van jou?

Je wilt een bijdrage leveren aan het succes en de toekomst van openbare bibliotheken. Dat kan je omdat je accuraat en analytisch bent en een zelfstandige werker (en tegelijkertijd ook een goede teamspeler).

Jij hebt/bent:

 • HBO denk- en werkniveau;
 • Minimaal 2 jaar ervaring als functioneel beheerder;
 • Kennis en ervaring met bibliotheken is een pré;
 • Vrolijk, klantvriendelijk en zeer servicegericht;
 • Flexibel, proactief en resultaatgericht;
 • Communicatief vaardig en kan goed luisteren.

Werken bij Probiblio

Midden in de Randstad werkt ons brede team van adviseurs en specialisten samen. Ieder vanuit zijn eigen expertise en ervaring, maar elk met dezelfde drive: bouwen aan sterke bibliotheken. Werken in zo'n sector is dynamischer dan je misschien zou denken. De bibliotheek ontwikkelt zich, en dat maakt onze activiteiten heel divers.

Wat vinden we belangrijk in ons werk? Vrijheid om je eigen werk in te richten en flexibel te werken. Een gezonde privé-werk balans. Kansen om je te blijven ontwikkelen, goede opleidingsmogelijkheden. Uiteraard ontvang je van ons een laptop, telefoon, vergoeding van jouw bibliotheeklidmaatschap en een fijne thuiswerkplek. En tot slot, onze open en vriendelijke sfeer – zélfs nu we vanuit huis werken.

Bibliotheken maken programma’s en collecties voor iedereen, dat doen wij ook – ongeacht leeftijd, geaardheid, afkomst of fysieke gesteldheid. Die diversiteit zien we graag in onze organisatie terug. Daarom nodigen we ook iedereen uit te reageren.

Reageren

We zien je reactie graag vóór 10 februari 2023. Stuur je cv en motivatie naar vacature@probiblio.nl, ter attentie van Roger van der Wal, met vermelding van de functietitel. Gesprekken plannen we vanaf 13 februari 2023.

Vragen? Bel dan Roger van der Wal, Afdelingshoofd Automatisering & Digitalisering: 06-12984563 of mail naar rvdwal@probiblio.nl.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen we niet op prijs.

Meer nieuws