Poëzieweek 2024: laat je alvast inspireren

Blog
Gepubliceerd op 25 september 2023
Probiblio medewerker Karen Bertrams

Door Karen Bertrams

De Poëzieweek is ieder jaar weer het grootste poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Overal verschijnt poëzie, zeker ook in de bibliotheek. Verras je leden en bezoekers met de inspirerende voorbeelden. De Poëzieweek 2024 met als thema ‘Thuis’ vindt plaats van 25 tot en met 31 januari.

Campagnemateriaal

De Poëzieweek is het ideale moment om in de bibliotheek aan de slag te gaan met poëzie.

Bestel via de mail voor 10 november het campagnemateriaal voor je bibliotheek, bestaande uit ansichtkaarten en poëzieposters rond het thema ‘Thuis’, om je bezoekers straks te verrassen met inspirerende poëzie.

Weesgedichten

Weesgedichten! Misschien heb je ze rondom de Poëzieweek 2023 al voorbij zien komen: een bonte stoet van Weesgedichten van 100 dichters in Vlaanderen. Bewoners met een raam aan de straat adopteerden via de bibliotheek een gedicht en verrijkten zo duizenden ramen in de publieke ruimte met poëzie. Lees hier hoe Nederlandstalige bibliotheken in Vlaanderen en Brussel werden aangemoedigd om samen alle straten om te toveren tot één mooie poëziebundel. Maak je interesse kenbaar als jullie bibliotheek geïnteresseerd is om ook mee te doen. Mogelijk start er een Nederlandse editie eind dit jaar voor Poëzieweek 2024 (pilot) of voor de editie 2025. Bekijk hier het filmpje over Weesgedichten van Wouter van Heiningen, directeur van Bibliotheek de Plataan.

MUGzines

MUGzines is het kleinste, leukste en meest eigenzinnige poëziemagazine van Nederland en Vlaanderen. In dit speciale nummer vind je gedichten van bekende en minder bekende dichters, aangevuld met illustraties van een kunstenaar. En altijd op de achterkant een Luule, een kort puntig gedicht. Deel deze speciale MUGzine uit tijdens de Poëzieweek in januari 2024 en laten we met elkaar poëzie onder de mensen brengen.

Bestel bij Probiblio via evenementen@probiblio.nl voor 15 december gratis een MUGzines pakket in eenheden van 100 stuks (max. 500 per bibliotheek) o.v.v. MUGzines Poëzieweek 2024. Geef hierbij de gewenste aantallen en het afleveradres aan. In januari worden de pakketjes aan de bestellende bibliotheken verstuurd.

Aan de slag met Wolk

Laat gedichten tot leven komen in de bibliotheek met de vernieuwde app Wolk. Bezoekers kunnen met behulp van de app door een virtueel museum vol poëzie wandelen. Woorden zweven door de lucht en gaan een spannende interactie met je aan. Zo sta je ineens in een wolk van poëzie. Bibliotheken kunnen kosteloos gebruikmaken van de app Wolk, het bijbehorende lesprogramma en de toolkit met handige materialen. Lees hoe jij met Wolk aan de slag kan in de bibliotheek.

Bedenk een leuke activiteit voor in de Poëzieweek

Op poezieweek.com groeit in de komende periode de lijst met vele activiteiten die verspreid over Nederland en Vlaanderen worden georganiseerd. Organiseer ook een activiteit voor of met enthousiaste leden en bezoekers, zoals een dichtwedstrijd of poëziespeurtocht of -wandeling. Of boek een dichter via de Schrijverscentrale, tegen een gereduceerd tarief. Organiseer je een activiteit, vergeet die dan niet aan te melden.