Start Poëzieweek: bibliotheken adopteren 'weesgedichten'

Nieuws
Gepubliceerd op 25 januari 2024

Tijdens de Poëzieweek (25 t/m 31 januari) hebben verschillende bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland ‘Weesgedichten’ geadopteerd: gedichten rond het thema ’thuis’ die een plekje zochten om te schitteren. Handletteraars trekken langs de ramen om ze daar tijdelijk op aan te brengen.

De Weesgedichten zijn een selectie van 100 Nederlandstalige gedichten van een diverse groep meer of minder bekende Vlaamse en Nederlandse dichters. Met de slogan ‘Weesgedicht zkt Adoptieraam’ bieden lokale bibliotheken in Vlaanderen, Brussel en Nederland de Weesgedichten aan ter adoptie.

AdoptieouderEdithKwakernaakbijEennieuwestad title=
In Rotterdam werd Edith Kwakernaak zo ontroerd door het gedicht ‘Een nieuwe stad’ van Wout Waanders, dat ze het adopteerde voor haar raam.

Iedereen met een raam aan de straat kon gratis een Weesgedicht adopteren via de bibliotheek. Handletteraars schrijven ze met afwasbare stift op de ramen. Zo komt de poëzie letterlijk bij de mensen thuis en worden tien- tot misschien wel honderdduizenden voorbijgangers bereikt.

Weesgedichten leveren bijzondere verhalen en inspiratie op

In Den Haag werd bewoner Michel Antonisse geïnspireerd door de Weesgedichten en de bibliotheek. Antonisse is laaggeletterd en schrijft gedichten over zijn gevoelens en wat de bibliotheek voor hem betekent. Hij heeft een aantal pakkende gedichten geschreven. Eén ervan, ‘De Bibliotheek’ werd aangebracht op zowel Bibliotheek Haagse Hout als Bibliotheek De Escamp.

“Ik vind dat er niet genoeg aandacht kan zijn voor lezen in het algemeen en poëzie in het bijzonder! Geen dag zonder gedicht zeg ik altijd maar. Dat gun ik iedereen. Het leuke van Weesgedichten is dat je op onverwachte plekken geconfronteerd wordt met poëzie.”
Erna Staal

Directeur van Bibliotheek Gouda

Voor het eerst in Nederland

In België bestaat Weesgedichten nu voor het vierde jaar. Voor Nederland is dit het eerste jaar dat we meedoen. In de Lage Landen (België en Nederland samen) worden deze editie maar liefst 4695 Weesgedichten aangeboden via 180 bibliotheek- vestigingen. 484 gedichten werden in Nederland geadopteerd en zo is de winkelstraat omgetoverd tot een bewandelbare dichtbundel.