Barbie stelt nooit teleur

Blog Programmering Collectie
Gepubliceerd op 17 oktober 2023

Door Karen Bertrams

Barbie en de bibliotheek: die gaan beter samen dan je misschien zou verwachten. De reizende expositie Black Barbie Bieb van schrijfster Mylo Freeman is in ’23 en ’24 al in 18 bibliotheken te zien. Drie Barbie collectionista’s vertellen wat Barbie zo aantrekkelijk maakt én hoe ze de hype inzetten in de bibliotheek.

Barbie was altijd al hot in de levens van deze drie Barbie-collectionista’s, maar in 2023 kon niemand meer om haar heen door de Barbie-film en de succesvolle lancering van de Black Barbie Bieb. Een reizende expo van de mooiste Black Barbies van kinderboekenmaker Mylo Freeman, begonnen in de Airport Library op Schiphol en in ’23 en ’24 al te zien in 18 bibliotheken in Nederland. “Het liefst wil ik de hele dag naast de vitrines blijven staan om reacties van het publiek op te vangen, je hebt zulke leuke gesprekken en heel vaak de opmerking ‘heb jij die zelf gemaakt?’. Iedereen kent Barbie, heeft er herinneringen aan en vindt er iets van,” zegt Mylo.

We ontmoeten drie stralende verzamelaars in een kleedkamer van Tivoli-Vredenburg voor de opname van de podcast ‘Probiblio maakt een ommetje met’: Annemiek Hillebrink, publieksmedewerker en adviseur collectie bij Forum Groningen, Mylo Freeman, auteur en illustrator van prentenboeken en Pascale van Zuilen, manager publieke dienstverlening bij West- Brabantse bibliotheken. Ze zien er zo gelukkig uit “omdat Barbie een jarenlange liefde is die nooit teleurstelt!” aldus Pascale.

schrijfster Mylo freeman met haar barbies
Mylo Freeman

“We zijn een functie, geen gebouw”

Bij ‘De Kringloper’ in Roosendaal is Pascale dan ook Chef Barbie. Aanjager, doener, denker en dromer, zo afficheert ze zichzelf. Bij een open zondag in Bergen op Zoom met als thema ‘De Rode Loper’ mocht Barbie niet ontbreken en organiseerde Pascale een inloopspreekuur in de bibliotheek waar mensen hun poppen konden inbrengen, waar ze van alles over kon vertellen. Iedereen kreeg een certificaat mee met gegevens over hun Barbie. “Het heeft me geleerd dat je rondom allerlei thema’s je podium kan pakken als bibliotheek. Ik ben namelijk een functie, geen gebouw. Ik zou het liefst met die Barbies of welk thema dan ook de markt op gaan, we kunnen overal programmeren, we moeten erop uit!”

Annemiek is heel trots op de mooiste bibliotheek met ook nog eens de leukste jeugdafdeling van de wereld, het iconische Forum Groningen. “Ik ga behalve over de collectie ook over het vullen van de vitrines in Wonderland (0-15). Ik probeer altijd aan te sluiten bij thema’s waar we mee bezig zijn. Tijdens onze ‘Game On’ expo vulden we ze met allerlei (vintage) speelgoed en computers. Ook de prachtige Black Barbies van Mylo, met de prentenboeken over Prinses Arabella, uitgegeven in zeven talen deden Groningen aan, een supercombinatie met de vertoning van de Barbie film in een speciale editie van onze Rooftop Cinema.”

“Iets verzamelen heeft iets ondeugends.”

Mylo: “Verzamelen begint vaak vanuit een frustratie uit de jeugd, hoor ik wel vaker, maar bij mij was het de mooie strenge Barbie op het dressoir van mijn oma waar alleen naar gekeken mocht worden. Toen mijn dochter later met een schoenendoossurprise met een witte en zwarte Barbie thuiskwam begon bij mij de fascinatie voor getinte Barbies. Dat heb ik geweten, ik denk dat ik er nu zo’n 140 heb. Iets verzamelen heeft ook iets ondeugends. Zoals het besmuikte schuldgevoel bij nieuwe aankopen; als mijn man vraagt “hee, is dit een nieuwe?”, wijst hij gelukkig stelselmatig de verkeerde aan, waardoor ik naar waarheid kan zeggen “nee joh, die heb ik al heel lang.”

“Op dit moment zijn mijn kostbaarste bezittingen de toevallige vondsten,”zegt Pascale. Op een rommelmarkt verwierf ze een Superstar PJ Barbie voor € 2.- “Het meisje wilde er € 1.- voor, maar ik wist dat ie wel 350 dollar (nu nieuw 700!) waard was. Om mijn gewetensnood te sussen gaf ik haar € 2. En liep ik met een beetje bezwaard hart weg, maar zij was heel blij!”

Annemiek heeft voor haar collectie nooit iets op braderieën en kofferbaksales gevonden, zij moet het hebben van Marktplaats en E-Bay: “De invoerrechten zijn superduur! Barbie is ook wel een beetje een community op dit soort platforms, ik kom Mylo er ook regelmatig tegen.” “Ja, dat is dan meestal aan het eind van het jaar als de royalties van mijn uitgeleende bibliotheekboeken betaald worden, dan mag ik iets moois uitkiezen van mezelf.”

David kleiner
David, de zoon van Mylo met zijn body double Ken

Rock chick barbie

Samen hebben ze tijdens het collectioneren van hun verzamelingen veel kennis opgedaan, allerlei termen van periodes en Barbie-types vliegen je om de oren; Lilli, de Duitse voorloopster van Barbie, Colored Francie, Quick curl Skipper (met geblokte roze jurk), Integrity Dolls voor volwassenen, Mod Hair Ken (de knapste).

Toch is kennisdeling in de bibliotheek niet het belangrijkste. “Mijn grote motivatie is om het plezier te delen,” zegt Mylo. De bibliotheken hebben een belangrijke rol gespeeld in het programmeren van workshops rond haar prentenboeken over het Prinsesje Arabella, het eerste zwarte prinsesje in dat haar opwachting maakte in een prentenboek, gewoon omdat het moest. “Diversiteit en inclusie staan nu nadrukkelijker op de agenda’s, maar biebs waren hierin nu eens voorlopers, om daar gevoel en oog voor te hebben.”

De aandacht voor Barbie heeft Pascale wel verrast. “Ik ben in tv-programma’s geweest, drie keer met een hele pagina in de krant, volgend jaar is Barbie 60 en door de populariteit wordt het lastiger pareltjes te vinden. Maar voor het verzamelen ben ik volledig de schaamte voorbij en deel ik het met iedereen, ook met mijn collega’s in de hoop dat ze iets hebben liggen…”

Annemiek: “Bij mij snapten mensen het niet, dat ik Barbie’s verzamelde, omdat ik bekend sta als rock chick, omdat ik altijd naar hard  rock concerten ga, meestal geheel in zwart.” Niet gehinderd door haar stoere imago doet ze gerust haar Barbie’s in bad en kamt en hydrateert ze hun haar om ze te laten shinen als nooit tevoren.

Annemiek Hillebrink
Annemiek Hillebrink

We eindigen met 3 Barbie-vragen die zo in een Barbie-Pubquiz kunnnen: Wie was de eerste zwarte ontwerpster bij Mattel in 1976, wat is de officiele voor-middel-achternaam van Barbie en wie is Francie in de Barbie familie? Wie het weet hoort ook bij de Barbie-bieb community, en anders luister je lekker de podcast.

De Lonkende Leestafel verlangt al naar deel 2 van de ‘Barbie wordt 60’ podcast. Vragen aan de collectionista’s zijn welkom en verder praten met Pascale, Mylo en Annemiek kan altijd!

Pascale van Zuilen
Pascale van Zuilen

De Lonkende Leestafel is de community van ondernemende bibliotheekprofessionals. In deze interviewreeks gaan we in gesprek met avontuurlijke types. 

Meer Lonkende Leestafel interviews