Probeer nu uit: Speaksee, AI-tool om spraak mee om te zetten naar tekst

Blog
Gepubliceerd op 28 november 2023
Probiblio medewerker Karen Bertrams

Door Karen Bertrams

Jari Hazelebach, oud-deelnemer van de Masterclass Van Droom naar Doel is Doen, is Speaksee gestart. Speaksee is een apparaat dat middels AI binnen één seconde spraak omzet naar tekst, in een verschillende kleur per persoon. De tool is nu beschikbaar om uit te proberen in de bibliotheek.

Jari werd geïnspireerd doordat zijn beide ouders doof zijn. Speaksee is een apparaat dat middels AI binnen één seconde spraak omzet naar tekst, in een verschillende kleur per persoon. Het apparaat kan ook in 40+ talen vertalen. Zo kunnen doven, slechthorenden en anderstaligen volwaardig participeren en overal volgen wat er wordt gezegd.

Kans voor de bibliotheek

In de bibliotheek kan Speaksee veel meer toegankelijkheid bieden voor doven, slechthorenden en anderstaligen bij het volgen van verscheidene programma’s zoals evenementen, cursussen, workshops, maar biedt ook ondersteuning bij servicepunten én kan een leertool zijn voor taalcursussen. Speaksee is bijvoorbeeld bij de gemeente Rotterdam met succes ingezet om in gesprek te komen met gevluchte Oekrainers, omdat er gewoonweg te weinig tolken waren op dat moment.

Bekijk een video en zie wat Speaksee doet

De invoer- en uitvoer taal kan per microfoon worden ingesteld waardoor alle gespreksdeelnemers de eigen taal kunnen spreken en in de eigen taal kunnen lezen wat er wordt gezegd. Met deze installatie kunnen bibliotheekmedewerkers feilloos communiceren met anderstaligen. Ook tijdens taalcursussen is met de inzet van Speaksee een constante feedbackloop tussen het gesproken woord in het Nederlands en de tekst in eigen taal. Dit is bevorderlijk voor de taalontwikkeling.

“Het lijkt wel de translator van Star Trek!”

Een gebruiker

Uitproberen?

Als jouw bibliotheek interesse heeft, neem dan contact op met Speaksee.