Samen herdenken én vieren: Bibliotheek Gooi+ zet Keti Koti op de kaart

Interview Praktijkvoorbeeld Programmering
Gepubliceerd op 05 mei 2025

Door Karlijn van Oirschot

In samenwerking met Bibliotheek Gooi+

Voor het eerst organiseerde Bibliotheek Gooi+ in 2024 een programma rondom Keti Koti. In een regio waar de herdenkingsdag tot dan toe nauwelijks aandacht kreeg, althans zo schreef een regionale krant, bood de bibliotheek een waardevolle eerste editie richting bewustwording, inclusie en dialoog. Wat ging goed, wat kan beter en wat zijn de plannen voor 2025? Anne Haak, medewerker Informatie en Programmering bij Gooi+ vertelt.

Waarom Keti Koti en hadden jullie doelen?

Dat Keti Koti in het Gooi nauwelijks op de agenda stond, was voor Bibliotheek Gooi+ een reden om in actie te komen. “We wilden af van het idee dat Keti Koti alleen zou moeten worden gevierd door de Surinaamse of Antilliaanse gemeenschap. Het is onze gezamenlijke geschiedenis,” vertelt Anne Haak, medewerker Informatie en Programmering Volwassenen en Young Adults.

Een krantenkop uit 2023 – “Keti Koti staat nauwelijks op de agenda in het Gooi. ‘Er zijn ook weinig Surinamers hier’” – zette de bibliotheek extra aan het denken. “Zelfs als dat waar zou zijn, dan nog is dat geen excuus om niets te doen. Slavernijgeschiedenis gaat ons allemaal aan.”

“De afschaffing van de slavernij is geen geschiedenis van een ander, dit is van ons allemaal en moeten we samen herdenken en vieren!”
Anne Haak

Bibliotheek Gooi+

De bibliotheek stelde heldere doelen: bewustwording en verbinding. “Veel mensen weten niet precies wat Keti Koti inhoudt. Ons hoofddoel was vooral bewustwording, door op een goede manier deel te nemen aan een activiteit.  Door er aandacht aan te besteden, wilden we kennis delen en ontmoetingen mogelijk maken. De dialoog tussen mensen met verschillende achtergronden stimuleren en mensen dichter bij elkaar brengen” zegt Anne.
Daarnaast was het programma ook een manier om nieuwe doelgroepen en een meerstemmig publiek aan te spreken. “We hechten veel waarde aan het idee van de bibliotheek als Third Place: een plek waar iedereen zich welkom voelt, los van afkomst, leeftijd of religie.”

Hoe zag het programma eruit?

Het hart van de bijeenkomst bestond uit een lezing van schrijfster Vivian Tevreden over haar boek Ma Yenko, gevolgd door een gesprek tussen Vivian Tevreden en Olivia Read. Olivia is eigenaresse van een lokaal Surinaams-Caraïbisch restaurant. Zij zorgde voor een gezamenlijke maaltijd: gratis heri heri, klaargemaakt door Olivia in het kader van de landelijke ‘Free Heri Heri For All’ campagne. “De sfeer was warm en open. Bezoekers waren nieuwsgierig en raakten met elkaar in gesprek,” blikt Anne tevreden terug.

Dankzij deelname aan de pilot ‘Meerstemmig publiek bereiken’ via Probiblio kreeg het team bovendien ondersteuning van social designers. “Zij hielpen ons scherp krijgen wie we precies wilden bereiken en deden een waardevolle omgevingsverkenning, een lijst met mogelijke interessante samenwerkingspartners.” De bibliotheek werkte samen met diverse partners, zoals Uitgeverij HENS en het Filmhuis Bussum die de documentaire ‘Alledaagse waardigheid’ in de middag toonde. Ze kwamen ook in contact met Stichting d’ONS, die graag als partner wil aansluiten bij de volgende editie. “Door de pilot ‘Meerstemmig publiek’ hebben we een goede basis, waar we dit jaar mee verder kunnen. Ook groeit ons bereik en bereiken we naast het vaste publiek ook mensen die anders niet snel naar de bibliotheek zouden komen.”

Belangrijke inzichten en een vooruitblik!

Toch waren er ook leerpunten. “De voorbereiding kostte veel tijd. In het vervolg beginnen we nóg eerder, zeker met het verkennen van de omgeving en het benaderen van partners,” adviseert Anne aan collega bibliotheken.

Na een geslaagde eerste editie volgt er zeker in 2025 een tweede Keti Koti in Bussum. “We sluiten opnieuw aan bij Free Heri Heri For All en gaan weer samenwerken met Olivia Read. De maaltijd was zo’n groot succes! Dit keer willen we wel het accent iets meer leggen op het vieren. Er komt een lezing over Caraïbisch eten, familierecepten en de betekenis van voedsel in slavernijtijd. Eten verbindt. En ‘samen’ eten verlaagt de drempel om echt het gesprek met elkaar aan te gaan.”Met deze eerste Keti Koti laat de Bibliotheek Gooi+ zien hoe je als bibliotheek een voortrekkersrol kan spelen in maatschappelijke bewustwording en verbinding. Deze eerste editie was een goede start en smaakt duidelijk naar meer.

Wil je na het lezen van dit interview meer informatie of ook aan de slag? Neem contact op met Noor Kuipers voor programmering voor volwassenen. Of neem contact op met Karlijn van Oirschot voor het project Meerstemmig publiek bereiken.

Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!