Streef naar een kwaliteitsslag bij samenwerking met scholen'

Blog Educatie Strategie en beleid
Gepubliceerd op 14 februari 2023

Door Dia Wesseling

Samenwerken met het onderwijs is een uitdaging. Er zitten veel haken en ogen aan en het beste advies is dan ook om te leren door te doen. 12 teamleiders Educatie gaven tijdens de bijeenkomst op 10 januari antwoord op de vraag: ‘Als je opnieuw kon beginnen, hoe ziet de nieuwe structurele samenwerking met het onderwijs er dan uit?’ Ook deelde Ellen Otten, manager educatie van Bibliotheek Waterland, hun geleerde lessen én tips om het anders te doen.

Maaike Verhoeven (HRD-adviseur Probiblio) startte de middag met een toelichting op het model Richten – Inrichten – Verrichten. Dit INK-model is een hulpmiddel om de organisatie in kaart te brengen en gestructureerd te kijken naar wat goed gaat en wat beter kan.

Ellen Otten (manager educatie Bibliotheek Waterland) werd geïnterviewd door Geert-Jan Davelaar (adviseur educatie Probiblio) over haar situatie met betrekking tot Richten – Inrichten – Verrichten. Sinds 10 jaar werkt de bibliotheek samen met scholen met de aanpak de Bibliotheek op school (dBos). Tot voor kort was dat vooral vraaggericht, nu is Ellen meer op zoek naar een kwaliteitsslag. De ambitie is om veel meer scholen aan te sluiten door de uitbreiding van het werkgebied en allerlei subsidiemogelijkheden. Subsidies zijn welkom, maar hoe doe je het op lange termijn?

Samen met Geert-Jan en Ellen formuleerden de aanwezigen aan de hand van 3 vragen adviezen oover samenwerken. Hiermee kunnen collega’s van andere bibliotheken in de eigen organisatie in kaart brengen wat er goed gaat en beter kan.

1. Richten (bedenken waar je heen wilt)

De missie van de bibliotheek is ‘gelijke kansen voor iedereen’, met een focus op tegengaan van laaggeletterdheid. Hoe ga je om met verschillende gemeentes, die deze missie beamen, maar ook eigen prioriteiten stellen?

2. Inrichten (organiseren van processen en structuren)

Hoe laat je mensen met verschillende ambities en vaardigheden als één team samenwerken en zich ontwikkelen? Hoe kunnen we met ervaren en nieuwe leesconsulenten de overgang maken van het uitvoeren van lessen op de scholen naar het samenwerken met leraren?

3. Verrichten (doen wat bedacht is)

Leesconsulenten zijn allemaal in dienst met contracten. Hoe verdeel je taken, prioriteiten en vaardigheden van leesconsulenten bij de scholen? En hoe bepaal je hoeveel uur er per school nodig is (wat is de behoefte van de school) met hoeveel uren de leesconsulent in contract heeft (wat zijn de behoeftes van de medewerker en bibliotheek)? Hoe zorg je hierbij voor een goede balans tussen het geven van vrijheid, en het sturen op uniformiteit en kwaliteit?

Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!