Toolkit BiebBouwers Minecraftchallenges

Toolkit
Gepubliceerd op 20 april 2020

De ‘BiebBouwers’ zijn kant-en-klare Minecraftopdrachten die de bibliotheek gratis aan kinderen thuis kunnen aanbieden.

Challenge #1: Bouw een Romeins fort!

In de eerste Minecraftchallenge draait het om het bouwen van een Romeins fort, een Castellum.

Challenge #2: Bouw een waanzinnige boomhut!

In de tweede Minecraftchallenge kunnen jullie van ons de boom in, want we bouwen een waanzinnige boomhut!

Challenge #3: Bouw een scheepswrak!

In de derde Minecraftchallenge duiken we voor de Zuid-Hollandse kust het water in, op zoek naar 17e-eeuwse scheepswrakken. In 1653 vond een enorme zeeslag plaats tussen Engeland en De Republiek der Nederlanden. Voor het Zuid-Hollandse kunstplaatsje Ter Heijde zonken talloze oorlogsschepen. Bij deze challenge roepen we deelnemers op zich voor te stellen hoe zo’n 17e-eeuws scheepswrak eruitziet.

Challenge #4: Bouw de bibliotheek van de toekomst!

Demira van Vaals is pas afgestudeerd en (in haar eigen woorden) “nu al de beste architect van op zijn minst de wereld”. Toch heeft ze wat moeite met haar nieuwste opdracht: het bouwen van een supermoderne bibliotheek. En dus schakelt ze de hulp in van de BiebBouwers! Hoe vinden zij dat de bibliotheek van de toekomst eruit moet komen te zien?

“Ruim twee weken heeft Rehan intensief gebouwd aan zijn hypermoderne bieb. […] Wat hij het leukst vindt aan het bouwen met Minecraft? De creativiteit!”

zwijndrecht.info

Challenge #5: Bouw een bunker van de Atlantikwall!

Voor deze challenge hebben we ons laten inspireren door het thema van de Kinderboekenweek én de herdenking van 75 jaar vrijheid in 2020. We vragen deelnemers zich te verdiepen in de Atlantikwall, de 5000 kilometer lange verdedigingsline langs de kust van West-Europa. Aan de hand van het verhaal van een verzetsstrijder leren ze hoe zo’n bunker gebruikt en vooral gebouwd werd. Ook besteden we aandacht aan het informatieve kinderboek ‘Toen het oorlog was, 1939-1945’, dat is bekroond met een Zilveren Griffel.

Challenge #6: Bouw je Super Chillplek!

Dat is even wennen: in het kader van de Week van de Mediawijsheid gooien de BiebBouwers de computer aan de kant en gaan lekker knutselen! We nemen je mee op reis door je hoofd. Je gaat fantaseren over waar jij het liefst chillt. Waar kom jij tot rust en voel je je het gelukkigst? Dat kan echt overal zijn: op een bergtop, op een wolk, in een ruimteschip of in de tent op de camping. Die plek ga je nabouwen met échte spullen en materialen. Dus geen Minecraft, maar Lego, Kapla, dekens, kussens, klei, marsepein… Alles mag! Cool toch!?

Challenge #7: Bouw een vuurtoren voor een BN’er!

Je kent vast het prachtige boek ‘Lampje’ van Annet Schaap. Nou, de vuurtoren uit het boek is dus verkocht aan een Bekende Nederlander. Maar we weten niet wie! Wat we wel weten, is dat de vuurtoren van Lampje en Augustus wordt gesloopt. Aan de BiebBouwers nu de taak om een bijzondere vuurtoren te bouwen naar de wensen van een BN’er naar keuze. Hoe zou de vuurtoren van Enzo Knol eruitzien? Of wat dacht je van Freek Vonk? En dan moet ie ook nog eens écht branden en bewegen. Een mooie uitdaging voor de BiebBouwers!

Challenge #8: Bouw een piramide waarin je je nooit verveelt!

Stel je eens voor dat je in een piramide woont vol geheime kamers, doolhoven en lange gangen waarin je je nooit zal vervelen. Hoe ziet die piramide er van binnen uit? Jij mag het zelf bepalen tijdens deze BiebBouwers Minecraftchallenge! En je raadt vast wie de inspiratie voor deze challenge is…? Juist, ‘Dummie de mummie’ van Tosca Menten! Door elke basisscholier stukgelezen en door deelnemers aan ons onderzoek voorgesteld als onderwerp van een nieuwe challenge.

Challenge #9: Bouw een chocoladefabriek!

Zeg eens eerlijk: ook jij bent vast gek op snoep en chocola. Net als Sjakelien, de dochter van Sjakie Stevens. Je weet wel, van ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ van Roald Dahl! Sjakelien heeft de stokoude chocoladefabriek van haar vader overgenomen en moet ‘m helemaal opnieuw opbouwen. Ze heeft geen idee hoe, dus doet ze een oproep aan de BiebBouwers. Helpen zij haar met het bouwen van een chocoladefabriek in Minecraft?

“Ik bouw vanalles, maar nooit zo met details of met een bepaalde gedachte erachter. Ik ben aan de slag gegaan en was al snel helemaal enthousiast. Het was echt leuk en leerzaam tegelijk.”

Myrthe de Boer, winnaar challenge ‘Bouw een chocoladefabriek

Challenge #10: Bouw een waterhuis!

Het water in de rivieren stond in februari weer historisch hoog en dat wordt zo langzamerhand best een uitdaging. De aarde warmt op en het ijs smelt en daardoor stijgt het water. Hoe houden wij dan nog droge voeten? In de nieuwe BiebBouwers Minecraft-challenge ga je daarover nadenken. Bouw je huis op, in of onder het water en zorg ervoor dat je droog kunt blijven wonen!

Challenge #11: Bouw een raket!

“BiebBouwers, we have a problem. Hier Edo Musk. Mijn raket stijgt wel op, maar ontploft steeds bij het landen. En als ik op zoek wil gaan naar een bewoonbare planeet, zeg maar een aarde 2.0, dan heb ik een goede raket nodig. Helpen jullie mee om een ruimtevaartschip in Minecraft te bouwen? Eentje waarin ik me niet verveel, vol met bouwmateriaal, planten en dieren?”

Challenge #12: Bouw een kasteel!

De BiebBouwers hebben een primeur, een nieuwtje van magische proporties: in Nederland komt een vestiging van Zweinstein! Het wordt de enige echte Nederlandse Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. En natuurlijk moet die school ook in een betoverd kasteel komen.

Directeur van deze nieuwe hogeschool is de wereldberoemde tovenaar Harrie Snotter. Hij is niet de meest handige magicus, want wat hij ook probeert, er komt niks bruikbaars uit zijn toverstok. Hij kan dus wel wat hulp gebruiken! Helpen jullie mee om een betoverend kasteel in Minecraft te bouwen? Eentje met magische kamers, doorkijkspiegels, verdwaalgangen… Leef je uit, want alles kan als je kan toveren!

Challenge #13: Bouw een megarobot!

Kolonel van Son van de vereniging der Aardse Strijdkrachten roept de hulp van de BiebBouwers in! De aarde wordt aangevallen door buitenaardse wezens en we moeten ons verdedigen. Er is geen tijd te verliezen! De kolonel heeft een leger aan megarobots nodig en vraagt de BiebBouwers die te bouwen. In Minecraft natuurlijk! Help je mee? Je kan er nog een prijs mee winnen ook! Maar let op: deze opdracht gaat ook over het maken van nepnieuws.

Challenge #14: Biebbouwers Vakantiespecial!

Heb je ook zo’n zin om weer op reis te gaan? Ga dan mee met BiebBouwers, die reizen de hele wereld rond vanachter de computer! Ze bezoeken wereldberoemde gebouwen en fantaseren hoe ze daar spectaculair vanaf kunnen glijden. Laatst waren ze nog bovenop de Eiffeltoren en gleden ze met de waterglijbaan zo in één keer de rivier in! Ben jij ook goed in het bedenken van dit soort gekke combinaties? Doe dan mee met de vakantie-editie van de BiebBouwers!

Challenge #15: Bouw een fort van de Oude Hollandse Waterlinie!

In 2022 is het 350 jaar geleden dat Nederland werd aangevallen door de Franse zonnekoning. De Hollanders hebben die aanval ternauwernood kunnen stoppen door de Waterlinie te bouwen en een deel van Nederland onder water te zetten. Die forten, we noemen ze nu samen de Oude Hollandse Waterlinie, zijn hele bijzondere bouwwerken. Een geweldige uitdaging voor de BiebBouwers, om na te bouwen in Minecraft!

Challenge #16: Bouw je eigen selfie in Minecraft!

Een foto van jezelf maken en op Snapchat of Instagram posten, zou dat ook in Minecraft kunnen? Volgens de BiebBouwers kan dat zeker! Maar zo’n selfie maken doe je niet zomaar, je wilt jezelf op een bepaalde manier laten zien. In deze challenge denk je daarover na en bouw je je eigen selfie, die je van alle kanten kunt bekijken! In de opdracht gaan we in op of/hoe je je wilt laten zien op sociale media. En dat je je daarbij niet voor jezelf hoeft te schamen, want je bent #leukgenoeg! Je kunt deze challenge ook prima inzetten tijdens de Week van de Mediawijsheid.

Challenge #17: Bouw een escaperoom!

De BiebBouwers houden wel van een opwindende uitdaging. Daarom gaan we een escaperoom bouwen in Minecraft. Een gebouw waaruit je in een korte tijd moet zien te ontsnappen, door allerlei puzzels op te lossen. Een wedstrijd binnen een wedstrijd dus! Doe je weer mee?

De kosten

Het delen van de challenges is kosteloos.