Toolkit Keti Koti in de bibliotheek

Toolkit Programmering
Gepubliceerd op 06 mei 2025

1 juli is Keti Koti, de herdenking van de afschaffing van de slavernij.  De bibliotheek heeft als maatschappelijke, verbindende en educatieve instelling een rol in het herdenken en vieren van Keti Koti.  Hoe verwelkom je deze nieuwe nationale dag in de bibliotheek? Doe inspiratie op met onze tips en goede voorbeelden van andere bibliotheken.

Meer dan 200 jaar is slavernij een onderdeel geweest van de Nederlandse samenleving. Het kan niet anders dan dat dit sporen heeft in het heden (bijvoorbeeld toeslagenaffaire, politiegeweld, maar ook onze welvaart). Door Keti Koti te vieren, kunnen we die sporen blijven zien en samenwerken om deze ten goede te keren. Bibliotheken zijn plekken voor ontmoeting, dialoog en bewustwording. Keti Koti biedt een uitgelezen kans om bij te dragen aan een inclusieve samenleving waarin ruimte is voor gedeelde en ongemakkelijke geschiedenis.

Inhoud

Aan de slag met deze 8 tips

  1. Begin op tijd: herdenk en vier Keti Koti vóór en op 1 juli, niet erna.
  2. Werk samen met lokale Surinaamse of Antilliaanse organisaties. Het is belangrijk aandacht te hebben voor de herdenkers die hun eigen viering moeten kunnen vormgeven.
  3. Creëer momenten en ruimtes voor bezoekers om stil te staan bij de geschiedenis en de impact van het slavernijverleden.
  4. Organiseer lezingen, workshops en tentoonstellingen die de geschiedenis en betekenis van Keti Koti belichten.
  5. Plan culturele activiteiten zoals muziek, dans en verhalenvertellers om de viering levendig en toegankelijk te maken voor een breed publiek.
  6. Zorg ervoor dat de communicatie rondom de evenementen inclusief is en verschillende doelgroepen aanspreekt. Als je verschillende mensen aan tafel wilt uitnodigen, gebruik zinnen als ‘Ben je nieuwsgierig naar Keti Koti?’ of ‘Wil je meer weten over wat we herdenken en vieren tijdens Keti Koti?’. Op die manier maak je ruimte voor mensen die er misschien nog niet zoveel over weten, maar wel mee zouden willen doen.
  7. Als je tijdens de viering heri heri wilt serveren, leg contact met partners in je omgeving die met voedsel bezig zijn. Een initiatief als Thuisgekookt, beheerders van een voedselbos of de Voedselbank bijvoorbeeld. Zij hebben een achterban die mogelijk interesse heeft om aan te sluiten.
  8. Verdiep je in Keti Koti en doe inspiratie op. Bekijk onze tips >

Good practice: Keti Koti bij Gooi+

Voor het eerst organiseerde Bibliotheek Gooi+ in 2024 een programma rondom Keti Koti. In een regio waar de herdenkingsdag tot dan toe nauwelijks aandacht kreeg, althans zo schreef een regionale krant, bood de bibliotheek een waardevolle eerste editie richting bewustwording, inclusie en dialoog. Wat ging goed, wat kan beter en wat zijn de plannen voor 2025? Anne Haak, medewerker Informatie en Programmering bij Gooi+ vertelt.

Lees het interview

Programmering: dialoogtafels

Een interessante en mooie vorm voor het vieren en herdenken van Keti Koti is de Keti Koti dialoogtafel. Je kunt hier persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens uitwisselen tijdens een rituele maaltijd. Daaarbij sta je stil bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden.

Good practice: Keti Koti bij Bibliotheek aan den IJssel

Dit jaar wordt voor de 3e keer een Keti Koti-viering georganiseerd bij Bibliotheek Aan den IJssel. Hoe doen ze dat zo succesvol? Lees meer in dit interview met community librarian Cindy Snoeck en programmamaker Susanne Westbroek-Oilad Adj Amar.

Lees het interview

Collectie: aanschaflijsten en lees- en luistertips

Hieronder vind je een aanschaflijst om je collectie rond dit thema te verrijken, bestaande uit titels verkrijgbaar via de NBD, andere titels en interessante podcasts.

 

Good practice: Keti Koti in de OBA

Edwin Werkman heeft zijn roots in het Welzijnswerk en is sinds 2 jaar Ontwikkelaar Buurtgericht werken voor 4 OBA vestigingen in stadsdeel Zuid in Amsterdam. We kijken met hem terug op de programmering rond Keti Koti van vorig jaar en proeven van een samenwerking die naar meer smaakt.

Lees het interview

Inspiratie & verdieping

Podcasttips:

Alle diensten van Probiblio voor jouw bibliotheek op een rij!!