Energie besparen in 9 stappen

Blog
Gepubliceerd op 19 april 2023
Probiblio medewerker Tessa Hagen

Door Tessa Hagen

Als laagdrempelige plek is de bibliotheek als geen ander geschikt bezoekers te informeren en inspireren rondom duurzaamheid. Maar hoe geef je als bibliotheek het goede voorbeeld? Door direct energie te besparen! En dat doe je met deze 9 stappen.

Het kan je niet ontgaan zijn: Nederland zit midden in de energietransitie. Overal zetten we stappen om het gebruik van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk te beperken en over te stappen op hernieuwbare energie, uit bijvoorbeeld wind of zon. Ook in het besparen van energie via bijvoorbeeld zuinige apparatuur of isolatie van het gebouw is veel winst te behalen. Daarnaast geldt: verdienen de maatregelen zich in vijf jaar terug? Dan is het zelfs verplicht (voor de eigenaar van het pand) deze te nemen!

In samenwerking met PHI Factory hebben we een aantal stappen en bijhorende maatregelen en hulpmiddelen op een rijtje gezet om energie te bespraren:

  1. Zoek uit aan welke wettelijke verplichtingen moet voldoen middels de tool wetchecker energiebesparing (Rijksoverheid).
  2. Ga in gesprek met de eigenaar/huurder over welke verantwoordelijkheden bij wie liggen. Onthoud: jullie zijn samen verantwoordelijk voor verduurzaming!
  3. Voer een 0-meting uit op je werkelijke verbruik. Dit kan bijvoorbeeld met de rekentool van WEii.
  4. Krijg de energieslurpers in beeld voor jouw bibliotheek.
  5. Vergelijk de uitkomst van de 0-meting met de wettelijke verplichtingen om inzichtelijk te maken welke stappen je nog moet nemen.
  6. Inventariseer welke duurzame energiebesparende oplossingen passen bij jouw bibliotheek.
  7. Maak duidelijke afspraken met je eigenaar/verhuurder over passende energiemaatregelen en de financiering hiervan en leg dit vast in een contract en routekaart.
  8. Aan de slag met het uitvoeren van de maatregelen!
  9. Monitor de voortgang zodat je jouw ambities en de wettelijke verplichtingen op tijd behaald.

Ben je geïnteresseerd in het collectief inkopen van energie? Als lid van de VOB kun je gebruik maken van aantrekkelijke tarieven voor energie, en van adviesdiensten van EnergieLive. Kijk voor meer informatie over dit leden voordeel op de website van de VOB.

Meer weten?

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van veel gemeentes en provincies. Ook bibliotheken kunnen actief bijdragen aan een duurzamere maatschappij. In dit dossier lees je hoe je actief aan de slag kan om de bedrijfsvoering en de collectie & programmering van jouw bibliotheek (verder) te verduurzamen.