Dossier Duurzame Bibliotheek
Duurzaamheid staat hoog op de agenda van veel gemeentes en provincies. Ook bibliotheken kunnen actief bijdragen aan een duurzamere maatschappij. In dit dossier lees je hoe je aan de slag kan om de bedrijfsvoering en de collectie & programmering van jouw bibliotheek (verder) te verduurzamen.
Welke eerste stappen kunnen bibliotheken zetten in de richting van een duurzame bedrijfsvoering, en waarom is dat belangrijk? Circulaire Economie Versneller Michael van der Meer van PHI Factory legt het uit in de video hiernaast.

Aan de slag met bedrijfsvoering verduurzamen: waarom?
Bibliotheken hebben veel op hun bord. Waarom zou je aan de slag gaan met de verduurzaming van je gebouw en bedrijfsvoering? Marco Ouwerkerk, adviseur van Green Leisure Groep, geeft de belangrijkste argumenten:
- Bibliotheken hebben overheden als opdrachtgevers en die vragen alle organisaties in Nederland om een rol in de transitie te pakken, ook bibliotheken. Is het niet vandaag, dan morgen.
- Nederland moet circulair zijn in 2050. Dat bereiken we alleen als iedereen meedoet, ook de bibliotheken.
- Steeds concretere wet- en regelgeving rondom bijvoorbeeld energiebesparing, CO2-reductie en afval krijgt vorm.

Hoe De Boekenberg zijn bedrijfsvoering verduurzaamde – interview Olga van Reede
De Boekenberg was een van de eerste bibliotheken in Nederland die aan de slag is gegaan met het proces van een Duurzaam Gastvrij certificering. Wanneer besloten jullie dat het tijd was om te verduurzamen en wat was hier de aanleiding voor?
"Het thema duurzaamheid heeft altijd hoog op de agenda gestaan bij ons. Niet alleen is onze bibliotheek gevestigd in een duurzaam gebouw, we besteden er ook binnen onze programmering de nodige aandacht aan. Aansluiten bij het certificeringstraject maakt dat we ons voortdurend blijven ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast lanceert de Gemeente Nissewaard in 2020 een bewustwordingscampagne ‘WIJ.DOEN.GROEN’ en sluiten we met dit traject aan bij de ambities van de stad."

Probiblio en Duurzaamheid
In 2023 krijgt duurzaamheid, in samenwerking met de directeuren van de Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken, verenigd in de SOOB-BOZH, veel aandacht. Probiblio ondersteunt diverse bibliotheken om stappen te zetten richting verduurzaming. Zo organiseren we diverse inspiratiesessies over een duurzaam gebouw en bedrijfsvoering, én geven we, met hulp van experts, advies op maat. Alle tips, adviezen en handige links worden gedeeld in dit dossier.
Wil je ook aansluiten of meer weten over dit traject? Neem dan contact op met projectleider Tessa Hagen.
Agenda
15 juni Inspiratiesessie Duurzaam gebouw en lancering Groene Menukaart voor bibliotheken
3 oktober Inspiratiesessie Duurzaam Inkopen
12 oktober Netwerkdag Zuid-Holland over duurzaamheid
19 oktober Netwerkdag Noord-Holland over duurzaamheid