Bibliotheek AanZet start samen met Probiblio kinderparticipatietraject

Interview Praktijkvoorbeeld
Gepubliceerd op 15 november 2023
Probiblio medewerker Julia van Haaster

Door Julia van Haaster

In samenwerking met Bibliotheek AanZet

Als bibliotheek wil je dat jouw aanbod zo goed mogelijk aansluit op de wensen en behoeften van jouw doelgroep. Maar hoe bedenk je wat kinderen leuk vinden? Vraag en betrek ze! Bibliotheek AanZet wil deze samenwerking met kinderen (doelgroep t/m 12 jaar) graag opzetten in twee van haar vestigingen.

In samenwerking met Probiblio startte Bibliotheek AanZet eind oktober een co-creatietraject met kinderen. Bibliotheek AanZet wil deze samenwerking met kinderen (doelgroep t/m 12 jaar) opzetten in de vestigingen Papendrecht en Dordrecht. Hier bouwen community librarian collega’s met kinderen samen aan concepten, prototypes en ideeën voor de jeugdafdeling en nieuwe maakplaats.

Waarom kinderparticipatie?

Kinderparticipatie, de kinderen zelf vragen wat ze willen en leuk vinden, is onmisbaar als je je richt op deze doelgroep. Op die manier bouw je aan een relatie met je doelgroep, toon je eigenaarschap en betrokkenheid. Het levert verfrissende, inspirerende ideeën op, waar je zelf als bibliotheek waarschijnlijk niet aan had gedacht. Samenwerking/co-creatie met kinderen heeft een positief effect op het zelfvertrouwen en de communicatieve vaardigheden van kinderen en stimuleert de betrokkenheid bij jouw bibliotheek. Bovendien treden de kinderen die je betrekt, vervolgens vaak op als ambassadeur richting de rest van de doelgroep. Een win-win situatie dus!

Train de trainer

Onder leiding van gedragspsychologe en co-creatie expert Nicky Kreté worden twee medewerkers van Bibliotheek AanZet getraind om zelf sessies met kinderen (8-12 jaar) te faciliteren en organiseren. Het betrekken van kinderen vraagt een andere aanpak dan met volwassenen en in het traject staan we bij alle facetten stil. Hoe kom je aan enthousiaste kinderen die willen meedenken? Wat vraag je ze? Voor welke vorm van kinderparticipatie kies je? Hoe zorg je dat ze het leuk vinden en hoe bind je ze aan jouw bibliotheek? Al deze vragen, en nog veel meer, komen aan bod in een drietal sessies.

“Kinderen weten vaak zelf heel goed wat zij willen en nodig hebben. Als bibliotheek gaan we daarom ook graag met hen in gesprek. Dit kinderparticipatietraject in samenwerking met Probiblio helpt ons om dit nog beter en goed gefundeerd te doen.”

Winny te Kloese

Programmamanager Jeugd bij Bibliotheek AanZet

Eerste sessie een succes!

Tot dusver heeft er al één sessie met kinderen plaatsgevonden en dit was een succes. Negen kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar dachten mee over de nieuwe maakplaats in vestiging Papendrecht. Hoe moet deze eruit komen te zien? Welke activiteiten kan je daar doen? Wat is wel of juist niet leuk? Kinderen gingen enthousiast aan de slag met ideeën en tekeningen en presenteerde aan het einde van de sessie hun ideeën. De uitkomsten van deze sessie vormen de basis van de volgende twee sessies. En op de vraag of de kinderen de volgende keer weer willen meedenken: “Ja, !”

Inspiratiebijeenkomst aantrekkelijke jeugdbieb (8 februari 2024)

Na afloop van het traject (eind 2023) delen we inzichten en tips voor kinderparticipatie onder andere op de inspiratiebijeenkomst ‘ jeugdbieb’ op 8 februari 2024. Nicky Kreté zal daar als plenaire spreker meer vertellen over haar ervaringen met het werken met kinderen en het traject bij AanZet.

Tijdens dit evenement ligt de focus op de doelgroep jeugd tot en met 12 jaar en komen er allerlei elementen van een aantrekkelijke jeugdvloer aan bod. Denk aan onderwerpen zoals de inrichting en de belevingswereld van het kind, klantgericht gedrag, presentatie van de collectie en aantrekkelijke etalages. Het wordt een dagvullend programma vol inspiratie, waarbij plenaire sessies en workshoprondes elkaar afwisselen en er ook voldoende tijd is voor interactie en uitwisseling met andere bibliotheken. Zet deze datum dus alvast in je agenda!

“Het enthousiasme en de gedrevenheid van Nicky is aanstekelijk en de ideeën die kinderen aandragen voor een nóg leukere bieb zijn leuk, out of the box én toepasbaar. We kijken ernaar uit om verder aan de slag te kunnen met kinderparticipatie.”

Winny te Kloese