‘De Boer op met De Lonkende Leestafel: dag 1’

Blog
Gepubliceerd op 06 december 2016

12.00 uur

Wat verveeld slenterden de vriendinnen door de winkelstraat, op zoek naar niets bijzonders en ergens halverwege de Hema en de Blokker. In de etalage van een van de leegstaande panden ontwaarde een van hen een prachtige ovale tafel die hen scheen te wenken, ongeduldig wiebelend op haar beweeglijke pootjes. Een opengeslagen boek op het tafelblad wakkerde hun nieuwsgierigheid verder aan en voor ze het wisten, schaarden ze zich rond de gastvrije tafel, waar ze weldra niet de enigen waren die de lokroep niet hadden kunnen weerstaan.
Behalve een bont gezelschap nieuwsgierigen verscheen het ene na het andere boek op tafel, over de meest uiteenlopende onderwerpen, je kon het zo gek niet verzinnen. Boeken begonnen zichzelf voor te lezen, verdwenen in tassen van liefhebbers of werden een uur lang onderwerp van gesprek. Men ontdekte elkaars persoonlijke interesses en boekentips vlogen over en weer. Lang nadat de duisternis was ingevallen togen de vriendinnen huiswaarts, opgewonden over wat ze op deze landerig begonnen middag hadden meegemaakt en vastbesloten de volgende dag weer te gaan kijken wat deze wonderbaarlijke tafel ze te bieden had.

20.00 uur

In de voetbalkantine was het tafelvoetbalspel diezelfde avond veranderd in een Lonkende Leestafel. Om geld voor een nieuwe bar in te zamelen had ome Ko een voetbalbingo in elkaar gedraaid, met vragen uit onlangs verschenen voetbalboeken. Dat waren er niet weinig! Gijp, Cruijff, Litmanen, Drogba, Louis, Kieft, de magische tafel waarop ze waren uitgestald bezweek bijna onder hun gewicht. Echte mannen lezen weer, zoveel wist ome Ko, en de quiz mondde dan ook uit in een kennisbattle van jewelste waarbij jaartallen, doelpunten en pikante details over de helden in het rond vlogen. De tafel werd een multitouch en foto’s en filmfragmenten uit wedstrijden werden bekeken en herhaald. De schrijvers schoven aan en signeerden exemplaren en niemand ging die avond zonder boek naar huis. Ome Ko telt het geld van de opbrengst en kan daar precies de hele tafel mee bedekken. Staat goed.

00.00 uur

Nu zou de Rappende Leestafel in Discotheek De Hooizolder beginnen, maar de jongens van De Jeugd van Tegenwoordig laten zoals gebruikelijk op zich wachten. Wat het publiek de kans geeft zich te verlekkeren aan de boeken die, zoals vermeld in het boek De Jeugd van Tegenwoordig Ook maar mensen , een belangrijke inspiratiebron waren voor de teksten van Neerlands bekendste vuige hiphoppers. En dat zijn niet de minste titels: we zien daar de 19e eeuwse Franse dichter Rimbaud met Een seizoen in de hel en Fear and Loathing in Las Vegas van Hunter S. Thompson. Een stand up rap event ontstaat als men het podium neemt om teksten met elkaar te delen om zo de literaire schatkist van hun idolen tot op de bodem uit te pakken. Intussen is het ver na 1.00 uur en pakt de Leidse hoogleraar fonologische microvariatie zijn kans en springt op tafel om het publiek een luistercursus ‘Taal is een glijmiddel’ te geven. De beer was los en niemand maalde meer om die gasten van DJVT.

De Lonkende Leestafel, overal en voor iedereen van Leesmus tot Vrije Vogel : no escape.